Gutten som tok ned PlayStation Network, Xbox Live og RuneScape er dømt til to års fengsel

Sto bak over 1,7 millioner DDoS-angrep.

Shutterstock/145675646

Tjue år gamle Adam Mudd er dømt til to år i fengsel, etter å ha stått bak, brukt og tilbydt et program som ble brukt til å ta ned nettverkstjenester som blant annet Xbox Live og PlayStation Network mellom slutten av 2013 og begynnelsen av 2015. Dette melder The Guardian.

Programmet heter Titanium Stresser, og ble brukt i over 1,7 millioner angrep på alt fra nettverkstjenester til nettsider. Mudd skal selv ha stått bak en god del av angrepene, men ifølge avisen var det også over 112 000 registrerte brukere som betalte for å bruke programmet, og som mellom seg utsatte om lag 666 000 IP-adresser for DDoS-angrep.

Et DDoS-angrep går i bunn og grunn ut på å oversvømme målets tilkobling med nettrafikk, til et punkt der mottageren går ned fordi de ikke klarer å håndtere trafikken.

Spillselskap ble rammet

RuneScape ble særlig rammet av angrepene.
Jagex

På spillfronten ble velkjente tjenester som Xbox Live, PlayStation Network og TeamSpeak utsatt for angrep. Også nettspillet RuneScape led kraftige økonomiske tap som en følge av angrepene, med 25 000 angrep rettet mot seg. Angrepene fikk i dette tilfellet utviklerne i Jagex til å bruke om lag 65 millioner kroner på å beskytte seg mot fremtidige forsøk. I tillegg anslår Jagex å ha tapt rundt 2 millioner kroner i inntekter som en følge av DDoS-angrep.

Mudd skal ha tjent over 4 millioner kroner på å distribuere programvaren og la brukerne benytte seg av den. Han skal likevel ha blitt mer motivert av å oppnå status i nettmiljøene han hang i enn av pengene han tjente.

Slike angrep, som spillere ofte opplever som plagsomt, og som koster bedrifter store summer, er ikke noe retten tok lett på. Dommeren sa at dommen måtte virke avskrekkende for personer som kunne finne på å gå i Mudds fotspor.

– Jeg forstår det slik at du visste godt at dette ikke var for moro skyld. Jeg har en plikt overfor dem som er bekymret for dette, truet av dette og som utsettes for dette hele tiden. Dette er skremmende, sa dommer Michael Topolski i domsavgjørelsen.

Siste fra forsiden