Anmeldelse

Sam & Max: They Stole Max's Brain!

Hva vil de med den?

Kan du oppklare årets store hjernetyveri?

Om det er én ting episodebaserte eventyrspill demonstrerer, så er det at tiden flyr. Det føles bare som et lite øyeblikk siden vi satte oss ned med Sam & Max-sesongens andre utgivelse, The Tomb of Sammun-Mak, men allerede nå er den neste utgivelsen klar. Hvor ble måneden av?

Katastrofe!

De har stjålet hjernen til Max!

Episode tre har fått det klingende navnet They Stole Max's Brain!, og dermed er det ingen overraskelse at, vel, noen har stjålet hjernen til Max. Som vi allerede har fått etablert denne sesongen, er den vesle kanintingen spesiell. Takket være eldgamle, magiske leketøy har han nemlig fått unike parapsykologiske krefter, og disse er det mange som vil utnytte seg av. Heldigvis for dem, trenger de ikke hele kroppen hans – det holder med den rosa hjernen.

Sam er imidlertid ikke veldig begeistret for at noen har stjålet skalleinnholdet til hans vesle kamerat, og det resulterer i den sannsynligvis beste introduksjonssekvensen vi har fått i Sam & Max-spillenes historie. Sam bretter opp ermene, og forvandles til en sint og kynisk film noir-detektiv som legger ut på en neonbelyst reise gjennom byens bakgater på en hensynsløs jakt etter hjernetyvene.

Når han så finner dem, havner vi i mer tradisjonelt terreng igjen – ikke minst fordi Sam samtidig finner en annen hjerne som han kan plassere i kroppen til Max, slik at han får en ny medhjelper. Og dette er slett ikke noen hvemsomhelst – det er den egyptiske faraoen Samun-Mak, som viser seg å ha litt av hvert til felles med kroppens originale beboer. Han er nemlig en grådig, egoistisk drittsekk med stor sans for vold. En herlig liten fyr, med andre ord.

Sam er sinna.

Opptur etter Sammun-Mak

Jeg opplevde They Stole Max's Brain! som en opptur etter forrige episode. Den er full av treffsikker humor, og den viktigste nye figuren, Sammun-Mak, er et virkelig gledelig bekjentskap. Dessuten er episoden svært variert, og inndelt i tre svært ulike deler. Telltale fortsetter også trenden med å unngå for mye gjenbruk, slik de hadde litt problemer med i de to forrige sesongene av Sam & Max. Her får vi massevis av nye omgivelser å utforske, inkludert er et nattlig besøk i et merkelig museum.

Gåtene er også solide og fantasifulle, og igjen er det de overnaturlige kreftene til Max (og Sammun-Mak) som settes i høysetet. Det betyr at vi unngår mange av de mer tradisjonelle «bruk ting X på ting Y, og se hva som skjer»-gåtene som er så vanlige i sjangeren, noe som igjen gir spillet et friskt preg. Vanskelighetsgraden holder seg på samme nivå som sist; spillet er utfordrende nok til at du ikke suser gjennom det, men ikke så vanskelig at du må stoppe opp for å hente løsningen på nettet.

Jeg har ikke spesielt mye negativt å si om They Stole Max's Brain!, annet enn at kontrollene er like klumsete som før, og kameraet noen ganger krøller seg til for deg. Du har antakelig blitt vant med disse problemene allerede, og de er ikke veldig ødeleggende for helhetsopplevelsen, så det er ikke noe poeng i å dvele ved dem.

Max-kroppen får ny hjerne.

Friske episoder

Jeg er veldig imponert over hvordan Telltale Games klarer å levere nye og friske Sam & Max-episoder i høyt tempo. Hver av sesongens episoder har levert et helt nytt og minneverdig eventyr, og selv om det går en rød tråd gjennom sesongen føles hver episode frisk og ny. They Stole Max's Brain! har veldig lite til felles med The Tomb og Sammun-Mak, som igjen hadde veldig lite til felles med sesongens første episode, The Penal Zone.

Dette lover ikke bare godt for resten av sesongen (det er uheldigvis bare to episoder igjen), men også for Telltales kommende prosjekter. Som vi fant ut i forkant av E3 jobber nemlig den amerikanske eventyrspesialisten med ferske episodebaserte serier basert på de kjente og kjære universene fra Jurassic Park og Back to the Future, og basert på det de har levert så langt i Sam & Max: Season Three gleder jeg meg allerede. Samtidig vil jeg innstendig be Telltale om å ikke glemme frilanspolitiet. Jeg vil ha mer Sam & Max!

Konklusjon

They Stole Max's Brain leverer en herlig og variert dose med eventyrspilling og humor, og hvis du ikke har investert i den tredje Sam & Max-sesongen enda, er det på tide å gjøre det nå. Med denne episoden har vi passert halvparten av sesongen, og den halvparten er solid og underholdende nok til at selv om de to siste episodene skulle vise seg å være helt elendige vil hele pakka likevel være verdt pengene. Og elendige blir de selvsagt ikke; Telltale viser nok en gang at de er mestre på å lage humoristiske episodeeventyr, og etter å ha spilt gjennom They Stole Max's Brain er det svært vanskelig å ikke være optimist på de neste episodenes vegne.

Spillet er kun tilgjengelig i nedlastbar form, fra Telltale Games (PC) og PlayStation Network (PS3).

Siste fra forsiden