GDC dropper hederspris til Nolan Bushnell etter anklager om upassende oppførsel

Atari-skaperen hyller beslutningen og beklager på det sterkeste.

Jens Erik Vaaler/Gamer.no

Nolan Bushnell – mannen som skapte Atari i 1972 og som av mange regnes som videospillenes far – vil likevel ikke motta en hederspris for sitt arbeid på den prestisjefylte Game Developers Choice Awards-utdelingen i mars.

Bushnell ble tirsdag utropt som mottaker av årets Pioneer Award, en pris som anerkjenner gjennombrudd innen teknologi og spilldesign. Annonseringen ble imidlertid møtt med kraftige reaksjoner fra mange i spillbransjen, og nå har arrangøren ombestemt seg.

Anklaget for upassende oppførsel

Reaksjonene skyldes en rekke anklager mot Bushnell om upassende oppførsel mot kvinner, særlig fra tiden rundt Ataris grunnleggelse. Blant annet har mange trukket frem historier om at Atari holdt styremøter i et boblebad, der Bushnell skal ha hentet inn kvinnelige ansatte og oppfordret dem til å kle av seg.

Historiene har florert i lang tid, og Bushnell selv har i flere intervjuer (via The Verge) beskrevet hvordan livsstilen hos Atari var preget av sex, alkohol og narkotika i de tidlige dagene. I forbindelse med den voksende #MeToo-kampanjen – som tar opp trakassering mot kvinner – har saken imidlertid fått større fotfeste, og kritikken mot Bushnell har vokst:

– Bushnell er en viktig figur, men dette er ikke riktig år å hedre ham på, kommenterte blant annet spillutvikler Brianna Wu på Twitter.

Bushnell beklager

Onsdag gjorde GDC helomvending, og fjernet Bushnell fullstendig fra den opprinnelige annonseringen. I en uttalelse på Twitter sa teamet at Pioneer-prisen uteblir fra årets utdeling, som følge av tilbakemeldingene:

– Komiteen mener vinnerne bør reflektere verdiene til dagens spillindustri, og vil dedikere årets pris til å hedre banebrytende og uhørte stemmer fra fortiden.

Kort tid etter tok Bushnell også til Twitter, der han applauderte bakgrunnen for GDCs avgjørelse og beklaget overfor de han kan ha forærmet:

– Jeg hyller GDC for sin innsats for at organisasjonen skal reflektere det som er rett, spesielt med tanke på hvordan folk burde behandles på arbeidsplassen. Og hvis det betyr at en pris er det jeg må betale for at hele bransjen skal bli mer oppmerksom på disse problemene, applauderer jeg det også. Dersom mine egne handlinger eller handlingene til noen jeg har jobbet med har fornærmet eller såret noen av våre ansatte beklager jeg på det sterkeste, skrev han.

Atari har også fått kjeft i det siste.
Selskapets kroneruling for RollerCoaster Tycoon fikk slakt »

Siste fra forsiden