Feature

Ukens nettutgivelser

Bli med til kaninhelvete eller prøv deg på hjernekrig.

Helgen har kommet slik den altid gjør på denne tiden av uken, og mange vil sikkert benytte seg av fridagene til å prøve et par spill eller tre. Hva er da bedre enn å få en liten oversikt over hvilke nedlastbare nyheter en kan prøve seg på?

Nintendo

Med en ny konsoll like rundt hjørnet virker det som om Nintendo slapper litt av på den digitale fronten. Noen godbiter er det likevel å hente. Ukens største nyhet er nok 3D-shooteren Liberation Maiden som Nintendo slengte ut på Nintendo 3DS’ eShop torsdag. Her får du japansk shootergalskap fra enigmatiske Suda51 og Professor Layton-studioet Level-5. Som normen er for mange japanske spill figurerer det store roboter, fengende musikk og intens skyteaction i Liberation Maiden.

Mole Mania.

Virtual Console-lanseringen av GameBoy-spillet Mole Mania på Nintendo 3DS er også nevneverdig. Mario-pappa Shigeru Miyamoto står oppført som produsent for dette hjernetrimbaserte gravespillet. Ellers kan man mimre litt med NeoGeo-klassikeren Real Bout Fatal Fury 2: The Newcomers. Siden NeoGeo aldri ble lansert i Europa er nok dette manges første møte med denne versjonen av slåssespillet. Du har hele 22 figurer å tevle med, alle godt detaljerte.

Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit.

Xbox 360

Microsoft sparker i gang uken for fullt med Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit. Bak den merkelige tittelen skjuler det seg et spill der du spiller en arg og hevnhungrig kanin som har blitt offer for å ha fått noen av sine mer uheldige bilder publisert på Interhelvete. Ja, for alt heter tilsynelatende noe med «helvete» i denne makabre verdenen. Med slike våpen som en jetpack-drill, misiler og granater er det duket for et voldelig sideskrollende utforskningsspill med herlig og detaljert tegneseriegrafikk.

NiGHTS into Dreams.

Sega graver også litt i arkivet og fisker først frem Saturn-spillet NiGHTS into Dreams. Du tar kontrollen over NiGHTS som reiser inn i folks drømmer. Her skal du plukke opp drømmekuler kalt «Ideya» gjennom sju drømmer i et forsøk på å overrumple den onde Wizeman. Under mesteparten av spillet skal du fly gjennom brettene i et halv-3D-perspektiv. For gamle fans er det antageligvis den oppdaterte grafikken som er trekkplasteret, men Sega har også presset inn innhold fra den halvkjente tilleggspakken Christmas Nights.

Sonic Adventure 2.

Sega greide ikke å la NiGHTS få stikke av med all oppmerksomheten denne uken, og dytter samtidig ut Sonic Adventure 2. Spillet var opprinnelig å finne på Segas svanesangkonsoll, Dreamcast, men ble også dyttet ut på Nintendos GameCube da Dreamcast døde ut. Verdens raskeste blåe pinnsvin skal sanke inn «Chaos Emeralds» i dette tredimensjonalet plattformspillet, men denne gangen får han selskap av sin mørke bror, Shadow, som har sin helt egen kampanjedel.

PlayStation Network

Også PlayStation 3-eiere kan hygge seg med helvete og helveteskaninene i Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit, men bare om de tilhører den eksklusive PlayStation Plus-klubben. Om klubbmedlemskapet blir for drøyt kan du likevel kose deg med de to Sega-spillene, NiGHTS into Dreams og Sonic Adventure 2, som også dumpet ned på PlayStation Network denne uken.

Les også
Ukens nettutgivelser
Tomba!

Sony ser ut til å ha tatt litt inspirasjon fra Sega, og har gravd opp PlayStation-spillet Tomba! (som egentlig het Tombi! her i Europa) fra glemselens lune hule. Det sideskrollende plattformspillet ble skapt av Ghosts n’ Goblins-skaperen Tokuro Fujiwara, og lar deg spille som villbassen Tomba. Den litt unike inklusjonen av et oppdragssystem og erfaringsnivå gjør dette plattformspillet litt interessant å gå tilbake til.

Ellers kan Sony friste med minis-spillet Ronnie O’ Sullivan Snooker, et spill som er akkurat det det høres ut som – du spiller snooker.

PC

Bit.Trip Core.

For å fullføre plattformturneen plumper Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit også ned på Steam og GamersGate. Samtidig har Steam fått stifte bekjentskap med WiiWare-spillet Bit.Trip Core, som er det andre spillet i rytmespillserien. Her skal du trykke rytmisk på piltastene i samsvar med prikkene som farer over skjermen. Med sitt neo-Atari-lignende utseende og fengende lydspor sjarmerer det nok både nye og eldre spillere.

Cortex Command.

Cortex Command fortjener også litt oppmerksomhet etter å ha vært i utvikling i over elleve år. Spilleren tar kontroll over en hjerne uten en kropp, som igjen kan ta over enheter som roboter og kloner på slagmarken. Det blri som et todimensjonalt sideskrollende strategispill, der spilleren må passe på ressursene sine, og kjempe mot fiender. Spillet kan kjøpes på Steam eller direkte fra utviklerens nettside.

Bunny Must Die! Chelsea and the 7 Devils.

Etter å ha vært en del av den forrige indie-bundelen har Bunny Must Die! Chelsea and the 7 Devils nå offisielt blitt lansert. Det todimensjonale plattformspillet skryter på seg en stor sammenhengende verden, der Bunny må beseire sju djevler. På turen kan man plukke opp nye gjenstander og egenskaper som hjelper Bunny med å oppnå målet. Bunny Must Die kan kjøpes på GamersGate og på Desura.

Vitrum.

I førstepersonspuslespillet Vitrium spiller du en androide som kan benytte seg av energikrystaller for å få særegne egenskaper. For eksempel kan han invertere tyngdekraften slik han ønsker for å løse gåtene. Det loves mer enn 45 hjerneknugende brett, og flust med energikrefter. Spillet kan skaffes på utviklerens hjemmeside, og man kan betale så mye man ønsker for pakken.

Project Stormos.

Ellers er det mulig å kose seg med det oppsiktsvekkende (anti) plattformspillet Project Stormos, der du flyr som en galning gjennom brettene, bilspillet Headlong Racing, det merkelige zombiespillet 2012, eventyrspillet EVE burst error og hugg-og-slå-spillet Driftmoon. Alle disse finner du på Desura. For de konkurranselystne kan flerspillerskyteren Gimbal være en god tittel. Her styrer man hvert sitt selvbyggede romskip på et todimensjonalt plan, og kan tevle med opp til 15 andre spillere.

La Mulana.

GOG.com slenger inn et par retro-bidrag med 1996-spillet Spycraft: The Great Game. Spillet er fra en svunnen æra, der videospill prøvde seg på å blande ekte film med interaktivitet. Fremtidsbilspillet Powerslide fra 1998 er også ute denne uken, og lover å trekke frem fartsdemonen i deg. Og har du fremdeles ikke bitt tennene i godbiten La Mulana som ble lansert på PC tidligere i sommer, kan GOG nå også friste med det.

A Killer Headache (Web/Glulx)

Gratisutgivelser

Oktober er en god tid for alle som liker teksteventyrspill. Da går nemlig den årlige Interactive Fiction Competition av stabelen. Nå er årets konkurranse igang, og du kan spille og bedømme en rekke varierte eventyr. De fleste kan spilles via nettleseren din, men noen av dem må lastes ned og kjøres via andre programmer. Det bruker alltid å være noen perler i disse konkurransene, og forhåpentligvis er det tilfelle i år også. Apropos interaktiv fiksjon – den anerkjente IF-designeren Emily Short har laget et nytt spill, som du også bør ta en titt på. Det heter First Draft of the Revolution.

Realistic Summer Sports Simulator (PC).

Begynner du å lengte tilbake til OL? Da har vi riktig spill for deg. Realistic Summer Sports Simulator er en samling med 15 ulike minispill, basert på alt fra stuping, roing og høydehopp, til kappgang, sykling og vektløfting. Hvor realistiske de er blir opp til deg å vurdere, men det kan være et poeng å nevne at spillet kommer fra skaperne bjørn-kjører-bil-simulatoren Enviro-Bear 2000. Spillet finnes også på iOS.

Barbarian (PC).

Nostalgiske gamere kan også ta en titt på Barbarian. Her har en tilhenger av det 25 år gamle slåssespillet laget ikke én, men fire nyversjoner av spillet – hver basert på ulike utgaver av originalen. Du kan teste PC-versjonen med sin grelle CGA-grafikk, eller de litt mer fargerike versjonene som kom til Commodore 64, Amstrad CPC og Apple II. Uansett hva du velger er målet å ta knekken på motstanderen din i dueller i en Conan the Barbarian-aktig verden.

The Football Playbook (PC).

The Football Playbook er et hjernetrimspill for fotballelskere. Her får du opp en serie taktiske situasjoner, og målet er å finne en løsning som fungerer og ender med mål. Spillet ble opprinnelig lansert som en kommersiell utgivelse, men utviklerne har nå valgt å gjøre PC-versjonen gratis mens de jobber med en mobilversjon. Om du har kjøpt det allerede, kan du få pengene tilbake.

Avslutningsvis kan vi nevne at en Spelunky-tilhenger har overført den gratis PC-utgaven til Mac, slik at flere kan ta del i herligheten. Dette er et plattformspill med «roguelike»-elementer som beinhard vanskelighetsgrad, stor variasjon og tilfeldig genererte miljøer.

Flere nettutgivelser finner du i forrige ukes gigantoppsummering.

Siste fra forsiden