Feature

Ukens nettutgivelser

Rygging med vogntog, magiske kortspill og hissige aper er blant tilbudet denne uken.

E3 er heldigvis over, og dermed er utgiverne tilbake med omtrent samme lanseringsfrekvens som før. Her er en titt på ukens mange nettutgivelser:

Airport Mania (PC, Mac, iOS, Android, Wii og DSi).

Nintendo

Airport Mania: First Flight (som også finnes på PC, Mac, iOS og Android) er nå ute på Wii og DSi (og kommer til eStore for 3DS senere). I dette søte actionstrategispillet må du drive en flyplass. Målet er å sørge for at de storøyde flyene får landet og tatt av i tide, slik at passasjerene slipper å vente. Spillets konsept er enkelt, men situasjonen kompliseres selvsagt av en rekke spesielle situasjoner og elementer underveis.

Donkey Kong (3DS).

Wii- og DSiWare har også fått Successfully Learning German: Year 2, som kan være greit å øve seg med om du liker Derrick. DSi har også fått Ubongo, som er en versjon av et brettspill med fokus på logikk. Spillet har historiemodus, samt mulighet for flerspiller for opp til fire spillere samtidig. Ubongo har tidligere kommet til Wii.

3DS-eiere kan kose seg med litt nostalgi, i form av Donkey Kong for Game Boy. Apen Donkey Kong har kidnappet søte Pauline (vi tør ikke spekulere i hva han vil gjøre med henne), og Mario må redde henne. Dette involverer naturligvis å plattformhoppe oppover på skjermen mens du unngår å bli truffet av tønnene Kong kaster etter deg.

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 (PS3 og Xbox 360).

Xbox 360

Etter to tomme uker har vi nå fått to spill på Xbox Live Arcade. Først ut er samlekortspillet Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012. Spillet bygger videre på fundamentet fra det allerede eksisterende Duels of the Planeswalkers, men inkluderer forbedret kontroll over kortstokken din, en videreutviklet samarbeidsmodus, en rekke nye moduser og motstandere, samt nye kortstokker, hjernetrimutfordringer og så videre. Vi loves også en enkel øvingsdel, en enspillerkampanje og en ny samarbeidsmodus.

Adventures of Shuggy (Xbox 360).

Det andre spillet er plattformspillet Adventures of Shuggy, hvor du må hjelpe stakkars Shuggy å renske sitt nyervervede slott for gobliner, spøkelser, zombier og ... roboter? Slottet har over hundre forskjellige rom sett fra siden. I tillegg til disse inkluderes 36 nivåer for to spillere (i samarbeidsmodus). Spillet har også mulighet for at du kan konkurrere med andre.

PlayStation Network

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012, som du kan lese om i Xbox 360-delen, har også blitt lansert for PS3 denne uken.

Les også
Bioware lanserer gratisspill
Back to the Future: Episode 3 (PC, Mac og PS3).

Så har vi neste episode av Back to the Future-serien, nemlig Citizen Brown. Her har tidsreisende Marty vendt tilbake til åttitallet, hvor ting ikke henger helt på greip. Det viser seg nemlig at rotet i de to første episodene har sørget for at Emmet Brown aldri oppfant noen tidsmaskin, men i stedet ble en slags diktatorskikkelse i Hill Valley – som nå er et overvåkningssamfunn uten like. Spillet er også ute på PC og Mac.

The 2D Adventures Of Rotating Octopus Character (PSP og PS3).

PlayStation Network har også fått fire «minis»-spill, for PS3 og PSP. Først ut er The 2D Adventures Of Rotating Octopus Character (bra navn), et slags plattformspill der du spiller en blekksprutaktig figur i todimensjonale miljøer. Blekkspruten klistrer seg automatisk til både vegger, gulv og tak, noe som naturligvis påvirker måten du navigerer miljøene på.

Babel, the King of Blocks (PSP og PS3).

Spill nummer to er Babel, the King of Blocks, hvor du må bygge «bygninger» ved å droppe blokker oppå hverandre. Ofte er underlaget tvilsomt, så god balansering er viktig. Fra samme utvikler (Storm Basic Games) kommer Run Ghost Run, som tydeligvis har hentet inspirasjon fra arkadeklassikeren Pang. Du spiller en liten fyr på bunnen av skjermen, som må skyte objekter som spretter rundt, helst uten å bli truffet av dem. Siste minispill er Best of Solitaire, som har et så generisk navn at jeg ikke fant info om det på nettet. Men det handler utvilsomt om kabal.

Run Ghost Run (PSP og PS3).

Da er det kun én ting igjen på PSN-lista, nemlig PSX-utgaven av Tekken. Dette spillet startet en hel serie med tredimensjonale slåssespill, og bør derfor være av en viss historisk interesse for de som liker sjangeren. Hele PSN-oppdateringen (som også inkluderer demoer, filmer og annet dilldall) finner du på PlayStation-bloggen.

Vertex Dispenser (PC og Mac).

PC og Mac

Denne ukens PC-oppdatering mangler de store profilene, men inneholder til gjengjeld svært mange mindre (men likevel spennende) titler. Vi starter med Vertex Dispenser, som er et «abstrakt sanntidsstrategispill med matematiske hjernetrimelementer». Du må flytte skipet ditt rundt på en geometrisk figur for å skaffe deg så mye «land» som mulig. Samtidig må du forsvare området ditt mot datamotstanderne. Spillet skilter med en enspillerkampanje, en hjernetrimmodus og flerspiller. Det er ute for PC og Mac, og flerspillermodusen bryr seg ikke om hvilken versjon du har – alle kan spille mot hverandre.

Storm: Frontline Nation (PC).

Så har vi Storm: Frontline Nation (på Steam). Det er et turbasert strategispill hvor handlingen er satt Europa og Nord-Afrika etter at finanskrisen har ført til total kollaps. Du får lede en av 45 stater, og målet ditt er ikke bare å overleve, men å dominere. Spillet blander storstrategi og taktikk. I strategidelen vil du forske frem nye teknologier, produsere militærenheter og bruke diplomati for å skaffe allierte (eller dolke dem i ryggen). I taktikkdelen styrer du styrkene dine i turbasert modus, og får tilgang på 20 forskjellige typer land-, sjø og luftenheter.

Trucks & Trailers (PC).

Trucks and Trailers (som i likhet med Storm også får butikkdistribusjon rundt om i verden) gir deg femti individuelle utfordringer som du må mestre med lastebil og vogntog. Utfordringene inkluderer intrikate hinderløyper, å rygge med tilhenger, å parkere ulike biler og så videre. På de høyeste vanskelighetsgradene må du også gjøre alt dette uten tilgang på eksterne kameraer, og må ta til takke med synsvinkelen til sjåføren.

Breaking the Rules (PC).

Neste PC-utgivelser er Breaking the Rules. Dette er et slåssespill hvor det er fysikksimulering og ikke skripting som bestemmer utfallet av angrepene dine. Disse kampene foregår i utgangspunktet ikke én mot én. I stedet kan opp til tolv spillere kjempe mot hverandre online (eller fire på samme maskin). Det er imidlertid mulig å møtes mann mot mann (eller dame). Spillet har åtte forskjellige slåssekjemper å velge mellom. Enspiller støttes også.

Quadsmash (PC).

Quadsmash er et uh, spill. Holder det å skrive det? Jeg skjønner nemlig ikke helt hvordan det egentlig funker. En video på det offisielle nettstedet forklarer litt (og ser faktisk ganske kul ut), så jeg ber deg om å ta en titt på den. Quadsmash har tre flerspillermoduser, og den viktigste er Smashball, en slags lagsport der målet er å score på motstanderne. De to andre er Deathmatch (som sier seg selv) og Spot (en slags racingmodus). Spillet har også en kampanje for de som liker å spille alene.

Way of the Cossack (PC).

Så noe helt annet. Way of the Cossack er et historisk rollespill som foregår i gullalderen til kongeriket Polen. Det polske riket har mye makt, og invaderer Ukraina for å skaffe seg mer land. Du spiller en legendarisk kriger ved navn Taras, som kjemper mot de polske okupantene, for å frigjøre Ukraina. Way of the Cossack er et rollespill med over 18 unike figurer, over 40 oppdrag og muligheten til å utforske syv store områder. Spillet tilbyr også kamp på hesteryggen, og tre ulike typer våpen.

Super Space Rubbish (PC, Mac og Linux).

Super Space Rubbish er noe helt annet igjen, nemlig en variant av det klassiske romspillet Asteroids. Men her knuses asteroidene dynamisk, avhengig av hvordan du skyter dem. Du må også kjempe mot intelligente, datastyrte skip. Underveis kan du «legge til kai» på droner som lar deg oppgradere romskipet ditt (ved å selge ulike ting du finner i rommet). Du må også belage deg på å kjempe mot noen tøffe «bosser». Spillet er for PC, Mac og Linux

Space Arena (PC).

Mer Asteroids-aktig moro kan du få i Infans Solaris, som blant annet skilter med åtte forskjellige typer romskip og støtter lokal flerspiller for opp til fire spillere. Hvis du har lyst på enda mer action i rommet kan du teste Space Arena, som er et arenabasert romskytespill hvor du må skyte tonnevis av fienderomskip i fargerike rommiljøer.

Koya Rift (PC).

Koya Rift foregår også i rommet, men av en litt annen karakter. Her er målet å utforske en planet full av skjelettaktige monstre, og drepe disse slik at planeten kan koloniseres. Spillmiljøer, fiender og til og med våpen genereres tilfeldig for hver gang du spiller. Underveis finner du verdifulle gjenstander som du kan bruke til å kjøpe nye enheter.

Deluxe Hotel Imperium (PC).

Er du kapitalistisk anlagt kan du teste Deluxe Hotel Imperium. Dette er et økonomisk strategispill hvor målet er å bygge og drive det perfekte hotellet, i en av ni storbyer. En litt mer fargerik utgivelse er Nasty Neighbors: No Picnic for Celebrity. Dette er en Neighbors from Hell-klone hvor du må gjøre livet surt for de nye naboene dine; som tilfeldigvis er frekke kjendiser.

Vi tar også med GShift, som er et plattform/hjernetrimspill med 99 nivåer og massevis av utfordringer.

Slipstream 5000 (PC).

Så over til noen nostalgiske utgivelser. Vi begynner på nettstedet DotEmu, som har lansert det futuristiske flyracingspillet Slipstream 5000. Her må du fly gjennom smale kløfter og daler, og komme først i mål koste hva det koste vil (takket være et rikt våpenarsenal kan det komme til å koste svært mye). DotEmu har også lagt ut Soulbringer, et stort og variert rollespill satt til en mørk og mystisk verden. I tillegg har de gitt ut en stor spillsamling med 40 forskjellige spill. Nøyaktig hvilke spill den inneholder sier de faktisk ikke, men vi får blant annet de tre Gobliiins-spillene, en rekke titler fra arkadespillmaker Irem og mange klassikere fra den franske kultutgiveren Silmarils.

GOG har også lansert et nytt retrospill, nemlig Magic Carpet. Her flyr du gjennom fargerike miljøer på et flygende teppe, og må kjempe mot drager og annet svineri.

Spiral Knights (PC).

Gratisutgivelser

Spiral Knights er ikke et skikkelig gratisspill, fordi du kan bruke ekte penger på å handle deg fordeler i spillet. Men jeg putter det her likevel, siden PC-delen er alt for stor allerede. Her får du det som beskrives som et konsollinspirert eventyr i en levende onlineverden. Spillere kan ha det moro alene eller sammen med opptil fire venner for å finne skjulte hemmeligheter i miljøene. Spillet er nå ute på Steam, sammen med noen andre egentlig-ikke-gratis gratisspill, inkludert skytespillet Alliance of Valiant Arms og MMO-spillet Forsaken World.

The Cat and the Coup (PC).

Steam har imidlertid også fått et genuint gratis gratisspill, som faktisk virker litt interessant. The Cat and the Coup, et slags dokumentarspill der du spiller katten til Dr. Mohammed Mossadegh. Han var den første demokratisk valgte statsministeren i Iran, som nasjonaliserte landets oljeproduksjon og sørget for en rekke sosiale reformer (hvor han kom i konflikt med den USA-vennlige monarken i landet). Spillet omhandler et CIA-ledet kupp i 1953 hvor Mossadegh ble avsatt og arrestert.

Silverquest (PC).

Vi forlater Steam til fordel for Kongregate, hvor du kan spille Drop. Dette er et musikalsk hjernetrimspill som krever Unity-plugin, hvor du må trekke linjer på skjermen for å sørge for at dråpene kommer dit de skal. Mer nettlesermoro finner du i The Adventures of Dear Explorer. Her ser du handlingen ovenfra, og må utforske en serie labyrintaktige miljøer.

Sist ut denne uken er Silverquest, et rollespill med ekstremt gammeldags grafikk. Spillet fokuserer på samarbeid, og lar deg kjempe deg gjennom grotter og huler sammen med venner.

Det var det vi hadde denne gangen. Som seg hør og bør avslutter vi med en lenke til forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden