Sea Hero Quest VR - demensforskning

VR-spill gjør store løft for forskning på Alzheimers

Sea Hero Quest kan oppdage tidlige tegn på demens.

Glitchers

Mens spill i de aller fleste tilfeller regnes som underholdning, eller kunst, har mediet også en rekke andre bruksfelt. Utviklerstudioet Glitchers har – i samarbeid med tyske Deutsche Telekom – designet et spill som skal oppdage tidlige tegn på demens, og ifølge en ny rapport ser det ut til å virke.

Tilsvarende 15 000 år med forskning

Sea Hero Quest hjelper forskere med å oppdage tidlige tegn på demens.
Glitchers

I VR-spillet Sea Hero Quest må spillere navigere en båt gjennom labyrinter med små øyer og isfjell. Hvert andre sekund sender spillet en detaljert rapport til utviklerne, som lar dem måle spillerens retningssans – en av de første sansene som rammes i pasienter med Alzheimers sykdom.

Ifølge rapporten fra PNAS (via EurekAlert) tilsvarer to minutter med Sea Hero Quest hele fem timer med tilsvarende undersøkelser i et laboratorium. Spillet har allerede vært ute en stund, og med 3,5 millioner spillere fordelt på 193 land hevder Glitchers å ha fått inn data som tilsvarer 15 000 år med laboratoriebasert forskning.

– Vi har aldri sett noe gjennomført innen demensforskning på en slik skala før. Dataene som Sea Hero Quest samler inn er fullstendig banebrytende, sa Hilary Evans, sjef for Alzheimer's Research UK.

Gir resultater

Slik ble Sea Hero Quest VR til. (Video: Glitchers)

Dataene samlet inn fra spillere verden over har blitt brukt for å danne et gjennomsnittsmål. Målet brukes så til å beregne hvorvidt noen har ekstra høy risiko for å utvikle demens, og så langt ser det ut til å ha gitt resultater.

Forskere benyttet tallene for en kontrollgruppe bestående av deltakere både med og uten det såkalte APOE4-genet. Genet skal visstnok øke sjansen for at en person utvikler Alzheimers, og forskningen konkluderte at de med APOE4 slet mer med oppgavene i Sea Hero Quest enn de uten.

Håpet nå er at Sea Hero Quest-forskningen skal bidra både til å oppdage tidlige tegn på sykdommen og i arbeidet med å utvikle mer effektive behandlingsmåter.

Les også: Sunnaas sykehus har hatt gode erfaringer med å bruke spill i rehabilitering »

Siste fra forsiden