Feature

Ukens nettutgivelser

Sommervarmen har fortsatt ikke ført til spilltørke.

Dette har vært en uke uten de helt store utgivelsene, men PC-eiere har i alle fall fått tilgang på Xbox-suksessen Alan Wake: American Nightmare, og Sega fortsetter å gi ut retrospill fra sin lange historie i industrien.

Nintendo

Nintendo har tydeligvis tatt sommerferie allerede, for det har kun kommet to utgivelser på deres plattformer. Den ene er det sideskrollende actionspillet Metal Slug 3, som har kommet på Virtual Console til Wii. Den andre er Art of Balance: Touch, for 3DS. I dette hjernetrimspillet må du bruke ulike gjenstander til å bygge så høye tårn som mulig.

Dragon's Lair (alt).

Xbox 360

Siden forrige ukes artikkel har vi fått flere nostalgiske utgivelser på Xbox Live Arcade. Først ut er Dragon's Lair, spillet som oppfant «Quick Time Event»-systemet, og ble en storsuksess i spillehallene tidlig på åttitallet. Hovedgrunnen var grafikken, som ikke var datagenerert men tegnet av Disney-veteranen Don Bluth og spilt av direkte fra en Laserdisc-plate. Her spiller du ridderen Dirk, som må redde ei vakker prinsesse fra en ond trollmann. På veien lurer massevis av farer, og kun superraske reflekser kan redde deg. Så har vi to Sega-spill, nemlig Sega Vintage Collection: Monster World og Sega Vintage Collection: Alex Kidd & Co. Begge er fargerike 2D-plattformspill som har blitt pusset opp med «achievements» og mye mer.

Kinect Joyride (Xbox 360).

Det var ikke spesielt mange som likte bilspillet Kinect Joy Ride, men spillet har likevel fått en oppfølger i form av Joy Ride Turbo. Denne versjonen dropper forgjengerens mislykkede Kinect-integrering til fordel for et ordentlig kontrollsystem, og lar deg suse rundt varierte baner i Mario Kart-stil. Du kan spille sammen med opp til tre andre via delt skjerm, eller opp til åtte spillere over Xbox Live. Blant nyhetene inkluderes parker hvor du får mulighet til å utføre livsfarlige stunts. Ifølge Microsoft er spillets sjanger «Racerkjøring og flyving», så det blir utvilsomt noen luftige svev underveis. Som sin forgjenger skilter spillet med fargerik og flott grafikk.

Order Up! (Wii, 3DS og PS3).

PlayStation Network

I tillegg til butikkspillene Dirt: Showdown og Sorcery har PS3 fått Order Up!, et kokkespill som opprinnelig kom til Wii (og er tilgjengelig i fysisk form hvis du importerer). Spillet blander matlaging med drifting av restauranten, og her loves vi et raskt, intuitivt og vanedannende gameplay for store og små. Underveis vil vi oppleve humørfylte situasjoner og møte en rekke minneverdige figurer. Matlagingen foregår ved hjelp av Move-kontrolleren (eller DualShock, om du ikke har Move), og som i Cooking Mama-spillene vil denne simulere en rekke ulike kjøkkenredskaper som må brukes for å lage de vidunderligste retter.

Super Hang-On (nesten alt).

I likhet med Xbox 360 har PS3 fått en del retrospill denne uken, og alle er fra Sega. Den kanskje mest interessante utgivelsen er Monster World IV, som aldri tidligere har blitt utgitt i vesten. I forrige uke kom dette fargerike plattformeventyret til Virtual Console på Wii, og nå er det ute på PS3 også. Det får følge av plattformspillene Alex Kidd in Miracle World, Wonder Boy in Monster Land og Wonder Boy in Monster World – mye monstergreier denne uken, altså. Ukens to siste retrospill er motorsykkelspillet Super Hang-On (fra skaperne av Outrun) og det sideskrollende actionspillet The Revenge of Shinobi. PS2-spillet Conflict: Desert Storm II har også dukket opp på PSN denne uken, men hvor «retro» det er vet jeg ikke.

Table Top Tanks (Vita).
Les også
Deadly Premonition til PS3

Vita-eiere kan kjøpe «augmented reality»-spillet Table Top Tanks. Her kan du lage et fysisk spillmiljø på bordet, og så spille i miljøet du har laget ved hjelp av kameraet på konsollen. Du styrer en liten stridsvogn som må oppnå en rekke forskjellige mål, eller bekjempe datastyrte stridsvogner. Om du kjenner flere Vita-eiere kan dere spille i flerspiller rundt samme bord. Som vanlig kan du se de resterende nyheten på PSN hos Sony.

Alan Wake: American Nightmare (PC og Xbox 360).

PC

Det tok en stund for Alan Wake å komme til PC, men «oppfølgeren» American Nightmare har ikke brukt på langt nær like lang tid. I dette spillet må den plagede forfatteren Alan Wake bekjempe dobbelgjengeren og erkefienden Mr. Scratch. Handlingen foregår i langt tørrere omgivelser enn i originalen. Alan har nemlig havnet i en småby i den amerikanske delstaten Arizona. De nye omgivelsene bringer med seg et mye større fokus på action enn før. Hvis du vil ha «achievements» og denslags kan du kjøpe spillet på Steam. Hvis du heller vil ha det fritt for DRM kan du kjøpe det på GOG.

Gas Guzzlers: Combat Carnage (PC).

Gas Guzzlers: Combat Carnage er et actionpreget bilspill hvor du må ignorere alt av regler for å komme først i mål. Du starter ved å kjøpe en bil, som du så kan oppgradere etter hvert som du vinner penger. Dataspillerne vil også kjøpe og oppgradere bilene sine, så det lønner seg å holde seg et skritt foran. Underveis låser du også opp nye klasser å kjøre i. Flerspillermodus støttes også. Ellers skilter spillet med lekker grafikk og varierte baner.

Rusty Orb (PC).

Neste spill ut er Rusty Orb, et fysikkbasert action/hjernetrimspill som minner litt om klassiske Thrust. Du styrer en liten svevefarkost i huleganger fulle av farer, og må løse nøtter ved å manipulere miljøene og frakte med deg ulike hjelpemidler. Så har vi Fieldrunners, et «tower defence»-spill som allerede har blitt en suksess på diverse andre plattformer. Her må du plassere ut forsvarstårn for å bekjempe invaderende styrker. Totalt får du ti forskjellige typer våpen å slå motstanderne tilbake med.

Ticket to Ride (PC, web, mobil og papp).

Det populære brettspillet Ticket to Ride har allerede fått en nettversjon, men er nå ute på Steam skapt av folkene bak den kritikerroste iPad-utgaven. Her får du spille mot fire datastyrte motstandere eller spillere på nettet, og Steam-versjonens flerspiller er kompatibel med nettversjonen. POP: Methology Experiment One byr på noe helt annet, nemlig en samling minispill designet for å passe til musikken som blir spilt. Utvikleren forteller at han laget spillet som et eksperiment.

Ichi (PC og mobil).

Cavorite: The Complete Saga er en blanding av plattformspill og hjernetrimspill, og byr på 125 todimensjonale brett og lekker retrografikk. Du spiller en professor som har blitt tatt til fange på en fjern planet, og må komme deg ut av fiendens fangehull ved hjelp av en genial oppfinnelse: en spray som opphever tyngdekraften. Mer hjernetrim får vi i Ichi, et spill hvor du må lede en sprettende ball gjennom miljøene og sørge for at den får med seg alle de gule små ballene. Når du har fullført spillets 50 innebygde brett kan du lage egne ved hjelp av redigeringsverktøyet.

Pharaoh (PC).

Hvis du ikke bruker GOG som kilde for retrospill kan du ta en titt på Thief Gold og Thief II på Steam og Little Big Adventure, Little Big Adventure 2, The 7th Guest og The 11th Hour på GamersGate. LBA-spillene har også kommet til DotEmu. GOG, som har alt dette allerede, har på sin side fått det kritikerroste bybyggerspillet Pharaoh, med utvidelsespakken Cleopatra inkludert. Her tar du turen tilbake til oldtidens Egypt for å bygge og bo. Spillet inkluderer blant annet elementer som at bondegårdene dine er avhengige av flommer i Nilen.

Vi tar også med The Shoot'em'Up Kit, et verktøy som skal gjøre det lett å lage egne skytespill. Og helt til slutt, en viktig melding til alle som liker å spare penger: Because We May er et stort nettarrangement med rabatter på spill på alt fra Steam til Android. Her finner du både kjente og ukjente spill.

Robot Pinball Escape (PC).

Gratisutgivelser

Robot Pinball Escape er en lekker og unik hybrid av flipperspill og tredjepersons actionspill, der du spiller en robot som kan forvandle seg til en flipperspillkule. Her må du rulle eller løpe rundt i flipperspillmiljøene, hvor du opparbeider deg poeng ved å treffe blinker og løse ulike utfordringer. Spillet er laget av en gruppe elever ved University of Utah.

Reprisal (web).

Det grensesprengende gudespillet Populous var med på å sikre Peter Molyneux sin evige plass i spillutviklernes stjernehimmel. Nå har noen laget et nettspill tungt inspirert av Populous, men som også har lånt ideer fra fjorårsspillet From Dust. Spillet heter Reprisal, og for de uinnvidde kan jeg fortelle at det er snakk om et strategispill der du må legge til rette for dine egne tilbedere og sørge for at de vantro hundene som tror på andre guder enn deg utslettes av alt fra flammeregn til jordskjelv.

Gamer Mom (web).

WindWard er et uferdig spill i stil med Sid Meier's Pirates. For øyeblikket kan du laste ned en betaversjon som lar deg forsøke å senke skipene til andre spillere, men utviklerne planlegger en langt mer involverende opplevelse etter hvert. Apropos uferdige prosjekter: Galaxy 55, som best kan beskrives som Minecraft i verdensrommet, har fått en ny alfaversjon.

Noen nettleserspill til slutt: I Flea Circus spiller du en loppe som må utføre stunts for å imponere publikum. Round World er et lekkert eventyr der du må forberede deg på å dø temmelig ofte. I Gamer Mom spiller du en mamma som gjerne vil ha familien sin med på World of Warcraft, men de er så uinteressert, og må prøve å overtale dem på riktig måte. Er det i det hele tatt mulig?

Trenger du flere inneaktiviteter i den drepende sommervarmen? Sjekk forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden