Anmeldelse

Epic Mickey 2: The Power of Two

Hvem kaller Disney-verden på når det er trøbbel? Mikke Mus selvfølgelig!

Mikke er tilbake i et nytt Disney-eventyr fullspekket med kjente og kjære figurer, musikk, humor, maling og tynner. Ødeland må reddes atter en gang! Men i all den koselig barnsligheten må du likevel ta valg i forhold til egen spillestil. Vil du male verden eller fortynne den til ingenting?

Praktisk med lange ører.

Den «gode» doktoren er tilbake

Ødeland, landet hvor glemte Disney-figurer bor, blir en dag rammet av jordskjelv. Den gale doktoren, som Mikke beseiret i det første Epic Mickey, returnerer plutselig til landet for å hjelpe Oswald den heldige kaninen og de andre figurene med å reparere skadene – slik at de kan se at han angrer gamle synder og har forbedret seg. Flere lar tvilen komme doktoren til gode og aksepterer, men Ortensia, Oswalds kjæreste, og gremlinen Gus bestemmer seg likevel for å kontakte Mikke Mus. Det ser nemlig ut som Den gale doktoren kan ha skumle planer for landet.

Den store «kladdkrig-helten» Mikke Mus er heldigvis tilbake for å hjelpe alle de glemte Disney-figurene, og denne gangen har han slått seg sammen med Oswald. Sammen begir de seg ut på eventyr i Ødeland, en spennende verden bestående av hus, grotter, undergrunner, huler, ymse attraksjoner fra fornøyelsesparker og selvfølgelig doktorens laboratorium.

Toenighet

Mikke og Oswald må samarbeide for atter engang å beseire Den gale doktoren. Mikke er utstyrt med den magiske malekosten, maling og fortynner, og sketsjer. Oswald har med seg en utrolig fjernkontroll som lar ham styre elektrisitet, men han kan også bruke ørene til å fly og han kan bruke armen sin som en boomerang.

Den smarte kaninen følger Mikke hakk i hæl, og selv om den kunstige intelligensen absolutt er brukbar i The Power of Two, er det veldig morsomt å få med seg en venn på eventyret. Derfor er det greit at en spiller nummer to når som helst kan bli med og ta styringen over Oswald.

Oswald hjelper til.

Maling eller fortynner?

I løpet av spillet får du muligheten til å påvirke omgivelsene dine, og disse valgene vil senere få konsekvenser for deg. Du kan velge å være destruktiv eller produktiv. For eksempel i møtet med fiender kan du velge om du vil bruke fortynner og destruere dem, eller spraye dem med maling og på den måten gjøre dem vennlige.

Også omgivelsene dine har du mer eller mindre full kontroll over. Om du står ovenfor en falleferdig bygning som hindrer deg i å få tak i noe du trenger, kan du velge om du vil bruke malingstynneren og slette deler av bygget, eller bruke maling og «restaurere» det slik at du kommer deg inn døren.

Spillet er likevel ikke fullt så fritt som det en hadde håpet på. Det er ikke alle delene av omgivelsene dine du har mulighet til å tynne bort. En del av et gjerde kan fjernes, mens en annen ikke kan det. Derfor kjennes stien litt ferdigopptråkket.

Male, male, male.

Av og til er det heller ikke helt tydelig akkurat hva du skal gjøre. Oswalds rådgiver Gus er kvikk med tips, men jeg tok meg likevel i å løpe rundt og spraye omgivelsene med både maling og tynner i håp om å finne ut av hva jeg skulle gjøre. Noen ganger vil heller ikke malingen funke slik den skal, akkurat som om jeg måtte treffe et spesielt sted på objektet jeg ønsket å trylle frem.

Når du har spilt en del vil de samme, gamle plattformelementene begynne å bli noe gjentagende. Du hopper, dobbelthopper, drar ting rundt og forsøker deg på hjernetrim som passer i et spill tillatt for alle. Det er da det er en fordel å være over middels interessert i Mikke og co, da all Disney-kosen overskygger de halvdøde plattformdelene som kanskje mangler litt ekstra krydder.

Hvem synger?

I det første Epic Mickey-spillet var alle figurene stumme og tekstet, men ikke i oppfølgeren. Ikke bare får vi høre stemmen til Oswald den heldige kaninen for første gang, men The Power of Two kan til tider kalles en musikal. Alle låtene er originale, og du vil kjenne igjen sjarmen i den Disney-inspirerte musikken og humoren i de smarte tekstene Junction Point har valgt å inkludere.

Ellers har Disney vært flinke til å skaffe dubbere som enten har figurenes stemmer i tegnefilmer, eller som ligner veldig på de stemmene vi er vant til å høre. Både på engelsk og norsk kjente jeg igjen flere av figurene.

De tegnede mellomsekvenser som var et fint tilskudd til Epic Mickey er heldigvis tilbake. De ser absolutt bra ut i den høye oppløsningen PlayStation 3 kan rutte med, og grafikken ellers er fargerik og full av flotte kontraster.

Skeptisk!

Move eller ikke Move

PlayStation 3-utgaven av Epic Mickey 2 støtter bevegelsesteknologien Move. Dette fungerer bra, men kamerabevegelsene var enklere å håndtere med en tradisjonell håndkontroll. Det var enklere å få oversikt da jeg brukte begge spakene, og jeg falt ikke så ofte ned fra skrenter og bygg.

Sprayefunksjonen var derimot bedre med Move-kontrolleren. Det var enklere å treffe det jeg forsøkte å sikte på da jeg brukte pekeenheten.

Likevel endte jeg opp med å bruke den vanlige kontrolleren mest, ettersom kamerafunksjonen var litt mer kritisk.

Konklusjon

I ren spillbarhet er Oswalds tilstedeværelse den store forskjellen fra originalspillet, og dermed muligheten til å spille med en venn. Derfor kan ikke spillet beskyldes for å revolusjonere plattformsjangeren. Handlingsrytmen kjennes til tider også litt saktegående.

Veldig mange av figurene har sideoppdrag til deg og jeg hadde ikke styring på hvor mange som ventet på skrapmetall, bilder, pins eller hjelp til småting. Dette slår seg sammen med den tidvise forvirringen rundt hva som er det konkrete målet ditt, og etterlater derfor spillet litt rotete.

Den magiske kosten.

Men Epic Mickey 2 er et spill med skikkelig Disney-sjel. Musikaldelen er flott, kortfilmene vekker minner og kostymene du kan låse opp til både Mikke og Oswald får virkelig nostalgipumpa til å gå. Både Mikkes trollmannskostyme og det gamle dampbåt kostymet er eksempler på disse.

Å få ta del i en verden fylt av Disney-attraksjoner og gode, gamle figurer gjør at dette spillet hele veien kjennes som en virkelig god Disney-opplevelse. Figurene i Ødeland strekker seg utover 80 år, så derfor vil ikke alle være like lette å kjenne igjen som andre.

Epic Mickey 2: The Power of Two er en håndsrekning til Disney-fans, men vil være god plattformmoro for mange. Har du ikke PlayStation Move? Fortvil ikke. Du vil helt fint kunne spille uten.

Epic Mickey 2: The Power of Two kommer i salg 20. november, til Wii, PlayStation 3 (testet), Xbox 360, PC, Mac, 3DS.

Siste fra forsiden