Feature

Ukens nettutgivelser

Denne uken får vi herlige gjensyn med klassikere og dagsaktuell strategi.

Tro det eller ei, men spillverdenen har ikke tatt en samlet pause denne uken for å se på VM på ski. Respektløst. Uansett, her er ukens mange nettutgivelser.

Wii og DSi

Ukens eneste WiiWare-spill er Successfully Learning: Mathematics, Year 2, og som navnet tilsier er dette et spill for barn som trenger litt ekstra hjelp med matematikken. Wii-eiere kan også laste ned Virtual Console-utgivelsen Bomberman Hero, et tredimensjonalt actioneventyr som opprinnelig kom til Nintendo 64.

The Seller (DSi).

For DSi har vi fått Monster Buster Club, et action-hjernetrimspill som er basert på tegnefilmserien ved samme navn. Spillets monsterdreping skal utfordre både fart, timing og puslespillevner. Vi har også fått Puzzle to Go Sightseeing, en samling puslespill med typiske turistfeller som motiv.

Sist, men ikke minst, er The Seller, som er et strategisk kortspill hvor du må tjene deg rik som forretningsmann og slå konkurrentene dine konkurs. Du starter med et lite utvalg penger, ressurser og handlingskort, og være smart for å overvinne datamotstanderne.

Beyond Good & Evil HD (Xbox 360).

Xbox 360

Microsofts konsoll har kun fått ett spill denne uken, men dette er til gjengjeld en perle. Beyond Good & Evil HD er en nyversjon av Rayman-skaper Michel Ancels klassiske Beyond Good & Evil. Dette er et fargerikt actioneventyr som foregår på en klode som er under angrep av en tilsynelatende ustoppelig hær med insektaktige romvesener. Du spiller fotojournalisten Jade, som sammen med det snakkende villsvinet Pey'j forsøker Jade å finne ut hvor disse utyskene kommer fra, og hvorfor militærdiktaturet som hersker på planeten ikke klarer å stoppe dem. Den nye utgaven har oppgradert HD-grafikk (inkludert mer detaljerte figurmodeller og skarpere teksturer).

Pixeljunk Shooter 2 (PS3).

PlayStation Network

PS3-utgivelsen Pixeljunk Shooter 2 fikk solid omtale i dagens anmeldelse, og er et Gravity Force-aktig romskipspill sett fra siden, hvor du må navigere et lite skip gjennom huleganger fulle av utfordringer. De fleste av disse må overkommes ved hjelp av kjappe reflekser og smart utnyttelse av spillets realistiske fysikk. Målet med det hele er å redde de stakkars forskere som har satt seg fast i tunnelsystemet.

Stardrone (PS3).

Mer romaction får vi i StarDrone. Her sees imidlertid handlingen ovenfra («fugleperspektiv», som jeg hadde sagt om dette spillet ikke foregikk i verdensrommet hvor fugler vanligvis sliter med å overleve), og fokuset er et litt annet. Spillet beskrives nemlig som en blanding av arkadeaction, flipperspill, Breakout og samlespill, og leverer femti nivåer fulle av action. Utviklerne lover at spillet skal være nybegynnervennlig, men samtidig ha stor dybde. Spillet bruker Move. En eldre versjon av StarDrone finnes forøvrig til PC og iPhone.

Wackylands Boss (PSP, PS3 og iPhone).

Butikkspillet Prince of Persia har også blitt relansert på PSN. Så har vi et par «minis»-spill for PSP og PS3. Først ut er Wackyland Boss, hvor du får skape ditt eget monster som du så kan styre gjennom tolv sideskrollende brett fulle av alver og middelalderprinsesser som må spises. Spill nummer to er Basha Baloot, et aranisk kortspill. Vi må også ta med at PSX-spillet Legacy of Kain: Soul Reaver nå er ute på PSN (for PSP og PS3). Dette klassiske actioneventyret kommer fra studioet som i dag er ansvarlig for Tomb Raider-serien.

PSP-eiere får litt ekstra nostalgi, i form av Magician Lord på Neo Geo Station, samt rollespillklassikeren Final Fantasy II. Sjekk PlayStation-bloggen for alle ukens nyheter på PSN.

Bit.Trip Runner (Wii, Mac og PC).

PC og Mac

Vi starter PC-runden med Bit.Trip Runner, som har hoppet fra Wii til PC og Mac. Her spiller du CommanderVideo, som må løpe gjennom utenomjordiske 2D-omgivelser fulle av ekle monstre og farlige, pixellerte hindringer. Spillet beskrives som et rytmebasert plattformspill, med et herlig lydspor for de av oss som liker chip-musikk. PC-versjonen skilter med nye vanskelighetsgrader og nettbaserte poengtavler.

Fate of the World (PC).

Så har vi strategispillet Fate of the World, hvor du får lederrollen i en ny, internasjonal organisasjon som skal forsøke å sikre en bærekraftig utvikling i de neste 200 årene. Du må finne en måte å beskytte jordens naturessurser på, samtidig som du sørger for at en stadig voksende befolkning får mat, plass og den energien de trenger. Samtidig må du finne måter å unngå alt fra global oppvarming og masseforflytninger av mennesker til verdensomspennende pandemier på, og alt henger sammen.

Direct Hit: Missile War (PC).

Mer strategi (om en av en litt annen karakter) får vi i Direct Hit: Missile War. Her må du bygge opp en base på en planet, og sanke inn nødvendige ressurser (som du enten kan bruke selv, eller selge på det åpne markedet). Målet er imidlertid å ødelegge fiendens base, ved å sende missiler og styrker mot denne – samtidig som du beskytter deg selv mot missilangrep fra fiendens styrker.

B.U.T.T.O.N. (PC).

Så tar vi en strategipause (ta det med ro, vi har mer). B.U.T.T.O.N. (eller Brutally Unfair Tactics Totally Okay Now) er et merkelig festspill for to til åtte spillere. Her er det ikke oppgavene du gjør i spillet som betyr noe, men det du gjør i virkeligheten. Du kan for eksempel få beskjed om å angripe dine medspillere for å ta kontrolleren deres, eller oppføre deg som en ape. Juksing oppfordres.

Strategic Command: The Great War (PC).

Så, mer strategi. Strategic Command: The Great War er et omfattende turbasert strategispill satt til første verdenskrig. Handlingen foregår på et gigantisk og sømløst kart over Europa, Nord-Afrika og litt av Nord-Amerika (oppdelt i 39168 ruter, hvis du absolutt vite det), og du kan enten spille hele krigen (for et av 35 land) eller kortere og mer fokuserte scenarier. Som vanlig med Strategic Command-serien loves vi et spillsystem som er lett å lære også for strateginybegynnere.

Mactabilis (PC).

Vi gjør et aldri så lite sjangerbyks til Mactabilis, som er tilgjengelig på Impulse. Dette er et sideskrollende romskytespill med rollespillelementer, hvor du må skyte deg forbi tonnevis av fiender. Underveis kan du tjene penger og oppgraderinger, og kjøpe nye våpen eller designe dine egne. Spillet støtter samarbeidsspill for to.

The King of Fire (PC).

Trenger du litt hjernetrim kan du ta en titt på The King of Fire. Dette spillet inkluderer ulike typer puslenøtter (inkludert Sudoku og noe utviklerne kaller «binary puzzles»), og presenterer det hele som en kamp mellom det gode og det onde i en fantasiverden. Utviklerne lover over 240 nøtter og åtte sjefsfiender som må knertes.

Picaroon (PC).

Så, et par massive onlinespill som er gratis å laste ned, men prøver å tjene penger på salg av diverse utstyr og dilldall. Først ut er Picaroon, et strategispill som foregår i en oversvømt verden hvor du må kjempe mot andre spillere over de få landområdene som fortsatt eksisterer. Bygg opp imperiet ditt, oppgrader skipene dine og send store armadaer i kamp mot motspillerne.

Mytheon (PC).

Neste halvgratis-MMO er Mytheon, som egentlig skulle ha kommet ut i fjor. Mye krøll mellom utvikler og utgiver, samt en beta ingen var fornøyd med, sørget for en utsettelse. Nå er det endelig ute, og tilbyr en blanding av strategi, action og rollespill i en massiv World of Warcraft-aktig verden inspirert av oldtidens myter.

Liker du å lete etter skjulte objekter og løse mysterier? Da kan du teste Margrave: The Curse of the Severed Heart.

Space Channel 5 Pt. 2 (PC).

Samlepakken Dreamcast Collection ble nylig lansert i butikk, og er naturligvis også tilgjengelig på nettet. Grunnen til at jeg nevner den i denne artikkelen er imidlertid at Sega også har lansert de fem spillene fra pakken individuelt, for de som bare har lyst på ett eller to av dem og ikke gidder å betale for hele pakken. Du finner dem blant annet på GamersGate. Spillene er Crazy Taxi, Sonic Adventure DX, Sega Bass Fishing og Space Channel 5 Part 2.

Return to Dark Castle (Mac).

Mer nostalgi finnes i form av eventyrspillet Zork Nemesis: The Forbidden Lands på GOG. Mac-eiere kan på sin side teste Return to Dark Castle, som er inneholder 80 utfordrende nivåer, inkludert 30 fra klassikerne Dark Castle og Beyond Dark Castle. Spillet er et todimensjonalt plattformspill som ser ut til å minne litt om klassiske Prince of Persia.

Forresten: Det herlige hjernetrimspillet SpaceChem er nå ute på Steam, for de som er allergisk mot å kjøpe ting direkte fra utviklerne. Du kan forøvrig kjøpe spillet fra det offisielle nettstedet og registrere koden din på Steam om du vil spare noen kroner (og gi ekstra støtte til utviklerne).

Wipeout Dash (PC, Mac, iFormater).

Gratisutgivelser

Dette er ikke en ny utgivelse, men spillportalen Direct 2 Drive har lansert en egen kanal for «casual»-spill, og i den forbindelse gir de strategispillet Westward bort helt gratis.

Wipeout Dash finnes for iFormatene, PC, Mac og web, og er et fysikkbasert plattformspill hvor du må rulle ei kule raskest mulig gjennom fire nivåer fulle av hindringer. Spillets realistiske fysikk spiller en stor rolle, og du må både tenke og handle raskt for å ikke miste kula.

Bug Hunt (PC).

For litt enkel retromoro kan du teste Bug Hunt, hvor du spiller et lite krypdyr med kameleon-aktig tunge. Målet er å spise seg god og mett på insekter, men pass på; noen av dem stikker!

Litt hjernetrim har vi også fått. Interlocked presenterer en serie geometriske figurer bygd opp av sammenlåste individuelle blokker, og målet ditt er rett og slett å ta dem fra hverandre. Ta også en titt på Sugar Sugar, hvor du må tegne linjer på spillbrettet for å passe på at sukkeret som renner nedover skjermen havner i koppen.

Vil du ha mer moro? Sjekk forrige oppsummering.

Siste fra forsiden