Feature

Ukens nettutgivelser

Portal-skaperens nye spill er en av ukens mange nettdistribuerte nyheter.

Dette har vært en svært god uke for nettdistribuerte spill, spesielt på PC. «God uke» betyr for min del «dårlig tid», så resten av introduksjonen får vi ta en annen gang.

Nintendo

Goooooal Europa 2012 (DSi).

Som vanlig er det noe slunkent i Nintendos ukentlige godtepose, men i motsetning til i forrige uke har vi i det minste en nyhet for Wii-eiere denne uken. Spillet heter Save the Furries, og er et fargerikt hjernetrimspill der du må redde en gjeng pelsdotter fanget i 60 utfordrende nivåer. Du må bruke Wii-kontrolleren til å flytte og bevege på kjegler, tau, tømmerstokker, kasser, vogner, brytere, vifter og så videre for å lage en trygg vei til utgangen.

Nedover på kontinentet sparkes det visstnok litt fotball for tiden, og nå kan du kaste deg med på moroa med Goooooal Europa 2012. Dette er et foosballspill for DSiWare, med massevis av ekstra elementer som bringer mer action inn på foosballbrettet. Spillet støtter flerspiller. Sist ut er 3DS-plattformeren Mutant Mudds, hvor du må bekjempe muterte gjørmeklatter i 40 fargerike nivåer. En unik mulighet i dette spillet er at du kan sveve mellom forgrunnen og bakgrunnen.

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013 (PC, Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Ukens eneste Xbox 360-utgivelse er Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013, som også har kommet til PC, PS3 og iOS. Årets utgave av det «magiske» samlekortspillet skal på alle måter være større og bedre enn tidligere, med flere kort, oppgradert presentasjon, nye utfordringer og en bedre flerspillermodus. Blant annet får du sjansen til å prøve ut kort fra Magic 2013 Core Set før den offisielle lanseringen, og du får bryne deg på en ny type puslenøtter i form av «encounters». Vi loves også en bedre innføringsdel for ferske spillere.

Arcade Pool & Snooker (er i begge «minis»-pakkene på PSN).

PlayStation Network

Som nevnt over er Magic 2013 også ute på PS3. Ellers er det ikke så mye å snakke om på PSN denne uken, da resten av utgivelsene også er tilgjengelig i butikk. Unntaket er et par samlepakker for Minis-tjenesten (Massive Minis Collection og All-In-One Sports Collection), men så vidt jeg kan se består disse av tidligere utgitte spill. Hele ukens PSN-dose finner du som vanlig på PlayStation-bloggen.

Quantum Conundrum (PC).

PC

Det har kanskje vært stille på konsoll denne uken, men på PC har det vært mye aktivitet. Igjen må jeg først nevne Magic 2013, som beskrevet over. Det er ute på Steam.

Les også
Klassisk flipperspill får nyversjon

Ukens høydepunkt kommer sannsynligvis i form av Quantum Conundrum, et førstepersons action/hjernetrimspill fra Kim Swift, en av de pulserende hjernene bak Portal. Quantum Conundrum har mange likhetstrekk med Valve-klassikeren, men kommer med en søtere og mer vimsete presentasjon. Her må du navigere deg gjennom en serie stadig mer utfordrende rom, ved hjelp av en høyteknologisk hanske som lar deg hoppe mellom ulike dimensjoner. I en dimensjon veier ting ekstra lite, i en annen veier de ekstra mye, og i en tredje går tiden utrolig sakte – men du holder deg hele tiden konstant. Spillet er på Steam og GamersGate.

Resonance (PC).

Et annet høydepunkt er Resonance, det ferskeste eventyrspillet fra Wadjet Eye Games. Spillet starter ved at en serie mystiske eksplosjoner skaper kaos i verdens største byer, og det er tydelig at verdens ledende nasjoner er under angrep. Men av hvem, og hvorfor? Selve handlingen begynner noen døgn før eksplosjonene, og følger fire personer som tilsynelatende ikke har så mye med hverandre å gjøre. De vil imidlertid alle spille en avgjørende rolle i hendelsesforløpet som leder opp til angrepene. Resonance skilter med massevis av nøtter og lekker retropresentasjon.

The Dark Eye: Chains of Satinav (PC).

Hvis du liker pek-og-klikk-eventyr, men ikke er begeistret for retrografikken til Resonance, kan du stikke innom GamersGate, der The Dark Eye: Chains of Satinav har dukket opp (ifølge det offisielle nettstedet kommer det på Steam i kveld). Dette lekre spillet er satt til det samme rollespilluniverset som Drakensang-spillene og Realms of Arkania-trilogien, og gir deg rollen som unge Geron i kongeriket Andergast. Riket er i krig med nabostaten Nostria, men man forhandler om fred. Men så begynner landene å invaderes av stadig hissigere kråker, og spørsmålet er om dette er et tegn på at noe større og mørkere er på vei til å skje. Geron får i alle fall jobben som kråkefanger.

Tiny and Big: Grandpa's Leftovers (PC).

Neste spill på listen er Tiny & Big: Grandpa's Leftovers, som byr på et innovativt spillkonsept og en uvanlig grafikkstil. Her spiller du Tiny, en nerdete oppfinner som må prøve å få tilbake din bestefars hvite underbukser, og for å få dette til må du blant annet bruke en kraftig laser for å kutte i stykker spillverdenen. Trenger du en bro over en kløft? Kutt ned fjellet ved siden av, slik at toppen glir ned over kløfta. Hadde det bare vært så lett i virkeligheten. Ellers loves vi massevis av humor, plattformhopping og merkverdige bifigurer.

Roller Coaster Rampage (PC).

Liker du berg-og-dalbaner? Da er kanskje Roller Coaster Rampage noe for deg. Her må du bygge episke baner for å utføre ulike stunts, og du kan til og med bygge banen i sanntid mens du kjører den. Bare husk at banen du har bygget ikke forsvinner sånn uten videre, så pass på å ikke krasje i din egen bane etter noen svinger. Spillet har en kampanje på 30 oppdrag, nettbaserte topplister og muligheten til å bygge baner i sandkassemodus, og byr dessuten på realistisk fysikk, ødeleggbare miljøer og lekker grafikk.

Fray (PC).

PC-uken er selvsagt ikke komplett uten litt strategi, og det er nettopp det Fray byr på. Her må du sette sammen en gruppe på fire soldater (hentet fra seks unike klasser), og lede dem i turbaserte kamper mot andre spillere. Turene tas samtidig, og utviklerne mener spillet kombinerer dybden fra turbaserte spill med spenningen fra actionspill. Dessverre ser ikke Fray ut til å ha noen form for enspillermodus, men samarbeidsspill støttes. Handlingen foregår i 20 futuristiske miljøer, og du får benytte deg massevis av forskjellige våpen og mer eller mindre destruktive hjelpemidler. Apropos strategi: SpellForce 2: Faith in Destiny har blitt lansert på GamersGate og Steam. Spillet er ventet i butikk i juli.

Cinders (PC).

Husker du eventyret om Askepott? Cinders beskrives som en voksen gjenfortelling av Askepott-historien, hvor vi følger fire kvinner i en historie som handler om å balansere frihet og drømmer med virkelighetens begrensninger. Utviklerne forteller at spillet forsøker å utforske temaer som undertrykkelse, ansvar og uskyld. Det er en «visuell roman» med mange ulike valg og avslutninger. Så til noe helt annet. I The Real Texas spiller du en texaner på besøk i England, som faller i en mystisk portal og transporteres til en annerledes utgave av Texas. Spillet beskrives som en blanding av Zelda og Ultima IV, satt til et Kafka-aktig univers hvor ting veldig sjeldent er som de skal.

Teddy Floppy Ear: The Race (PC).

Som vanlig har vi også fått et tonn med mindre spill. Teddy Floppy Ear: The Race er et fargerikt racingspill myntet på nygre spillere, hvor en gjeng dyr finner på at de vil kjøre billøp. Underveis kan kjøretøyet ditt trimmes, og det er også mulig å bruke ulike bonuser for å gjøre livet surt for motstanderne. Blogic er et hjernetrimspill hvor du må kvitte deg med fallende blokker, litt som i Tetris. Flack er et todimensjonalt plattformspill med retrografikk.

ARCS (PC og Mac).

Clean Em Up er et Geometry Wars-aktig arenaskytespill utviklet i Egypt. Spillet byr på 70 nivåer, fem «sjefer», atten forskjellige våpen og en rekke ulike spillmoduser. Plinth er et hjernetrimspill fra Italia, hvor du må manipulere tannhjul i over 100 nivåer. Målet er å aktivere spesifikke tannhjul på hvert nivå, ved å sette ut dine egne tannhjul. Noen har forskjellige egenskaper, som kan både hjelpe og hindre deg. About to Blow Up! er et hip hop-preget pek-og-klikk-eventyr for PC og Mac. PC-versjonen er på Desura. ARCS er et lekkert, retropreget spill med Tower Defense-sjangeren, også dette for PC og Mac. Spillet er forøvrig også tilgjengelig i en «gratis», reklamefinansiert utgave.

Oniken (PC).

Oniken byr på mer retropreget underholdning, denne gangen i stil med de gamle 8-bits plattformspillene. Skytespillet Colony Assault henter på sin side inspirasjon fra Alien Breed-spillene, og byr på romvesenskyting sett ovenfra. Vi fullfører retrobolken med Mordor: The Depths of Dejenol, et gammeldags, turbasert rollespill. St. Chicken er sideskrollende utforskningsspill der du får rollen som en helgenfisk (ved navn Chicken). Loc er et tredimensjonalt hjernetrimspill som minner om Cogs, mens Micro-Sprint er et bilspill som later til å være en blanding av Pixeljunk Racers og Super Sprint.

GOG har vært aktive denne uken, med to gratisutgivelser og det klassiske actioneventyret Legacy of Kain: Soul Reaver 2. Dette mørke spillet kommer fra Crystal Dynamics, og hvis du lurer på hvorfor akkurat de fikk jobben med å ta Tomb Raider-serien videre da Core Design sviktet er det ikke dumt å ta en titt på dette kritikerroste spillet.

Worlds of Ultima: The Savage Empire (PC).

Gratisutgivelser

GOGs gratisutgivelser, som nevnt over, er to historiske rollespill. Worlds of Ultima: The Savage Empire finner sted i et land som heter Eodon. Her finnes fortsatt gigantiske dinosaurer, og de menneskene som lever side om side med skrekkøglene er på steinalderstadiet. Ultima: Worlds of Adventure 2: Martian Dreams finner sted i 1893, og har tydeligvis hentet inspirasjon fra Jules Verne. Her skytes du til Mars i en gigantisk kanon, og sammen med en rekke kjente, historiske personer må du overleve på den røde planeten. Heldigvis er den langt fra like livløs som i virkeligheten, men ikke alt livet på Mars er like hyggelig.

The Black Sect (PC).

Apropos klassikere – The Black Sect er et relativt ukjent eventyrspill fra franske Lankhor, som du sikkert kjenner bedre for Vroom-spillene (hva? du kjenner ikke Lankhor i det hele tatt? sukk!). Spillet hadde mange spennende elementer og tøffe nøtter. Nå har noen laget en gratis nyutgave, som har fått noen forbedringer og endringer for å modernisere spillet, og det er blant annet ikke lenger mulig å komme inn i «blindveier» fordi du ikke har husket å gjøre noe to timer tidligere.

Spin Spin (web).

Vicinity er nok et studentprosjekt, og i likhet med flere andre slike spill jeg har nevnt i ukens nettutgivelser i det siste, er det et førstepersons hjernetrimspill som kan minne litt om Portal. Her må du manipulere omgivelsene rundt deg for å komme helskinnet gjennom testlaboratoriene du har blitt fanget i. Foretrekker du underholdningen din i to dimensjoner kan du teste Spin Spin, et plattformspill som kan se ut som en blanding av VVVVVV og And Yet it Moves. For å komme deg gjennom brettene må du rotere miljøene rundt deg, helst slik at du ikke faller rett i piggene.

Run er et merkelig sammensurium av ulike, klassiske spilltyper – og du får gjenoppleve alt fra Scorched Earth til Snake. Du kan spille hele spillet i nettleseren, eller kjøpe en nedlastbar versjon. Til slutt kan vi ta med hjernetrimmeren Puzzles, for de av dere som har lyst til å få selvbildet knust fullstendig. Dette spillet er nemlig vanskelig.

Da gjenstår det bare å ønske deg en god spillhelg, og lenke til forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden