Fjerner torturscene fra Splinter Cell: Blacklist

Den kontroversielle scenen fra E3 er droppet.

Da Ubisoft viste frem det neste spillet i snikeserien Splinter Cell på E3 i fjor sommer, skapte en av scenene reaksjoner hos de som så presentasjonen.

Spillnivået som ble demonstrert fant sted på grensen mellom Iran og Irak. Seriens hovedperson, Sam Fischer, var på jakt etter informasjon om et kommende terrorangrep i vesten, og droppet alle hemninger for å finne det han var på jakt etter.

Etter å ha uskadeliggjort en opprører stakk Fischer kniven sin i overkroppen til soldaten, og spillerne måtte vri den rundt for å skape nok smerte til at soldaten røpet det Fischer ville vite. Når han var ferdig med å bryte FN-konvensjoner fikk spilleren velge om de skulle ta livet av den skadde soldaten, eller om de skulle la ham leve.

Du kan se den aktuelle scenen i videoen under artikkelen.

Møtte kraftig kritikk

Scenen fikk skarp kritikk fra flere hold, og en av de kraftigste kritikerne var Tom Bissell, som blant annet jobbet som skribent på skytespillet Bulletstorm. Han beskrev følelsen han fikk av presentasjonen som kvalmende, og skrev en lang bloggpost om reaksjonene sine:

Sam Fischer på jakt etter nye ofre.

– Jeg beskrev Blacklist-opplevelsen min til noen gamer-venner, og flere mente jeg overreagerte. Overreagerte på en munter og likegyldig presentasjon av selve definisjonen på menneskelig ondskap, alt i underholdningens navn. I de neste dagene skammet jeg meg over å være en gamer, over å spille eller like militærspill, og å i det hele tatt ha interesse for noe av denne kvalmende møkka.

melder nettstedet Eurogamer at scenen har blitt fjernet. Spillets produsent, Andrew Wilson, forklarer:

– Jeg vil påpeke at scenen manglet kontekst, og at slik den ble presentert på egenhånd virket den temmelig røff. Vi har redusert mye av dette. Når spill utvikles over lang tid er det alltid ting som man ikke føler fungerer så godt. Slik er det med alle spill, og enkelte ting blir kuttet. Når spillet kommer ut vil det ikke ha torturscener. Den scenen er der ikke mer.

Han legger likevel litt av skylden for kontroversen på selve E3-formatet. Når man skal presentere et spill som Splinter Cell finnes er det ikke alle sekvenser som er like lette å vise for et publikum. Snikesekvensene kan være svært spennende for den som spiller, men det er ikke nødvendigvis veldig interessant å se på at Fisher surrer rundt i skyggene i ti minutter.

Splinter Cell: Blacklist skal etter planen lanseres i torturfri form den 20. august i år. Spillet kommer til Xbox 360, PS3 og PC.

Les også: Anmeldelse: Splinter Cell: Conviction
Les også: – Vi kan ikke bare si at spill er uten ansvar

Siste fra forsiden