John Carmack slutter i id Software

Nå vil han ha fullt fokus på Oculus Rift-utviklingen.

John Carmack, her med en prototype av Oculus Rift med HD-skjerm på hodet.
Oculus VR

Etter 22 uavbrutte år som toppsjef for id Sofdtware har nå spillegenden John Carmack sagt opp jobben hos id Software. Den teknisk anlagte personligheten skal nå ha fullt fokus på sin relativt nye stilling som teknisk sjef for Oculus VR. Dette formidles i en uttalelse fra id Software og Bethesda Softworks (via Polygon).

John Carmack under GDC 2010.

– John Carmack, som har blitt interessert i å fokusere på andre ting enn spillutvikling ved id, har sagt opp sin stilling hos studioet. Johns arbeid med id Tech 5 og teknologien for prosjektene som utvikles i studioet nå er ferdig, og hans avgang vil ikke påvirke det som vi jobber med nå, forteller studiosjef Tim Willits.

Videre forteller han at studioet skal klare å fortsette tradisjonen satt av Carmack, og at de alle ønsker ham vel videre i karriéren.

Fullt fokus på Oculus VR

Oculus Rift har fått mye oppmerksomhet.

Carmack selv har lenge vært interessert i virtuell virkelighet, og var blant de første som begynte å pludre med VR-brillene Oculus Rift. Under E3 2012 troppet han opp med en hjemmelaget variant av utstyret, der han blant annet viste frem en versjon av Doom 3.

Da han først tok på seg rollen som teknisk direktør i august i år, var planen å fortsette stillingen hos id. Å sjonglere de to jobbene ble visst mer vanskelig enn antatt.

– Jeg ønsket å fortsette som en teknisk rådgiver hos id, men det gikk ikke. Det er sikkert best slik, siden det delte fokuset var vanskelig, skrev Carmack i en Twitter-oppdatering etter nyheten kom ut.

Vi i Gamer.no har selv prøvd Oculus Rift flere ganger i løpet av det siste året. Først fikk vi prøvd utviklerutgaven med en rekke spill i mai, mens den betydelig forbedrede forbrukerutgaven havnet under lupen på E3-messen i sommer.

Legendedesigner, legendestudio

Siden oppstarten i 1991 har id Software stått bak noen av spillmediets mest revolusjonerende og toneangivende spilltitler. Uten id hadde vi ikke hatt spill som Commander Keen, Wolfenstein 3D, Doom eller Quake.

Doom er et av spillene Carmack står bak.

Firkløveret som grunnla studioet har i ettertid fått mye oppmerksomhet for sine spill, sitt arbeid og sin historie. Sammen med Carmack var særlig John Romero godt kjent, men også Tom Hall og Adrian Carmack har fått sin lille flik av rampelyset.

At historien bak studioet ble brettet ut i boken Masters of Doom: How Two Guys Created an Empire and Transformed Pop Culture av David Kushner, har nok hatt en å si for hvordan de fire blir ansett i ettertiden.

For øyeblikket jobber id Software med Doom 4, og etter alt og dømme har ikke prosjektet gått helt på skinner.

Vi så tilbake på en av id Softwares mer toneangivende titler.
Les vårt tilbakeblikk på Wolfenstain 3D »

Siste fra forsiden