Activision og Vivendi slår seg sammen

To av spillindustriens største utgivere slår seg sammen for å danne kjempeselskapet Activision Blizzard.

I går kunngjorde det franskeide medieselskapet Vivendi at de vil kjøpe 52% av aksjene i den amerikanske utgiveren Activision, og at Activision og Vivendi Games vil slå seg sammen til en enkelt spillutgiver.

Starcraft-utvikler Blizzard blir en sentral brikke i Activision Blizzard

Avtalen er den største som noensinne er gjennomført i spillindustrien, og den totale verdien er på 18,9 milliarder dollar – litt over 104 milliarder norske kroner.

Det nye selskapet får navnet Activision Blizzard, og ikke Activision Vivendi (som kanskje hadde vært mest naturlig). Blizzard-navnet kommer selvsagt fra det Vivendi-eide studioet Blizzard, som står for World of Warcraft og en rekke andre populære spill.

Verdens største spillutgiver?

Kombinert vil Activision Blizzard få en omsetning på omtrent 3.8 milliarder dollar (litt under 21 milliarder kroner) i kalenderåret 2007, og i forhold til omsetning blir selskapet den største tredjepartsutgiveren i verden (også større enn Electronic Arts).

Activision er kanskje mest kjent for serier som Call of Duty, Tony Hawk og – etter oppkjøpet av Red Octane – Guitar Hero. I tillegg har den amerikanske utgiveren spillrettighetene til en rekke franchiser, som Spider-Man, James Bond, X-Men og Shrek.

Vivendi på sin side har blant annet serier som Crash Bandicoot og Spyro i stabelen sin, og i tillegg har Vivendi-eide Blizzard serier som Warcraft, Diablo og Starcraft i porteføljen. Vivendi eier også Sierra-navnet, som de utgir spill under.

World in Conflict-utvikler Massive blir også en del av Activision Blizzard

I tillegg til Blizzard og Red Octane, vil Activision Blizzard få kontroll over utviklerstudioer som Massive Entertainment (World in Conflict), Neversoft (Tony Hawk og Guitar Hero III), Radical Entertainment (Scarface), Vicarious Visions, Infinity Ward (Call of Duty), Bizarre Creations (PGR-serien) og Raven Software (Soldier of Fortune og Jedi Knight-spillene).

Rent teknisk sett, er avtalen mellom de to selskapene litt komplisert. Alle aksjene til Vivendi Games vil bli omgjort til Activision-aksjer, samtidig som mediegiganten Vivendi (som eier disse aksjene) vil kjøpe seg videre inn i Activision, slik at de totalt får en eierandel på 52%.

Deretter vil det nye selskapet by fire milliarder dollar på å kjøpe tilbake resterende aksjer fra andre aksjonærer, samtidig som Vivendi vil kjøpe seg ytterligere inn i selskapet slik at de til slutt vil ende opp på en eierandel på 68% (såfremt det lykkes Activision Blizzard å kjøpe tilbake alle aksjene de planlegger å kjøpe).

Driften av utviklerstudioet Blizzard vil fortsette som før, men det er uklart om Activision Blizzard vil fortsette å bruke merkenavnet Sierra i fremtiden. Det er heller ikke kjent om vi kan forvente oppsigelser etter sammenslåingen.

Sammenslåingen vil bli fullført i løpet av 2008. Du kan lese hele pressemeldingen hos Activision Blizzard.

Siste fra forsiden