Feature

Ukens nettutgivelser

De døde vekkes til live og kjøttguttene invaderer datamaskinene våre.

Når det er like kaldt som i dag, er det godt at vi slipper å gå ut for å kjøpe spill (og det er forøvrig på høy tid at man begynner å selge mat via digital distribusjon). Her er de nyeste utgivelsene på nettet.

Unbound Saga (Xbox 360 og PSP).

Xbox 360

Ukens lansering på Xbox Live Arcade heter Unbound Saga, og er et sideskrollende slåssespill i samme stil som Streets of Rage, Double Dragon, og så videre. Du (og evt. en medspiller) får kontroll over Rick og Lori, to suspekte individer som må kjempe seg gjennom lugubre bakgater i tegneseriebyen Toxopolis. Spillet ble slaktet da det kom ut til PSP for en stund siden, men kanskje 360-utgaven er bedre?

Microsoft har også lansert en ny Game Room-pakke, for 360 og PC. Denne inneholder arkadespillene Amidar, Off the Wall og TwinBee. Bedre enn den senere tidens ensidige fokus på Atari 2600 og Intellivision, med andre ord.

Dead Nation (PS3).

PlayStation Network

På PS3 har vi fått Dead Nation, det neste spillet fra de finske kodegeniene bak Super Stardust HD. Her har asteroider og romvesener blitt byttet ut til fordel for vandrende vandøde, som forutsigbart nok er ute etter saftig hjernekjøtt. Handlingen sees ovenfra, og utviklerne skryter av at det kan være hundrevis av zombier på skjermen samtidig. For å hjelpe deg å massakrere dem kan du spille i samarbeidsmodus (online og lokalt).

Beat Sketcher (PS3).

PS3-utgivelse nummer to heter Beat Sketcher, og er et slags musikalsk tegnespill/program som bruker PlayStation Move. Vi loves tre ulike spilltyper, samt muligheten til å forpeste nettet med elendige YouTube-videoer fra spillet.

Edge (iPhone, PS3 og PSP).

«Minis»-seksjonen for både PSP og PS3 har fått tre ferske tilskudd denne uken. Først ut er Edge, et hjernetrimspill som har opplevd stor suksess på iPhone (og som ufrivillig ble en sentral del av skrekkhistorien om trademark-trollet Tim Langdell). Her må du navigere en kube gjennom 46 kantete nivåer fulle av utfordringer. Mer hjernetrim får vi i Super Fruitfall (som tidligere har kommet til Wii, DS og PS2), hvor du må rotere spillbrettet for å få fruktene til å falle ned i grupper.

Pac-Man Championship Edition (Xbox 360, iPhone, PS3 og PSP).

Sist ut på «minis» er Pac-Man Championship Edition, altså forgjengeren til Pac-Man Championship Edition CE (som kom til PS3 i forrige uke, og 360 uken før). Spis piller og unngå spøkelser i labyrintmiljøer som stadig er i endring. Spillet har fått ekstreme mengder skryt etter sin debut for noen år siden.

Som vanlig kan du få mer PSN-informasjon på PlayStation-bloggen til Sony.

Soccer Bashi (Wii, PSP og PS3).

Wii og DSi

Først ut på Wii er Soccer Bashi. Dette spillet beskrives som fremtidsfotball, men egentlig er det en Breakout/Arkanoid-klone med et fotballtema. Målet er å knuse brikkene som står mellom deg og målet, og hindre at ballen faller ned bak fremtidsfotballspilleren din (en bevegelig plate). Spillet kan skilte med massevis av nivåer, spesielle bonusegenskaper og til og med samarbeidsspill. I tillegg til Wii, finnes spillet på PSN (som «minis»-utgivelse) og iPhone. En PC-utgave er rett rundt hjørnet.

Sneezies (iPhone og Wii).

WiiWare-spill nummer to heter Sneezies, og kommer opprinnelig fra iFormatene. Her må du redde noen smådyr som er fanget i svevende bobler, ved å kaste nysepulver på dem slik at boblene sprekker. Jo flere bobler som sprekker samtidig, jo flere poeng får du.

Wii-eiere kan også laste ned Karnov's Revenge for Virtual Console. Dette er noe så sjeldent som et todimensjonalt slåssespill i Street Fighter-stil. Virtual Console-spill nummer to er hjernetrimmeren Magical Drop 2.

Til slutt tar vi med DSi-spillene Tetris Party Live (du vinner ingen pris for å gjette hva det er) og Rocks'n'Rockets (hvor du må beskytte sivilisasjonen mot fallende kometer, litt som i Missile Command).

DeathSpank: Thongs of Virtue (PC, Xbox 360 og PS3).

PC

Vi starter PC-runden med DeathSpank: Thongs of Virtue, oppfølgeren til det Diablo-aktige actionrollespillet DeathSpank. Som i originalen spiller du superhelten DeathSpank (skapt av Monkey Island-veteran Ron Gilbert), som må drepe fiender, plyndre skattene deres og hjelpe ulike raringer rundt. Spillet er fullstappet av humor og spillklisjeer. Thongs of Virtue finnes også for Xbox 360 og PS3. Når du kjøper PC-utgaven får du også tilgang på en versjon til Mac, men denne kan først lastes ned 14. desember.

Super Meat Boy (PC og Xbox 360).

Spill nummer to er plattformspillet Super Meat Boy. Dette er et todimensjonalt plattformspill der du spiller en kjøttklump som må forsøke å redde kjæresten sin (et vesen laget av bandasjer) fra et ondt foster i en krukke. Handlingen foregår i alt fra hjemsøkte sykehus til helvete, og spillet byr på over 300 nivåer. Fokus er på gammeldags, refleksfokusert plattformaction, og vi loves store fiendesjefer og massevis av skjulte hemmeligheter. Spillet ble tidligere lansert på Xbox 360.

Swords & Soldiers (PC, Wii og PS3).

Så har vi det sideskrollende sanntidsstrategispillet Swords & Soldiers HD. Her får du kontroll over en av tre ulike fraksjoner (aztekere, kinesere og vikinger), og du starter i den ene enden av slagmarken. Ved å bygge forskjellige typer krigere og kaste ødeleggende magi, kan du forsøke å kjempe deg vei over hele slagmarken slik at du blir stående alene igjen. Om du vil kan du kjempe mot en venn. Spillet er også ute for Wii og PS3.

PT Boats: South Gambit (PC).

Så, for en gangs skyld, et spill som ikke har kommet til konsoll først. PT Boats: South Gambit er et maritimt krigsspill som foregår i Middelhavet og Svartehavet under andre verdenskrig. Fokus er, som i originale PT Boats, på motortorpedobåtenes innsats underkrigen. South Gambit inneholder en rekke nyheter, og kan kjøpes uten at du har PT Boats installert. Du kan også bestillede i boks, direkte fra utgiver Battlefront.

Rush (PC).

Vanligvis legger jeg kun til spill i denne artikkelen når de faktisk er tilgjengelig for salg, men siden den svært lekre hjernetrimmeren Rush låses opp på Steam i løpet av få timer, satser vi på at det går bra. På samme måte som Edge (se PSN-delen) handler dette spillet om å få kuber i mål, men her styrer du dem ikke selv. I stedet legger du ned skilt på bakken, som gir dem beskjed om hva de skal gjøre. Hvis du ikke klarer å vente til fullversjonen låses opp i syvtiden, kan du laste ned demoen fra spillets Steam-side.

Lylian (PC).

Så har vi den første episoden av Lylian, et todimensjonalt plattformspill der du spiller ei jente som har blitt innlagt på en institusjon for galninger. Men ett eller annet har frigjort henne, og nå har hun sjansen til å rømme. Problemet er bare at det er litt vrient å vite hva som er virkelig, og hva som ikke er det.

Star Shipping (PC, Mac og iPhone).

Neste PC-utgivelse er Star Shipping (dette spillet er også lansert på Mac og diverse iFormater). Her er du kaptein på ditt eget romskip, og må reise rundt i verdensrommet for å tjene penger på å handle varer. Kjøp dem billig på én planet, og selg dem dyrt på en annen. Inntektene kan du bruke til å kjøpe nytt utstyr og andre ting. Men pass deg for rom-monstre og andre uhumskheter.

Arcadia (PC).

Vi holder oss i rommet, men tar et kraftig sjangerhopp til Arcadia, et romskytespill hvor handlingen sees ovenfra og du må ødelegge horder av fiender som er på jakt etter deg.

Uken er ikke komplett uten noen «casual»-spill. I Dancing Craze (også på GamersGate og Big Fish Games får du drive dansestudio. I The Dragon Dance (eh?) får du finne skjulte objekter. I Terrafarmers må du prøve å forvandle øde planeter til beboelige kloder, og i Dream Day True Love får du ta del i et bryllup.

Terra Militaris (web).

Gratisutgivelser

Browserstrategispillet Terra Militaris ble lansert i Europa i forrige uke, men det fikk vi selvsagt aldri med oss. Heldigvis husket spillets PR-folk å minne oss på det, slik at vi kan ta det med denne gangen. I dette spillet får du lede et oldtidsimperium på nettet, og erobre nytt land, handle og alliere deg med andre.

Die2nite (web).

Et annet browserspill, som faktisk virker hakket mer spennende, er Die2nite. Det uungåelige har skjedd, og zombieapokalypsen er et faktum. Du er med i en gruppe overlevende, og sammen med disse må du prøve å holde deg i live så lenge som mulig. Men kan du balansere dine og gruppens behov, og hva skjer om du svikter?

RaceRoom: The Game (PC).

Husk også at den nye racingportalen RaceRoom Online ble lansert denne uken, med et gratis spill. Dette heter RaceRoom The Game, og lar deg kjøre på flere variasjoner av klassiske Hockenheim med en Chevrolet Camaro eller en bil som kalles Formula RaceRoom. Spillet kan skilte med konkurransedyktige datamotstandere og en «time attack»-modus hvor du kan kjempe mot andre sjåfører.

Invaders: Corruption (PC og Mac).

Så, noen ikke-kommersielle gratisspill. Invaders: Corruption er et romskytespill som på overflaten ser ut til å være en Geometry Wars-klone. Spillet har imidlertid et unikt element, nemlig at alt er datagenerert. Skriv inn et nøkkelord før du begynner å spille, og så vil spillet lage arenaer, fiender og til og med endre gameplayet basert på avansert matematikk. Spillet kan lastes ned for PC og Mac.

Så har vi Paper Plane, et Flower-aktig spill hvor du flyr et papirfly i en persons barndomsminner. Ved å fly tett opp til gjenstander i spillets verden, aktiverer du individuelle minner. Du må ha Xbox 360-kontroller for å spille.

Paper Plane (PC).

Ta også en titt på det merkelige eventyrspillet I Was A Vegas Showgirl, hvor du spiller Sissy O'Leary. Hun er en danserinne som har fått i oppdrag å stjele hatten til den tøffeste og skumleste kasinoeieren i byen. Hvorfor? Ingen idé.

Liker du plattformspill kan du teste Endeavour, et Metroidvania-aktig spill der du styrer en dverg som plutselig kommer over en eldgammel, mystisk hemmelighet.

Til slutt tar vi med Super Tofu Boy, en parodi på Super Meat Boy laget av galningene i PETA. Her har kjøttgutten blitt byttet ut med en gutt laget av tofu, som forøvrig offisielt er det som smaker vondest av alle «spiselige» substanser i hele verden.

Som seg hør og bør: Forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden