Kommentar

Konsollkrigen tilspisses

Xbox One X virker som en kraftplugg, men har ett stort problem

Microsoft

Det var med relativt lite brask og bram at Xbox One X ble avduket i natt, med en pris på 4999 kroner. Selv om de hadde en ny konsoll å presentere holdt Microsoft seg til den samme oppskriften de har hatt for E3-konferansen sin de siste åra: å vise mange spill.

De viste over 40 spill på de rundt 90 minuttene spillshowet fra Los Angeles varte, og over halvparten av disse var eksklusive til Xbox One og Windows-plattformene. Bilspillet Forza så som vanlig imponerende ut og er det perfekte spillet til å vise frem ny teknologi med. Og jaggu meg så det pent ut også. De andre stortitlene de viste frem var Metro: Exodus, Assassins Creed: Origins, Middle Earth: Shadow of War, og Biowares nye storspill Anthem.

Den oppvakte leser vil raskt se at av de nevnte spillene er det kun Forza som er eksklusivt til Microsofts plattformer. De andre er tredjepartsspill som kommer til å dukke opp hos konkurrenten også.

Det er for all del en fin rekke med andre eksklusive titler som kommer også. Sea of Thieves, Crackdown 3, Cuphead, The Last Night, State of Decay 2 og Ori and the Will of the Wisps ser alle ut som flotte spill som helt sikkert kommer til å finne sitt publikum, men er de gode nok til å selge en konsoll?

Det var kanskje avslørende at Microsoft avsluttet showet sitt med å gi orkesterplassen til Anthem, BioWare og Electronic Arts sin nye storsatsing. Det var ingen Halo, ingen Gears of War, ingen Fable, ingen Quantum Break en gang. Til tross for at vi ble bombardert med spill fra start til slutt så føles det som at Microsoft ikke hadde de største kanonene å rulle ut.

Xbox One X er en kraftplugg

Er det verdt å gå for en Xbox One X?
Microsoft

Inntrykket man sitter igjen med er at det beste argumentet for å kjøpe den nye konsollen, ikke er spillene som kommer, men konsollen selv. For Xbox One X virker som en real kraftplugg, og du skal lete lenge etter en PC til samme pris som kan matche den i tvekamp, og i tillegg by på både 4K oppløsning og UHD Blu-ray.

Et av spørsmålene som må besvares er hvem den nye konsollen konkurrerer mot. Er det PlayStation 4 Pro som er konkurrenten? I så fall er valget relativt enkelt. PlayStation 4 Pro har de beste eksklusive titlene, mens Xbox One X er en betydelig kraftigere maskin. Vil du ha mange gode spill, eller vil du at de spillene du spiller skal se best ut? Og dersom tredjepartsspillene faktisk skal se best ut på Xbox One X så må utviklerne faktisk gidde å tilpasse dem til å utnytte konsollens grafiske muskler.

Men konkurransen i konsollmarkedet har kanskje blitt mer komplisert enn en kamp mellom de to siste konsollene. Vi har jo nå en rekke konsoller fra samme firma som skal eksistere side om side. Microsoft var nøye med å prate om «Xbox-familien» og hvordan spill skulle fungere på tvers av alle «Xbox devices».

Er Forza 7 nok til å selge Xbox One X? (Video: Microsoft)

Xbox One X er altså premium-versjonen av Xbox One. Mye kan tyde på at Microsoft rigger seg til for å aldri igjen gjøre et hardt skille mellom konsollgenerasjoner. De lanserer en oppgradert versjon av en allerede eksisterende konsoll, de samkjører mer mellom Xbox og Windows, og de fortsetter fokuset på bakoverkompatibilitet til tross for flere nyhetssaker den siste tiden om at svært få benytter seg av denne muligheten. Alt dette tyder på at konsollutviklingen fremover vil skille seg fra den vi har sett tidligere, og dette er trolig en bra ting for forbrukerne.

Alt hviler på spillutvalget

Men til tross for at Microsoft ser ut til å gjøre mye riktig, og de nå lanserer en premium-konsoll som vasker gulvet med PlayStations premium-ekvivalent så er det en veldig stor snubletråd, nemlig spillutvalget.

Les også
Anmeldelse: Sea of Thieves
Kan Crackdown 3 hjelpe til? (Video: Microsoft)

Sony selger mange konsoller fordi de klarer å skape store forventinger til kommende spill, eksempelvis The Last of Us, Horizon: Zero Dawn og til og med No Mans Sky. Her feilet Microsoft på søndag. Med mindre man allerede er en ihuga Forza-fan så var det neppe noen av spillene som ble vist som fikk folk til å lete etter nærmeste nettbutikk for å legge inn forhåndsbestillingen på ny konsoll.

Det er dette som blir Microsofts største utfordring fremover. De hadde nok håpet at Crackdown 3 skulle være en ordentlig blockbuster, men jeg er ikke overbevist om at det spillet kan levere enorme salgstall.

Når Sony natt til tirsdag holder sin E3-konferanse kommer nok jubelen til å stå i taket ved en rekke anledninger når nye spill presenteres. Det er disse som blir Sonys viktigste våpen i konsollkrigen mot Microsoft, og jeg er usikker på å om Xbox One X er tilstrekkelig til å snu trenden og kaste PlayStation 4 ned fra konsolltronen.

Har du fått med deg alle spillene?
Les alt om E3 her »

Siste fra forsiden