Feature

Ukens nettutgivelser

Rasta-eventyr og terrengkjøring er noe av det vi får denne uken.

Har du akkurat begynt å komme deg etter gårsdagens nasjonale bursdagsfeiring (eller Diablo III-maraton)? Da passer det forhåpentligvis fint med en titt på ukens nedlastbare utgivelser.

Nintendo

Kun to utgivelser denne uken, og begge er for 3DS. Først ut er Bird Mania 3D, som er et sideskrollende spill der du får kontroll over en fugl og må fly så raskt du kan mens du jakter på bonuser og unngår hindringer. Det andre spillet er en retroutgivelse, nemlig Kirby's Dream Land 2, et søtt plattformspill av typen jeg utvilsomt hadde beskrevet som «fargerikt», om det opprinnelig hadde kommet til en annen plattform enn originale Game Boy.

Sonic the Hedgehog 4: Episode II (PC, Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Det blå pinnsvinet Sonic er tilbake på, i Sonic The Hedgehog 4 Episode II. Som den første episoden er dette et sideskrollende plattformspill laget i samme stil som klassikerne fra nittitallet, og denne gangen har Sonic fått selskap av reven Tails. Dermed blir det mulig med samarbeidsspill, hvor den ene får rollen som Sonic og den andre spiller Tails. Sega lover en ny spillmotor med oppgradert fysikk. Hvis du eier både Episode I og II får du forresten tilgang til Episode Metal, hvor du får noen nivåer med Metal Sonic i hovedrollen. Spillet er også ute på PS3 og PC.

Pixeljunk 4am (PS3).

PlayStation Network

Sonic The Hedgehog 4: Episode II er ute på PS3 også. Se beskrivelse i forrige avsnitt. Ellers er høydepunktet sannsynligvis Pixeljunk 4AM, i alle fall om du har en Move-kontroller eller to (som dette spillet er avhengig av). Dette er et slags musikkspill der du spiller på ulike lerreter – hvert med egne visuelle effekter og lydelementer. Ved hjelp av kontrollerne får du sette sammen lydbildet, enten alene eller sammen med en venn. Nøyaktig hvordan dette foregår vet jeg rett og slett ikke, men det ser i alle fall fargerikt og flott ut.

Outlaws of the Lost Dynasty (PS3 og PSP).

PS2-versjonen av klassiske Deus Ex har også dukket opp på PSN. Da spillet først kom ut på konsoll virket folk enige om at PC-versjonen var overlegen, men for de uten tilgang på en PC eller Mac er dette en fin måte å få oppleve et historisk mesterverk på. PS1-spillet Outlaws of the Lost Dynasty har også dukket opp på tjenesten (for PSP og PS3). Det er første gangen dette japanske slåssespillet er tilgjengelig i Europa.

Velocity (PS3 og PSP).

Sist ut er Velocity, som har blitt lansert på «minis»-tjenesten. Dette spillet har fått svært god kritikk så langt, og er et skrollende romskytespill med hjernetrimelementer. Bladet Edge beskrev det som en blanding av Bitmap Brothers-klassikeren Xenon og Nintendos klassiske Metroid, og i tillegg til et unikt spillkonsept skilter det med musikk laget av Killzone-komponist Joris de Man. Sjekk PlayStation-bloggen for resten av ukens PSN-oppdatering.

PC

Les også
Neste Broken Sword kjem til Vita
The Journey Down: Episode I (PC).

PC har også fått Sonic The Hedgehog 4: Episode II, som er beskrevet i Xbox 360-delen. PC-utgaven er blant annet ute på Steam og GamersGate.

Som vanlig er det gode tider for eventyrspillfrelste PC-eiere, og ukens godbit heter The Journey Down: Chapter One. Dette er et pek-og-klikk-spill av den gamle skolen, hvor vi følger et par uheldige bensinstasjonarbeidere som rotes inn i skumle konspirasjoner. Spillet er basert på en gratisutgivelse utviklerne laget for noen år siden, men har gjennomgått massive forbedringer og byr ikke bare på HD-grafikk og stemmeskuespill, men også nye steder og nøtter. Samt mer jazz.

Gratuitous Tank Battles (PC).

Strategi er også et fast innslag på PC, og denne uken har vi fått Gratuitous Tank Battles. Her må du designe dine egne stridsvogner og «mech»-roboter, og sende dem ut i en unik blanding av tårnforsvar og strategispill for å se om de holder mål. Spillets datamotstandere skal kunne lære av sine feil og tilpasse seg din spillestil, så her nytter det ikke å bruke samme taktikk hele tiden. Vi loves en omfattende enspillerkampanje og flerspiller over nettet. Spillet er til salgs på flere portaler, men Steam later til å være billigst.

Offspring Fling (PC).

Det kritikerroste plattform/hjernetrimspillet Offspring Fling kom egentlig ut for en stund siden, men siden denne artikkelserien var satt på pause da det kom, passer det fint å nevne det nå som det har dukket opp på Steam. Her spiller du en fugl som har mistet alle ungene sine, og må hoppe og sprette seg gjennom hundre forskjellige nivåer fulle av nøtter og hindringer for å finne dem igjen. Om ikke dette er nok kan du lage dine egne brett ved hjelp av spillets innebygde redigeringsverktøy.

Dead Hungry Diner (PC).

I Dead Hungry Diner er målet å drive din egen restaurant. Problemet er at kundene dine alle er vandøde, og de har noen ganske sære vaner. I tillegg har de en tendens til å skape trøbbel når de ikke får «mat». Sky Alchemist er et unikt tårnforsvarsspill der du må bruke et overraskende innfløkt alkymisystem for å forsvare deg mot de invaderende styrkene. Nancy Drew: Tomb of the Lost Queen er et eventyrspill der Frøken Detektiv må utforske en mystisk, egyptisk grav. Vi tar også med Moon Breakers, et «free to play» romskytespill som nylig har kommet på Steam.

Torin's Passage (PC).

Ukens nostalgidose kommer fra GOG, med eventyrspillet Torin's Passage. Dette fantasy-eventyret ble designet av Leisure Suit Larry-skaperen Al Lowe, og byr på tegnefilmaktig grafikk og mye humor. GOG har også fått Silver, et franskutviklet rollespill laget i JRPG-stil, som bruker samme type grafikk som Final Fantasy VII. Spillet ser ut til å være en ukjent liten perle, med et unikt kampsystem der du bruker musen for å simulere angrep.

Endless, Nameless (z-code).

Gratisutgivelser

Hvis du liker teksteventyr av den gode, gamle sorten bør du ta en titt på Endless, Nameless, et spill laget av den anerkjente IF-skaperen Adam Cadre (blant annet kjent for Photopia og Varicella – også tilgjengelig fra samme samme lenke). Endless, Nameless er laget i samme stil som teksteventyrene på åttitallet, men har noen hjelpsomme elementer for nykommere og har forhåpentligvis droppet åttitallets uhyggelige fokus på labyrinter. Du kan spille online eller laste ned en versjon for til systemet ditt. Da må du laste ned et eget program, som brukes til å spille «z-code»-spill. Slike finnes blant annet på Windows, Mac, Linux, iOS og Android.

Balloon (web).

Om du ikke liker tekst kan du heller ta en titt på Balloon, for her får du spille deg gjennom et sjarmerende eventyr uten et eneste ord (utenom de du finner helt i starten). Målet er å finne vennen din, som har blitt flydd bort av en ballong, og for å gjøre dette må du komme deg gjennom en serie skjermer med stadig mer avanserte utfordringer. Et lite hint: Du kan ta tak i ting og dra dem rundt ved hjelp av musen. Også ganske store ting.

Spin Tires (PC).

Apropos store ting: I Spin Tires er målet å kjøre store terrengkjøretøyer gjennom et gjørmete landskap, og spillet benytter seg av avansert fysikksimulering for å skape en bilspillopplevelse utenom det vanlige. Spin Tires er fortsatt uferdig, men demoen er gratis og gir et godt bilde av hva de britiske utviklerne planlegger å gjøre med spillet sitt.

Ukens vanedannende Ludum Dare-spill: Super Strict Farmer.

Det var alt vi hadde i dag. Still tidsmaskinen til 11. mai for mer moro.

Siste fra forsiden