Feature

5 gode actionrollespill

Her er 5 knallsterke actionrollespill mens du venter på Diablo 4

Disse burde gjøre ventetiden kortere.

Bilde fra Path of Exile.
Grinding Gear Games

Under årets Blizzcon viste Blizzard frem Diablo 4 for første gang på blodig vis, etter flere år med rykter. Lik det eller hat det, men Blizzard kan i det minste lage spenstige trailere til spillene sine.

Akkurat når vi får spillet har de dog sagt fint lite om, men det er i hvert fall en god stund igjen. Jeg elsker actionrollespill-spill, og jeg har stort sett alltid et spill i denne sjangeren jeg spiller mer eller mindre av til enhver tid. Derfor har jeg prøvd å sette sammen en liste med fem gode alternativer som er tilgjengelig nå i dag, som jeg synes det er verdt å prøve mens man venter.

De tre første er allerede ute, mens de to siste spillene er Early Access-titler. Det betyr at de ikke er ferdig, alt innhold er ikke på plass, men jeg synes allikevel det er nok ute per i dag, samt at spillene er såpass gode at de er verdt å anbefale, og holde utkikk med fram til de får endelig slippdato og kan kalles ferdige.

Diablo 3

Jeg begynner lista med det minst overraskende valget, nemlig Diablo 3. Jeg har spilt hundrevis av timer med Diablo 3, og selv om jeg periodevis er mettet, så er det alltid perioder der jeg finner veien tilbake.

Spillet har kanskje ikke den sterkeste historien, og etter så mange timer som jeg har lagt inn er det heller ikke mye variasjon igjen, men utviklerne gjør stadig små endringer og nye ting i Diablo 3 som gjør at det kjennes fresht ut.

Hvis du aldri har spilt det, har du en lang historie å spille deg gjennom, masse kule plasser å besøke og noen spenstige sjefskamper. Dersom du har du spilt det før, er det helt sikkert i de tidsbegrensede sesongene du finner mest moro. Her ruller du en ny figur, kommer deg opp til maksnivå, og prøver å skaffe det beste utstyret, lage den beste «builden», og min-makser figuren din slik at du greier å blåse gjennom høyere og høyere Greater Rifts.

Kampsystemet er bra, animasjoner holder seg godt, og variasjoner fra sesong til sesong gjør at Diablo 3, til tross for sine 7 år, holder seg bra. En ekstra fordel med Diablo 3 er at du finner det på nesten alt av plattformer og moderne spillkonsoller.

Du kan finne Diablo 3 på Battle.net, eller på samtlige aktuelle konsoller.

Grim Dawn

Grim Dawn kom ut i 2016, og har siden da fått et par utvidelsespakker. Dette er den åndelige oppfølgeren til Titan Quest, og har i løpet sine tre år fått en rekke oppdateringer.

Det er ikke det peneste spillet på lista, men det er enormt mye innhold å oppleve her, med en mørk og dyster stemning. Jeg vil gå så langt som å si at jeg tror kanskje jeg liker denne historien og enspillerdelen best av alle spillene på lista, og det er egentlig litt synd at Grim Dawn ikke har fått mer skryt og publisitet enn det har gjort.

Les også
Anmeldelse: Path of Exile

Klassesystemet er også veldig interessant, med at du setter sammen du ulike klasser til en spesialisering. Det er flere morsomme kombinasjoner å lage her – noen kanskje ikke like effektive som andre, men det er gøy å eksperimentere med uansett. Med de to utvidelsespakkene som har kommet får du totalt 7 kapitler med historieinnhold å spille, men selv basisversjonen har mer enn nok innhold til å begynne med. Et veldig undervurdert spill som treffer nærmere Diablo 2 enn alle andre spill på listen.

Du kan finne Grim Dawn på Steam.

Path of Exile

Per dags dato er dette det beste spillet i denne sjangeren, etter min mening. Det er ingen andre utviklere som greier å legge til så mye nytt og spennende i spillet sitt like hyppig som Grinding Gear Games. Hver eneste sesong legger de inn nye endringer og mekanikker som gjør spillet om ikke unikt, så i hvert fall ferskt og spennende gang etter gang.

Gamer.no/Grinding Gear Games

De har laget forbrytersyndikater du kan bruke, gruver du kan utforske og en rekke andre store ting som får sesong-endringene Blizzard gjør i Diablo 3 til å blekne. Det er enormt imponerende å se hva GGG gir ut hver eneste gang. På trappene nå står Excile-Con, og i tillegg til at de her skal presentere hva som kommer i oppdatering 3.9, og denne sesongens nyhet, så skal de også prate om oppdatering 4.0, som visstnok skal være en enorm oppdatering for spillet, og skal konkurrere mot Diablo 4 når det en eller annen gang kommer.

Men Path of Exile er kanskje ikke for alle, og mye av grunnen til det er kompleksiteten i spillet. Evnetreet du bruker er stort og forvirrende, og du kan helt fint lage en figur som ikke greier å fullføre historien i spillet, hvis du ikke følger med litt. Heldigvis finnes det et stort og aktivt spillsamfunn, med masse guider og ting du kan lese og lære.

Selv om Path of Exile kanskje ikke ser helt ut som din greie, vil jeg så absolutt anbefale å teste det. Det koster ingenting å begynne, ingen andre spill kan vise til like stor dybde i spillet sitt, og det er rett og slett et fabelaktig spill.

Du kan finne Path of Exile på Steam.

Wolcen: Lords of Mayhem

Det første Early Access-spillet på listen kommer fra Wolcen Studio, som lager et spill med samme navn. Wolcen har vært ute i Early Access en god stund, med en planlagt slippdato i januar 2020. Dette er det peneste av spillene på listen, med gode, detaljerte områder og flashy angrep. Det har også en god historie, med masse stemmeskuespill og videosekvenser som knytter alt sammen.

En av tingene som gjør at Wolcen skiller seg litt fra resten er klassesystemet og evnetreet. Du velger din basisklasse, men står fritt til å velge hva du måtte ønske i evnetreet. Du kan også snu og vende på forskjellige ringer, slik at du har enda større mulighet til å lage din helt egne vri på en magiker eller sverdkjemper. Ikke like detaljert og altomfattende som Path of Exile, men en god basis for unike spillestiler.

Toppnivå i spillet per i dag er kun nivå 20, noe som er vesentlig lavere enn de andre spillene på listen. Etter at historien er ferdig kan du spille på høyere vanskelighetsgrad for å få bedre utstyr, for igjen å øke vanskelighetsgraden enda et hakk. Manglene i Wocen er stort sett forbeholdt «endgame»-delen. Du har ikke veldig mye incentiv for å fortsette etter et visst nivå, og det er lite variasjon i hva du kan gjøre. Utviklerne har planer for dette når spillet endelig slippes, men enn så lenge så er det litt tynt.

Det er uansett masse bra spill i Wolcen slik det står i dag, med et godt kampsystem som gir god respons og har en god følelse, flott grafikk og en god historiedel.

Du kan dinne Wolcen: Lords of Mayhem på Steam.

Last Epoch

Last Epoch er enda et spill i Early Access, med en planlagt slippdato april 2020. Spillet følger mye av den samme oppskriften som de andre spillene, naturlig nok, men setter sin egen vri på det. Først og fremst fordi du her ikke bare beveger deg fra område til område, men også fram og tilbake i tid. Dermed får du en litt annen variasjon i områdene man beveger seg i, noe som er forfriskende.

Du velger også her mellom tre ulike klasser, som etter et visst antall nivåer igjen spesialiseres i nye underklasser. Scholar kan for eksempel per dags dato velge mellom Necromancer og Lich som underklasser. Det er masse forkjellige passive og aktive egenskaper å velge mellom i evnetrærne til alle klassene, og som i de andre spillene har du gode muligheter for å spesialisere figuren din litt som du vil. I tillegg til dette har også evnene dine egne evntrær med masse rom for tilpasning, slik at du har ytterligere elementer du må sy sammen.

Akkurat på denne biten synes jeg Last Epoch er veldig bra. Det er ikke like komplisert som Path of Exile (ingen av de andre spillene er det), men en fin middelvei mellom enkelt og detaljert. Last Epoch mangler imidlertid mye av den siste finpussen som Wolcen har per i dag. Det ser ikke like pent ut, animasjonene er ikke like smidige og områdene ikke like detaljerte. Presentasjon av historien er ikke like givende, men dette er områder jeg tror utviklerne jobber på. Uansett er det mye å hente av Last Epoch slik det står akkurat nå, med en interessant og god vri på evner og klasser som et spesielt pluss i boka.

Du kan finne Last Epoch på Steam.

LES OGSÅ: For over 20 år siden leverte en liten utvikler dette dokumentet til Blizzard – ett år senere ble Diablo lansert »

Siste fra forsiden