Feature

De 5 beste plattformspillene

Vi hjelper deg å velge riktig spill.

Denne våren har vi kjørt en artikkelserie hvor vi tar for oss ulike spillsjangre, og trekker frem de vi anser som de beste spillene innenfor hver sjanger. Vi fokuserer på nye spill som er å finne på markedet i dag. Til nå i denne serien har vi sett på strategispill, førstepersons- og tredjepersons skytespill, rollespill, sportsspill, racingspill og eventyrspill.

Nå har turen kommet til plattformspillene, sjangeren som utfordrer både presisjonen og tålmodigheten din, der du rett som det er bommer på målet du hopper etter. Plattformspillene kan være nådeløst vanskelige eller bare sjarmerende enkle – og her får du et knippe anbefalinger til de beste blant dem.

Super Mario Galaxy 2

Super Mario Galaxy 2

Når vi snakker plattformspill, er den bartebefengte rørleggeren vår en selvskreven gjest. Ja, vi kan sågar gå så langt som å krone ham til kongen av plattformspill. Mario begynte sin karriere som plattformhelt og har klart å beholde plattformkronen i et kvart århundre – det står det respekt av. Hvis du vil legge ut på plattformeventyr med den trinne rørleggeren, er Super Mario Galaxy 2 et veldig fint sted å starte. Tidvis frustrerende vanskelig, men fylt av verdener så varierte at du neppe har sett maken noe annet sted.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Du kjem deg alltid i mål. Til slutt får du det til, kjenner majestetisk glede velle over deg, og på reint instinkt kastar du deg inn i den neste utfordringa. Du klarar ikkje å la vere. Super Mario Galaxy 2 er så fullt av herlege utfordringar og fantastisk nivådesign at vi praktisk talt kan seie oss ferdige med sjangeren no. Kvar skal det liksom kunne gå herfrå?

Les mer om Super Mario Galaxy 2

LittleBigPlanet 2

LittleBigPlanet 2

Vi visste ikke helt hva vi hadde i vente da Sackboy inviterte oss til lek i LittleBigPlanet i 2008. Så ble da også spillverdenen tatt kollektivt på senga av den sjarmerende tittelen. En unik visuell stil, kombinert med en oppfordring til fri bruk av fantasien der man kunne bygge egne baner var oppskriften på en kassasuksess for PlayStation 3. LittleBigPlanet 2 gir spillerne enda kraftigere verktøy for å skape sine egne spillbrett – og for de kreative og tålmodige der ute er sjansen absolutt til stede for å vise spillutviklerne hvor skapet skal stå.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Det er vanskelig å si akkurat hva spillerbasen greier å gjøre med de gitte forutsetningene, og jeg vet at noen alltid makter å overraske uansett, men fra betaversjonen har vi allerede sett gjenskapinger av spill som Final Fantasy 7 og Wolfenstein 3D – det er ikke rent lite imponerende. Men det føles også nødvendig, for det er den samlede fanbasens kreative innsats som bærer dette spillet. Man må likevel la seg imponere av hvor enkelt det er å lage varierte fiender, artige kjøretøy og fullkomne musikktemaer i dette spillet. Selv jeg, som typisk ikke har skapt noe verdt en femmer siden LEGO-dagene, kan se tilbake på noe av det jeg har skapt med stolthet. Det synes jeg er et kvalitetstegn.

Les mer om LittleBigPlanet 2

Les også
Anmeldelse: Limbo

Kirby’s Epic Yarn

Kirby's Epic Yarn

Nintendo har stallen fylt med lett gjenkjennelige spillkjendiser – og Kirby er antagelig en av de nusseligste. Vi traff den runde karen for første gang i 1992, og siden har han hoppet, svevet og slukt seg inn i våre hjerter. Kirby’s Epic Yarn er den foreløpig nyeste tittelen, og stort sukkersøtere spill skal man lete lenge etter. Spillet er aldri ubarmhjertig vanskelig, men det har nok sjarme og spillglede til å distrahere deg fra manglende beinharde utfordinger.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Det er eit flott og polert spel som byr på herlege og trivelege nivå som held på å sprekke av sjarm. Dei mange måtane å bruke Kirby på sørgjer for ein endelaus variasjon, og du finn ikkje ei einaste keisam stund i spelet. Spelet er riktig nok i kortaste laget, og det er ikkje så utfordrande som det gjerne kunne ha vore, men det set ingen stoppar for engasjementet. Kirby's Epic Yarn byr enkelt og greitt på glimrande og solid plattforming i uimotståeleg verd.

Les mer om Kirby’s Epic Yarn

Limbo

Limbo

Noen ganger kommer man over spilltitler som aldri helt slipper taket i en igjen. Limbo er et slikt spill. En liten, nedlastbar perle enhver spillentusiast bør få med seg. Vår anmelder sier det best i anmeldelsen sin: – Limbo er rein og skjær magi. Det finnest ingen betre, meir original, og meir beskrivande måte å seie det på. Det er eit spel som tek tak i deg og held fast som i ei skrustikke til det heile er over. Det er eit spel som ved vegs ende fekk meg til å berre sitje livlaus i sofaen med eit slapt grep om handkontrollen medan eg stirra tomt ut i lufta, før eg tusla ut på trappa ei heller lummer sommarnatt for å ta meg ein røyk. Røyken hang slapt i munnvika og brann opp utan at eg fekk det med meg, blikket framleis tomt, men alle lydane rundt meg var brått mykje tydelegare enn før.

Mer fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Limbo kombinerer den vakraste og mest stemningsfulle visuelle presentasjonen du kan tenkje deg, med den skumlaste og mest ubehagelege lyden du kan tenkje deg. Det er ei pakke som pirrar sansane, samtidig som ein svak finger viftar ei åtvaring mot deg, som for å seie «det er ikkje trygt her, gå tilbake». Men korleis skal ein kunne gå tilbake? I dette makelause vesle marerittet finn vi nokre av dei beste gåtene og utfordringane eit sideskrollande spel kan by på. Skamme deg burde du, om du let dette bli eit av dei spela du aldri prøvde.

Les mer om Limbo Les også: Våre favoritter fra spillåret 2010

Donkey Kong Country Returns

Donkey Kong Country Returns

En annen kjent Nintendo-figur er den bananelskende gorillaen Donkey Kong. I likhet med Mario og Link, er primaten en av Shigeru Miyamotos skaperverk. Første gang vi traff på Donkey Kong var i 1981, i spillet oppkalt etter figuren. Dette var også spillet som introduserte Mario, selv om han den gang gikk under navnet Jumpman. Da Donkey Kong returnerte på tampen av fjoråret, var det med kompisen Diddy Kong. Sammen må de vinne tilbake bananene som den slemme Tiki Tak-stammen har rappet fra dem.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– La det ikke være noen tvil; Donkey Kong Country Returns er først og fremst en hyllest til plattformspill fra nittitallet. Retro Studios har lyktes med å destillere og bruke de gode tingene fra de gamle Donkey Kong Country-spillene, samtidig som de forbedrer og endrer der det trengs. Brettdesignet er noe av det beste jeg har sett i plattformspill på lenge, med variasjoner, overraskelser og hemmeligheter i hver krok på hvert brett. Spillets estetikk komplimenterer et allerede godt design med nostalgisk musikk og fargerike omgivelser.

Les mer om Donkey Kong Country Returns

Trenger du flere tips? Her er alle våre plattformspillanmeldelser.

Siste fra forsiden