Feature

Dette spillet koster over 70 000 kroner

Noen spillskatter er mer verdt enn andre. Her er de dyreste og mest obskure.

1: Side 1
2: Side 2
1990 Nintendo World Championships: Gold Edition (Foto: pricecharting.com)

1990 Nintendo World Championships: Gold Edition (1990, Nintendo NES)

Denne utgivelsen har du muligens hørt om. 1990 Nintendo World Championships er nok den tittelen som har oppnådd mest oppmerksomhet i denne brokete forsamlingen rariteter, med omtale hos blant annet YouTube-kjendisen Angry Video Game Nerd. Denne spesialcartridgen ble produsert til bruk i en konkurranseturnè som omfattet 29 byer i USA og bestod av spillene Super Mario Bros, Rad Racer og Tetris.

Konkurransen gikk ut på å score flest mulig poeng i de tre spillene innen en gitt tidsfrist, og 90 av de 116 cartridgene som ble produsert ble gitt til finalistene. Disse 90 var vanlige grå cartridger, men det ble i tillegg laget 26 gullfargede kassetter som ble delt ut som priser i en annen separat turnering i regi av magasinet Nintendo Power. Begge versjonene er i dag svært ettertraktede samleobjekter, men gullversjonen anses for å være selveste den hellige gral blant verdifulle spillutgivelser.

I 2008 ble et eksemplar av denne gullutgaven solgt til en samler ved navn James Baker for litt over 90 000 kroner, og i 2009 ble en annen kassett omsatt for 106 000 kroner. Kjøperen i sistnevnte tilfelle bestemte seg for å selge eksemplaret igjen senere samme året, og da gikk utgivelsen for 109 000 kroner .

1992 Nintendo Campus Challenge (Foto: pricecharting.com)

1991 Nintendo Campus Challenge (1991/1992, Nintendo NES)

Denne cartridgen er mindre kjent enn Nintendo World Championships, men faktisk enda vanskeligere å få tak i. I likhet med overnevnte var også Nintendo Campus Challenge en landsomspennende spillkonkurranse, men denne foregikk på 60 ulike universiteter i USA og bestod av de tre spillene Super Mario Bros 3, Pin*Bot og Dr. Mario. Etter konkurransen var det meningen at alle cartridgene skulle ødelegges, men noen få eksemplarer rakk å bli solgt innen den tid. Hvor mange som ble solgt er usikkert, men kun ett er bekreftet omsatt til dags dato.

Det skjedde i 2006 på det samme garasjesalget som Nintendo Powerfest '94 ble solgt på, og også dette spillet ble plukket opp av samleren Rob Walters. Av de 300 000 kronene Walters tjente på salget av spillene han skaffet seg den dagen, kom hele 85 000 fra salget av Nintendo Campus Challenge alene. Spillet krøp imidlertid ennå lenger opp på verdiskalaen, og da kjøperen av spillet senere solgte det videre fikk han hele 122 000 kroner for det ettertraktede klenodiet.

Sannsynligvis finnes resten av eksemplarene som ikke ble ødelagt et eller annet sted der ute, så om du skulle komme over en cartridge på Internett som ved en feiltakelse er lagt ut til en overkommelig pris, kan det muligens være smart å legge inn et lite bud.

Kizuna Encounter (Foto: Mobygames.com)

Kizuna Encounter / The Ultimate 11 (1996, Neo Geo)

SNKs gamle arkadekonsoll Neo Geo var opprinnelig en cartridgemaskin som var beryktet for sine svært kostbare spill myntet primært på de velstående i sin tid. Senere kom en CD-utgave av konsollen som medførte at også «vanlige» folk kunne skaffe seg spillene. Cartridgespillene derimot forblir både dyre og relativt fåtallige, og mange av spillene er i dag verdt tusenvis av kroner. I øvre sjikt på Neo Geo-listen over høythengende titler ligger den europeiske versjonen av slåssespillet Kizuna Encounter og fotballspillet The Ultimate 11, også kjent som Super Sidekicks 4.

Kildene er ikke helt samstemte når det gjelder opplysninger om spillene, men det anslås at titlene neppe finnes i mer enn rundt 10-12 eksemplarer hver, og Kizuna Encounter finnes bare i fem bekreftede europeiske utgaver. Spillet skal kun ha blitt lansert i Tyskland og Østerrike hvor det raskt ble fjernet fra markedet av SNK, og siden den gang har det havnet i hendene på diverse desperate samlere. I de siste bekreftede tilfellene hvor spillet har skiftet eier skal det etter sigende ha gått for et sted mellom 70 000 og 80 000 kroner.

Les også
Grand Theft Auto V blir så digert at det krev installasjon

The Ultimate 11 er det vanskelig å finne en prisantydning på, men det som er sikkert er at spillet ble produsert i et svært lite antall, til tross for at de foregående Super Sidekicks-spillene solgte relativt bra. I 2009 skal et privat salg imidlertid ha funnet sted mellom to brukere på nettstedet neo-geo.com, hvor kjøperen punget ut med hele 334 000 kroner for både Kizuna Encounter og The Ultimate 11. Hvor representativ denne kjøpssummen er for de gjenværende eksemplarene av spillene er høyst uvisst, men begge titlene vil sannsynligvis gi deg en pen profitt om du mot all formodning skulle finne dem i retrosamlingen.

Også andre mindre sjeldne Neo Geo-titler selger for ganske solide summer. Eksempelvis ligger cartridgeutgaven av Metal Slug 3 i skrivende stund på eBay med en prislapp på 8500 kroner.

Stadium Events (Foto: Videogameauctions.com)

Stadium Events (1986/1987, Nintendo NES)

Stadium Events var et sportsspill og en av de ganske få titlene som ble utviklet for tilleggsutstyret Family Fun Fitness Pad, en trykksensitiv matte som kunne brukes som kontroll ved at man trykket på ulike punkter med føttene. Produktet ble utviklet av selskapet Bandai og ble utgitt både i Japan, Europa og USA. Spillet er vanskelig å finne i alle regionene, men den amerikanske versjonen er tilnærmet umulig å oppdrive. Årsaken til dette er et noe snodig hendelsesforløp. Nintendo kjøpte nemlig de amerikanske rettighetene til Family Fun Fitness-teknologien kort tid etter at produktet ble lansert i USA, for deretter å lansere sin egen versjon, Power Pad.

Som et resultat av dette ble både matten og de to eneste Family Fun Fitness-kompatible spillene som var sluppet i USA på det tidspunktet, Athletic World og Stadium Events, trukket fra markedet. Bare 2000 eksemplarer av Stadium Events ble dermed produsert, hvorav rundt 200 rakk å bli solgt til forbrukere. Samlere anslår at det i dag kun finnes rundt 20 komplette, amerikanske utgaver av spillet, og bare to er bekreftet å ha intakt forsegling, noe som øker verdien betraktelig.

Det ene forseglede eksemplaret av Stadium Events oppnådde i februar 2010 et vinnende bud på eBay på lettere avsindige 251.000 kroner, og dermed innehar spillet prisrekorden blant sjeldne spillskatter. Rekorden kan imidlertid ikke sies å være helt gyldig, da transaksjonen aldri ble fullført. Det ble den derimot andre gangen et forseglet eksemplar dukket opp på eBay i 2011. Da ble spillet solgt for 138 000 kroner, heller ikke en dårlig avkastning på et spill som tross alt er 25 år gammelt.

Air Raid (Foto: AtariAge.com)

Air Raid (1982, Atari 2600)

Kanskje ikke helt uventet er det Atari 2600 som stikker av med seieren over de høyeste summene som er betalt for et spill hittil. Air Raid fra 1982 har en helt spesiell posisjon blant samlere og anses som selve kronjuvelen av sjeldne og dyrebare spillutgivelser. Spillet ble produsert av utvikleren Men-A-Vision og var det eneste spillet dette selskapet laget før det ble nedlagt. Air Raid var, som mange andre titler på den tiden, en slags Space Invaders-klone som går ut på å beskytte en by mot bølger av angrep fra flygende tallerkener ved å fly rundt i et fartøy og fyre av raketter mot fiendene.

Etter sigende er det kun 12 offisielle utgaver igjen av spillet i hele verden, hvorav to er kjent solgt i auksjoner på det amerikanske nettstedet eBay for ganske generøse summer. Den ene handelen fant sted i 2010 da den angivelig eneste komplette utgaven av spillet, det vil si at både boks og cartridge er intakt, ble solgt for den nette sum av 31.600 amerikanske dollar, eller cirka 192 000 norske kroner. I 2011 dukket et annet eksemplar av spillet opp på samme nettsted. Denne gangen var det kun selve cartridgen som ble lagt ut for salg, men spillet gikk likevel for rett under 22 000 kroner etter en budrunde med 20 deltakere.

Les også: 11 nye spill for Commodore 64-fans
Les også: De rareste historiene fra spillhistorien
Les også: Her er en håndfull retroskatter til en rimelig penge

(Kilder: Wikipedia, CNN, Gamesniped, Racketboy, Atariage)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden