Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Grundig test av 19 butikker som selger nedlastbare spill.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5
GamesPlanet.

Gamesplanet

Pris

Denne britiske nettbutikken er en av testens klart beste på pris. I vår test lå prisene deres på nesten 19% under gjennomsnittet, og det var ikke uvanlig med over 100 kroner i forskjell på Gamesplanet og markedslederen Steam. I likhet med de fleste andre nettbutikkene tilbyr Gamesplanet flere spill som aktiveres gjennom Steam. Dermed kan en en konto her spare deg for mye penger om du foretrekker å spille gjennom Valves tjeneste. Gamesplanet tilbyr forøvrig også pakker hvor du betaler en fast månedsavgift og fritt kan laste ned og spille et bredt utvalg spill. Premiumpakken, som koster litt over hundrelappen, inkluderer hele 900 titler.

Utvalg

Også her gjør Gamesplanet det godt. De har hele 14 av våre 16 testspill, hvilket vil si at de deler førsteplassen i denne kategorien med Steam. Ingen nettbutikker hadde flere enn 14 av testspillene. Utover dette utvalget hadde butikken 1614 titler i sortimentet da vi undersøkte, inkludert 72 til Mac. Utvalget inkluderer de fleste nye stortitlene og mer ukjente titler som Robin Hood: Tales of Sherwood og Nancy Drew-serien. En ulempe er indie-dekningen, som også her er rimelig svak. I likhet med overraskende mange butikker i denne testen virker det som fokus er på spill som har etablerte utgiverpartnere.

Brukervennlighet

Nettstedet er lett å navigere. Søkemotoren finner det du vil ha – og kanskje litt for mye ekstra, men de mest relevante treffene er heldigvis på topp. Vi hadde gjerne sett at det var informert tydeligere når spill trenger tredjepartsprogramvare som Steam eller Origin. Ellers er det et minus at man må vente noen timer (fire i vårt tilfelle) på nedlastingsinformasjon første gangen man kjøper. Dette skal være en beskyttelse mot svindel. Gamesplanet lar deg laste ned både ved hjelp av en liten nedlastingsklient og manuelt fra serveren, så mange ganger du vil. Seriekoder og slikt finnes på kontosidene dine. Internett kreves i mange tilfeller for å aktivere spillene etter installasjon, men er ikke nødvendig utover dette.

Gamesrocket.com.

Gamesrocket

Pris

Denne tyske nykommeren er ifølge vår stikkprøve den klart billigste av alle de digitale distribusjonsportalene. Prisnivået er faktisk hele 25% under gjennomsnittet, og for de individuelle spillene var Gamesrocket ofte det billigste alternativet. Det var ikke uvanlig med over 100 kroner i differanse mellom Gamesrocket og markedsleder Steam, så her kan det være mye penger å hente på å opprette en egen Gamesrocket-konto. Ikke minst fordi mange av spillene aktiveres over nettopp Steam.

Utvalg

Gamesrocket hadde 13 av våre 16 testspill, og var faktisk den eneste digitale spilldistributøren som kunne skilte med Battle.net-spillet Diablo III. Totalt har Gamesrocket over 1300 titler i sortimentet, men når vi sjekket var flere av spillene utsolgt. Dette ser ut til å være fordi mange av spillene selges som seriekoder, som må aktiveres på Steam og andre plattformer, og det kan virke som Gamesrocket kun kjøper et visst antall koder for hvert spill – i skrivende stund har faktisk ett av testspillene, Dishonored, blitt utsolgt og Gamesrocket sitter igjen med 12 av testspillene. Begrenset antall er ikke noe vi vanligvis forbinder med digital distribusjon, men det kan kanskje forklare det lave prisnivået. Gamesrocket har per i dag over 100 Mac-spill. Interessant nok tilbyr de også koder for nedlastbare spill på Xbox 360 og Nintendo 3DS, men da testen kun fokuserer på PC-spill har vi ikke testet dette.

Les også
Hva skjedde med Aliens: Colonial Marines?
Brukervennlighet

Nettstedet ser pent ut, men har et noe anonymt søkefelt. Selve søkemotoren fungerer imidlertid upåklagelig. Butikken har flere forskjellige lister og inndelinger av spill, alt fra action og eventyr til MMO og rollespill. Det finnes til og med en egen liste for spill med 18 årsgrense. En av våre testere hadde imidlertid trøbbel med betalingen, og måtte ty til betalingstjenesten Moneybookers (som Gamesrocket anbefaler) for å få betalt. Når et spill først er kjøpt får man nødvendig informasjon og produktnøkkel på e-post. Spillet kan lastes ned via en liten nedlastingsklient eller manuelt, ved å laste ned to-tre store installasjonsfiler hver for seg (avhengig av spillets størrelse). Nedlastigshastigheten er suveren – kanskje testens aller beste – og kjøperen får all informasjon man trenger underveis. Spillet må aktiveres online, noe som kan gjøres en viss mengde ganger, men kjører siden uavhengig av klienten og trenger ikke nett.

Gamestop.

GameStop PC Downloads

Pris

På de fire spillene GameStop var representert med i vår test ligger prisene litt over gjennomsnittet. Blar vi litt tilfeldig gjennom butikken virker ikke prisnivået å være usmakelig høyt, men det er et lite stykke ned før tjenesten er helt på nivå med de billigste.

Utvalg

I skrivende stund skilter GameStops digitale satsing med 1395 titler her i Norge, vel og merke inkludert en god del nedlastbart innhold. Av testens 16 titler klarer nettbutikken imidlertid bare å hoste opp fire. Butikken har også valgt å stenge enkelte titler bak regionbaserte murer. Skal du for eksempel kjøpe Far Cry 3 eller DmC: Devil May Cry må du ta pengene dine et annet sted. Sitter du på en Mac- eller Linux-maskin er det heller ingenting å hente her.

Brukervennlighet

GameStop lanserte sin egen klient i fjor sommer, et nedlastbart program kalt GameStop App der man kan handle og starte opp spill. I tillegg er det mulig å kjøpe spill fra nettsiden, men skal man laste ned og spille det man har kjøpt må man innom programmet. Det fungerer greit, og nedlastningshastigheten virker å være stabil. Litt klønete bli det dog når du kjøper Steam- eller Origin-spill. Vi prøvde oss på Crusader Kings II, og fikk beskjed om å laste ned et par megabyte. Da vi prøvde å starte spillet poppet det opp et vindu i Steam med kode til programmet. Spill lastet ned via klienten kan kjøres uten nett, og uavhengig av selve klienten om du ønsker det.

Gametap.

Gametap

Utvalg

Gametap mangler kun tre av spillene i vår stikkprøve, og er dermed helt i toppsjiktet hva utvalg angår. Utvalget inkluderer både de store «mainstream»-spillene og mindre nisjespill. Gametap er imidlertid ikke kjempegode på indie-spill som ikke har utgivere, og det virker heller ikke som de har noen spesiell kvalitetskontroll på det de selger. Gametap har i skrivende stund kun 37 Mac-spill i utvalget, og ingen Linux-spill. Her er det med andre ord forbedringspotensiale.

Pris

Gametap er definitivt konkurransedyktige på pris. Deres priser ligger litt i overkant av 14% under gjennomsnittet, hvilket betyr at dette er nok en god aktør for deg som vil spare penger. Ved alle spillene unntatt ett var Gametap billigere enn markedslederen Steam, og prisforskjellen var ofte betydelig. Den eneste rene digitale distribusjonsportalen som slår Gametap på pris i vår test er Gamesplanet. Verd å nevne er det også at Gametap tilbyr en egen abonnementstjeneste hvor du betaler en viss pengesum i måneden for fri tilgang på en omfattende spillkatalog. Premiumpakken koster 10 dollar litt under 60 kroner i måneden, og inkluderer tilgang på hundrevis av spill.

Brukervennlighet

Umiddelbart er det litt forvirrende at Gametap har tre separate tjenester, med ulikt spillutvalg. Når du kommer inn på rett tjeneste fungerer ting greit, med en god søkefunksjon som gjør det lett å finne det du trenger. Litt flere spillkategorier, slik som «puzzle» hadde imidlertid gjort handleturen enda lettere. Gametap har både Mac- og PC-spill, og kjøp og nedlasting fungerer greit, ved hjelp av en egen nedlastingsklient. Første gangen du kjøper må kortet ditt klareres før du får tilsendt aktiveringskode. Det kan ta «opp til åtte timer» - hos oss tok det cirka én time. Akkurat det er et lite minus. Når du har lastet ned spillet kan det spilles uten nett, og uavhengig av klienten.

Get Games.

Get Games

Pris

Get Games opererer med amerikanske dollar, og i vår test var deres prisnivå hyggelig. De havnet litt over ti prosent under gjennomsnittet, og du sparer for eksempel hundre kroner om du kjøper Steam-spillet XCOM på Get Games i stedet for Steam. Utover testutvalget virker Get Games' priser generelt å holde det samme konkurransedyktige nivået, og butikken er omtrent på linje med Gametap og Gamefly.

Utvalg

Get Games byr på noen av de nyeste stortitlene, men har store hull i samlingen. Av spillene de 16 spillene vi målte pris på i testen hadde Get Games åtte. De manglet blant annet storspill som Dishonored og Need for Speed: Most Wanted, og var en av kun tre butikker som ikke hadde Crusader Kings II. Et lite pluss i margen tildeles for en egen Mac-seksjon, selv om utvalget heller ikke der er på topp. Det samme kan vi si om butikkens indie-seksjon, som inneholder mye godt, men fortsatt er litt slunken i forhold til utvalget på for eksempel Steam.

Brukervennlighet

Get Games er ikke veldig gode på brukervennlighet. Utvalget deres presenteres på en kronglete måte, og i likhet med for eksempel Green Man Gaming ser butikken ut til å ha blitt designet uten nedlastbart innhold i tankene. Et søk på Borderlands 2 resulterer for eksempel i åtte treff, hvor hovedspillet drukner litt i nedlastbart ekstrainnhold. Ellers skjer alt via nettsiden – man oppretter konto, betaler med bankkort, kredittkort eller PayPal, og får tilsendt brukerinstruksjoner på e-post. Denne prosessen er forholdsvis smertefri, og selve nedlastingen går greit via nettleservinduet. Enkelte spill krever innlogging under installasjon, mens man kan være logget av etterpå. Derimot er selve navigeringen ikke like behagelig.

GOG.

GOG

Pris

Testen viste lite om GOGs priser, siden de kun var representert med ett spill – som til gjengjeld kun GOG og Steam hadde for salg. Men GOG selger spill til samme pris uansett om du er i USA eller Norge, og størsteparten av spillene deres koster enten 5,99 dollar eller 9,99 dollar. I de tilfellene hvor de konkurrerer med andre nettbutikker, inkludert Steam, kommer de ofte best ut – ikke minst fordi de bruker nettopp dollar i stedet for euro. Det kan være verd å påpeke at GOGs spill ofte selges med ekstramateriale, som nedlastbare lydspor, ekstra dokumentasjon, bildemateriale og så videre.

Utvalg

GOG har kun ett av spillene i testen vår, men det er fordi deres fokus er helt annet enn hos konkurrentene. GOG startet som en ren distributør av gamle klassikere, men har nå utvidet seg til også å dekke indie-spill og enkelte andre moderne utgivelser. Det er fortsatt retroaspektet som er viktigst, og butikken har en rekke perler fra de siste 30 årene i sitt utvalg på over 500 titler. Svært mange av disse spillene er også eksklusive for GOG, eller de ble lansert der betydelig før de kom andre steder. I 2012 begynte GOG også å tilby Mac-utgaver av spillene sine. Totalt har de nå nesten 100 Mac-utgivelser i biblioteket.

Brukervennlighet

Her scorer GOG høyt. Det er lett å søke seg frem til spillene du ønsker, og det du har kjøpt samles i en lekker virtuell spillhylle hvor både spillene og eventuelt ekstrainnhold er rakst tilgjengelig. GOG bruker et eget nedlastingsverktøy, som ikke har supermange funksjoner men er slankt og effektivt, og inkluderer flere hendige innstillingsmuligheter. Ellers er GOGs store fordel at spillene deres er DRM-frie. De kan lastes ned som installasjonsfiler uavhengig av nedlastingsverktøyet, har ingen nettbasert aktivering eller seriekoder, og kan kopieres og spilles når og hvor du vil.

På neste side tar vi for oss de syv siste butikkene »

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden