Intervju

– DayZ distanserer seg helt fra ArmA II

Hva skjer videre med modifikasjonen, og kommer det en konsollutgave?

1: Side 1
2: Side 2

KÖLN (Gamer.no): For et par uker siden slo Gamer.no av en prat med den omgjengelige DayZ-skaperen Dean «Rocket» Hall under Gamescom. I første del av intervjuet fortalte den ivrige nyzealenderen i detalj om hvordan han ønsket å la spillerne få enda flere muligheter til å konstruere sine egne områder under bakken i den kommende frittstående utgaven, og om hvorfor DayZ egentlig har blitt så populært.

Rabagasten stoppet dog ikke der, og i denne andre delen får du lese om hvordan han pratet ivrig videre om alt fra konsollutgaver til grensesnitt, fra brukerskapt innhold til hva som skjer videre med modifikasjonen. Hall var rett og slett en utømmelig kilde av ambisjon, entusiasme og engasjement.

Åpner modifikasjonen for brukerne

Da Bohemia Interactive og Hall annonserte at de jobbet med å skape en frittstående utgave av DayZ i begynnelsen av august fortalte de også at modifikasjonen ikke kom til å stenges ned.

– Hva kommer til å skje med modifikasjonen videre? Dere har sagt at den vil fortsette, men jeg er ikke sikker på om jeg forstår helt hvordan dere kommer til å ordne det. Du og teamet ditt jobber jo nå med den frittstående utgaven, så hvem kommer til å jobbe med modifikasjonen?

Modifikasjonen skal overlates til brukerne.

– Det vi kommer til å gjøre er å åpne opp modifikasjonen. For øyeblikket er den ganske lukket, for eksempel er serverdrifting veldig begrenset nå. Planen er at man skal kunne kjøre sin egen lukket server om du ønsker det, putte et passord på den. Vi vil la spillere drifte sine egne sentrale servere med deres egne serverinstillinger.

– Spillerne skal også kunne endre på modifikasjonen og utvikle den videre. Ved å åpne opp modifikasjonen slik håper vi at andre tar opp tråden og utvikler videre. Jeg kommer til å stikke innom nå og da for å prøve ut noen av de tingene vi jobber med i den frittstående utgaven, men i hovedsak vil vi la fellesskapet fortsette utviklingen. Kanskje kan det komme noen kule idéer ut av det som vi kan implementer i den frittstående utgaven.

Det glimrer i Halls øyne når han snakker om å involvere brukerne. Det er tydelig at han setter stor pris på hva spillerne kan utrette om de bare får det riktige verktøyet.

– Vi ønsker gi spilleren alt dette kule verktøyet til å utvikle saker og ting. I forbindelse med undergrunnen vi snakket om tidligere håper jeg å se spillere utvikle massive byer selv, massive byer som vokser over tid. Kanskje en klan lager denne kule tingen, så blir det krig om det. Poenget er uansett at jeg tror spillere har potensialet til å gjøre alt mulig fantastisk med slike verktøy.

Planlegger samlepakke

– Ja, bare se på Minecraft eller andre lignende spill. Om du gir folk de riktige verktøyene kommer de til å gjøre fantastiske ting. Apropos Minecraft: Du har sagt at du kommer til å følge en Minecraft-lignende modell med alpha-utgivelsen av den frittstående utgaven.

Hall har klokkertro på at spillerne vil gjøre underverker med de riktige verktøyene.

– Ja, folk kommer til å betale en svært lav pris til å begynne med. Vi kommer også til å lage en slags samleutgave som inneholder en masse ekstra godsaker. Kanskje vi også kan gjøre det slik at folk kan sette sin egen pris, på en måte donere til prosjektet. For dette vil de få en mengde ekstra godsaker – jeg har mange gode ideer om hva det skal være.

Les også
Lager egen oppfølger til Wing Commander

– Dette er gjenstander som ikke vil gi spillere en fordel i spillet, regner jeg med?

– De kommer ikke til å være i spillet i det hele tatt. Det vil kun være fysiske goder.

– Ok. Så det vil bli noe Kickstarter-lignende. Om du donerer så-og-så mye kommer du til å få dette som belønning?

– Ja, «limited edition»-ting, som plakater, tegneserier og slike ting.

Skiller seg fra ArmA II

– Distanserer spillet seg fullstendig fra ArmA II nå, eller kommer dere til å ha det samme brukergrensesnittet som i modifikasjonen?

– Jeg vil si at vi distanserer oss helt. Vi tar ut det gamle brukergrensesnittet helt og legger inn et nytt. Gjenstandshåndteringen blir også forandret helt, og vi kommer til å forandre mer og mer etter hvert. Vi vil ikke holde på noe bare fordi det er i ArmA II. Vi vil heller fokusere på å finne ut hvordan vi kan få elementene i DayZ til å fungere så bra som mulig. For eksempel er gjenstandssystemet en viktig del i DayZ. Man kan si at det er gjenstandene dine som indikerer hvor sterk du er. Enkelte har anbefalt gjenstandshåndteringen fra Jagged Alliance, så vi kommer til å se litt på det. Poenget med forandringene er å gjøre det modifikasjonen prøver å gjøre, bare enda bedre. Det første vi må gjøre er uansett å fikse feil og rydde opp i hackingen, slik at vi får et veldig stabilt og finpusset spill.

Den frittstående utgaven får helt nytt gjenstandssystem.

– Noen av de kule tingene vil først komme i ukene etter alpha-lanseringen. Vi vil dytte inn nok innhold til at folk er villige til å betale 15 Euro, men vi vil også fokusere mye på å fikse problemer, håndtere hackingen og forsikre oss om at vi har en stabil utgivelse.

– Betyr det at dere kommer til å gjøre den frittstående utgaven mer tilgjengelig?

– Jeg tror vi kommer til å ta med den ene hånden og gi med den andre. Vi kommer til å gjøre det mer intuitivt, men samtidig mer komplekst. Et eksempel er at jeg ikke ønsker å ha noen indikatorer på skjermen i den vanlige forstanden. Slik må alle indikatorene være enten basert på lyd eller det som skjer i spillet.

– Dette er nok ikke 100% mulig, og vi kommer nok til å ende opp med noen ting som være der. Et eksempel kan være å indikere om noen er en banditt eller ikke ved å ha arr og slikt i fjesene deres. Andre subtile indikatorer kan være at magen rumler om man er sulten. Jeg tror dette vil føre til at folk blir enda mer dradd inn i spillet.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden