World of Tanks-skaper graver opp krigsfly i Burma

Vil betale 5,8 millioner kroner på å finne Spitfire-fly fra andre verdenskrig.

Wargaming.net har hatt svært stor suksess med onlinespillet World of Tanks. De har faktisk tjent så mye penger på spillet at de nå velger å bruke 1 million dollar, eller 5,7 millioner kroner, på å jakte på nedgravde Spitfire-fly fra andre verdenskrig.

Britiske The Telegraph forteller at vestlige styrker stasjonert i landet gravde ned «flere dusin» Spitfire-jagerfly bare noen dager før bombene falt i Hiroshima og Nagasaki. De brukte tjære og voks for å sørge for at flydelene skulle tåle å bli liggende under jorden.

Poenget med å grave ned flyene skal ha vært å hindre dem i å falle i fiendens hender. Kort etter var imidlertid krigen over, og flyene ble glemt.

Nå er det imidlertid en sjanse for at de kan se dagens lys igjen. Britiske David Cundall har klart å finne en rekke fly fra andre verdenskrig, og kom på sporet av flyene da han hørte amerikanske veteraner kommentere at «vi har gjort noen dumme ting i årenes løp, men å grave ned Spitfire-fly var noe av det dummeste vi noensinne har gjort.»

World of Tanks.

Wargaming.net legger i utgangspunktet cirka 250 000 dollar (cirka 1,4 millioner kroner) på bordet for at Cundall skal finne stedet hvor flyene er begravd. Om de blir lokalisert vil selskapet betale én million dollar for å redde dem opp av jorden. Håpet er at flydelene skal være i så god stand at de faktisk kan brukes i dag.

– Det er å gamble. Men vi er forberedt på å akseptere sjansen for å ikke finne noe. Det er en risiko vi er villig til å ta på grunn av David Cundalls rulleblad, sier Wargaming.net-sjef Victor Kislyi til avisen.

World of Warplanes.

Kislyi sier at selskapets største tilhengere er svært opptatt av at spillene deres, som inkluderer det kommende World of Warplanes, er historisk korrekte. Dette er en sjanse til å vise at Wargaming.net ikke bare snakker om slike ting, men også er villige til å handle.

Han påpeker også at de ikke vil ha noe eierskap til flyene. Dette er Cundalls prosjekt, og når flyene eventuelt er funnet vil det være opp til den burmesiske regjeringen hva som skal skje med dem.

Cundall har jobbet for å få gravd opp flyene i hele 16 år, men det faktum at landet er et militærdiktatur har gjort det vanskelig å komme i gang med prosjektet. Tidligere denne måneden fikk den britiske statsministeren David Cameron i stand en historisk avtale som sikret grønt lys for utgravningene. Nå er det bare været som står i veien; det er kun noen få måneder mellom hver monsunperiode at jorden er tørr nok til at et prosjekt av denne typen kan la seg gjennomføre.

Dette er forresten ikke det eneste prosjektet av denne typen Wargaming.net støtter. I Los Angeles er de med på å forvandle slagskipet USS Iowa til et museum. Deres del av prosjektet er å lage en virtuell gjengivelse av historiske flylandinger, som sett fra slagskipets bro.

Les også: Sniktitt: World of Warplanes
Les også: Anmeldelse: World of Tanks

Bildet i toppen er tatt av Franck Cabrol, og brukes under GNU/GFDL. Det viser Spitfire-pilot Ray Hanna på flyshowet Flying Legends i 2005.

Les også
Anmeldelse:

Siste fra forsiden