Feature

Disse spillene gleder vi oss til i 2012

Nyt stillheten så lenge du kan, i år kommer stortitlene som perler på en snor.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

2011 var et herlig spillår, og alt tyder på at dette året følger i akkurat samme stil. En rask gjennomgang av utgivelseslisten for året viser nemlig den ene stortittelen etter den andre, og hvis bare halvparten av dem viser seg å bli så gode som vi håper, har vi et vanvittig år foran oss. Det å skulle velge ut en gjeng favoritter på forhånd er selvsagt en ekstremt vanskelig jobb, ikke minst fordi utgivelsesdatoer er flytende greier. Noen av spillene som vi tror skal komme i 2012 vil utvilsomt ikke dukke opp før neste år, samtidig som siste halvår garantert får mange gode utgivelser vi ikke engang har hørt om nå.

Men vi prøver, som vanlig. I denne artikkelen har vi først samlet sammen en mengde potensielle perler, før vi avslutter litt som i vår sak om favorittspillene våre fra 2011, med mer personlige lister fra en håndfull av våre dedikerte skribenter. Og for all del: Mens du leser denne saken må du huske på at dette er toppen av isfjellet. 2012 kommer til å gi oss mye, mye mer.

Grand Theft Auto V.

Grand Theft Auto V

Utgis: I høst.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Vi begynner like godt med giganten som alle vet blir et av årets største spill, selv om vi strengt tatt ikke kan så veldig mye om det enda. Det vi vet er at handlingen foregår i og rundt Los Santos, en av de tre byene i California-inspirerte San Andreas. Rockstar lover å ta åpen verden-sjangeren i en ny og modig retning, men hva de mener med det er uklart. Vi kan i alle fall trygt anta at vi får massevis av frihet, kombinert med en handling presentert gjennom påkostede filmsekvenser. Det har faktisk snart gått fire år siden GTA IV kom ut, og vi kan nok trygt anta at Rockstar North har brukt tiden godt.

Dishonored.

Dishonored

Utgis: I løpet av året.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Fra en av årets åpenbare stortitler går vi til det litt mer ukjente Dishonored. Men dette spillet er svært lovende, ikke minst på grunn av at utvikleren. Arkane Studios regnes som en av arvtakerne til sårt savnede Looking Glass Studios. De har stått for klassikerne Arx Fatalis og Dark Messiah of Might & Magic. Et sentralt aspekt i spillene deres er evnen til å løse de individuelle utfordringene du møter på din egen måte, og Dishonored ser ut til å tilby slik frihet i massevis. At dette snikmorderspillet i tillegg er satt til en av de mest fantasifulle spillverdenene vi har sett er selvsagt heller ingen ulempe.

SSX.

SSX

Les også
Anmeldelse:

Utgis: 2. mars.
Til: Xbox 360 og PlayStation 3.

Vinteren er igrunnen ganske kjip, men det er vanskelig å hate den fullstendig. Uten vinteren hadde vi nemlig ikke hatt verken ski eller snøbrett, og det hadde gått på den norske folkesjela løs. Der de som foretrekker en planke for hvert bein egentlig ikke har så mange gode spill å velge i for tiden, kan snøbrettinteresserte spillere glede seg til SSX. Her får du sette utfor snødekte fjellsider i ukloke hastigheter, og utføre triks med livet som innsats. Vi loves store og ikke minst åpne miljøer, basert på virkelige kart fra NASA, og et nytt fysikksystem som byr på både høy realisme og mye moro. Dessuten skal det godt gjøres å finne noen spill som byr på lekrere vinterlandskaper enn dette.

Mass Effect 3.

Mass Effect 3

Utgis: 6. mars.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

BioWares episke romopera avsluttes i år, og denne gangen er innsatsen høyere enn noensinne. I alle fall for oss mennesker: Jordkloden er under angrep, og situasjonen ser svært dyster ut. Nok en gang er det opp til helten fra de to tidligere spillene, Commander Shepard, å redde dagen. Han (eller hun, om du velger å spille som kvinne) må samle sammen nye og gamle allierte og legge ut på eventyr i romskipet Normandie, for å ta knekken på de mystiske og særs lite hyggelige Reapers. Spillet skal ifølge BioWare kombinere det beste fra Mass Effect 1 og 2, og kommer dessuten med en egen flerspillermodus for første gang i seriens historie.

Dragon's Dogma.

Dragon's Dogma

Utgis: 1. mai.
Til: Xbox 360 og PlayStation 3.

Det er ikke til å komme unna at rollespillsjangeren er en av våre favoritter her i Gamer.no. Vi elsker disse store og fantasifulle eventyrene, som lar oss leve oss inn i spennende verdener i flere uker i strekk. Men det er heller ikke til å komme unna at mange rollespill sliter litt med kampsystemene sine, og at kampene gjerne blir litt trauste. Det er ikke et problem Dragon's Dogma ser ut til å ha. Dette store, åpne sandkasserollespillet skilter nemlig med monsterkamper utenom det vanlige, og det er nesten noe Shadow of the Colossus-aktig over hvordan du må ta knekken på de største beistene i spillet. I tillegg til spenstig kamp loves vi stor valgfrihet og muligheten til å ta med to kompanjonger når vi utforsker spillets majestetiske verden.

Metro: Last Light.

Metro: Last Light

Utgis: I sommer.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Metro 2033 står fortsatt som et av de mest stemningsfulle skytespillene på markedet, og lot oss utforske en postapokalyptisk isverden hvor en gruppe mennesker klamret seg til overlevelsen i de mørke og ufyselige ruinene av T-banen i Moskva. Spillets grunnleggende skytemekanikk var kanskje ikke blant markedets beste, men det skal godt gjøres å spille gjennom det uten at det setter spor etter seg. Oppfølgeren ser ut til å by på mer av det som gjorde Metro 2033 så minneverdig, og hvis utviklerne klarer å spikre selve skytingen også kan dette bli et av årets virkelige høydepunkt. Bare husk å ta med deg våtter, lue og skjerf.

Risen 2: Dark Waters.

Risen 2: Dark Waters

Utgis: 27. april.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Piranha Bytes har laget gode rollespill siden Gothic kom på markedet i 2001, og Risen var kanskje deres beste spill til nå. Oppfølgeren skulle, som flere andre spill på denne listen, egentlig kommet i år. Om det var Skyrim som skremte spillet til et annet lanseringsvindu eller om tyskerne trengte mer tid på finpuss vites ikke, men vi gleder oss like fullt til å ta turen tilbake til Risens fantasiverden. Risen 2 foregår på en gruppe øyer tilsynelatende inspirert av Karibien under sjørøvertiden, noe som automatisk gjør at det skiller seg fra flesteparten av fantasy-rollespillene på markedet. Ellers loves vi nok en gang mye frihet og dype rollespillsystemer.

Borderlands 2.

Borderlands 2

Utgis: I løpet av året.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Kjendis-analytikeren Michael Pachter var en av mange som dømte det opprinnelige Borderlands nedenom og hjem. Han hevdet at spillet hadde blitt «sendt ut for å dø» av utgiver 2K, og at det umulig kunne konkurrere blant storspillene som kom i løpet av høsten 2009. Men som så ofte før tok Pachter feil, og Borderlands ble en massiv suksess. Spillet leverte en actionfylt, post-apokalyptisk opplevelse med et tungt samarbeidsfokus og elementer fra actionrollespill som Diablo, og oppfølgeren vil ta det populære konseptet videre. Vi loves en mye større spillverden og smartere fiender, og den sentrale samarbeidskomponenten skal også ha fått seg noen oppgraderinger for å gjøre helhetsopplevelsen bedre.

Max Payne 3.

Max Payne 3

Utgis: I mars.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Vi begynner å bli litt smålei av å glede oss til Max Payne 3, som egentlig skulle lanseres mot slutten av 2009. Men det tredje spillet i denne heftige actionserien ser endelig ut til å være i nærheten av ferdigutviklet; vi fikk til og med teste det selv i fjor høst. Den barske politimannen Max har blitt endel eldre siden sist, men på tross av økt vekt og mindre hår har han fortsatt den smått magiske evnen til å oppleve verden i sakte film mens han plaffer ned fiendene før de får sjansen til å se hva som er på vei. Og resultatet ventes, som vanlig, å bli ganske spektakulært.

The Last of Us.

The Last of Us

Utgis: Neste vinter.
Til: PlayStation 3.

Fra et spill vi har ventet på i mange år hopper vi til et spill vi akkurat fikk vite om. The Last of Us, fra skaperne av Uncharted-serien, er fortsatt innhyllet i en viss mystikk, men det vi har sett virker svært lovende. Dette actioneventyret foregår etter at en pestlignende sykdom har utradert den vestlige sivilisasjonen, og hvor de overlevende ikke bare må forholde seg til zombie-aktige kryp men også konkurrere med hverandre om det lille som er igjen av brukbare ressurser. Et av spillets mest spennende elementer er samspillet mellom spillfiguren Joel og tenåringsjenta Ellie, som blir sentralt i spillets handling.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden