Anmeldelse

LEGO Batman 2: DC Superheroes

God lek med mørkets hevner.

Dette er Traveller's Tales' trettende spill som tar utgangspunkt i de fargerike byggeklossene fra Danmark. Etter så mange spill er det ikke umulig å se for seg at det er fristende for utvikleren å ligge på latsiden. Jeg var derfor redd for at dette ble nok en generisk oppfølger uten særlige nyvinninger. I LEGO Batman 2 er det mye som er uforandret fra tidligere, men stor gjenspillingsverdi, mye innhold og høy sjarmfaktor gjorde opplevelsen nokså underholdende.

Smil til verden og verden smiler til deg.

Jokeren har slått seg sammen med presidentkandidat Lex Luthor slik at de to kan kuppe det kommende presidentvalget. For å distrahere Batman og Robin river de også ned veggene ved Arkham Asylum slik at diverse superskurker kan gjøre hærverk rundt om i Gotham City. Dette viser seg å være en trussel for stor for kun den dynamiske duoen, og Batman må motvillig godta hjelp fra Superman.

Standardformel med en vri

Formelen er slik vi kjenner den fra tidligere LEGO-spill: Våre helter må hoppe, knuse og bygge seg gjennom femten nivåer og utallige legoklosser. Nivåene er selvsagt også spekket med nok samleobjekter og skjulte skatter til at du vil returnere til spillet gjentatte ganger. Raser du gjennom historiebiten av spillet vil du være ferdig på fem til syv timer, men da har du bare opplevd en ørliten del av hva LEGO Batman 2 har å by på.

Nytt i spillet er muligheten til å utforske hele Gotham City og alle dens kjente landemerker. Mellom hvert nivå kan du kjøre rundt i Gotham der du jakter på superskurker og leter etter skjulte LEGO-klosser. Da superskurkene rømte fra Arkham gjorde hver og én av dem ett spesifikt område til sitt territorium. I den botaniske hagen finner du Poison Ivy, mens Pingvinen har tatt bolig i dyrehagen. Når disse bekjempes kan de brukes til å låse opp nye områder i allerede gjennomførte nivåer.

Gotham City er høyst realistisk fremstilt, med mørke skygger, skitne konstruksjoner og gotisk arkitektur. Stilistisk ligger spillet et sted mellom Christopher Nolans Batman-trilogi, og Joel Schumachers glorete, neonbefengte Batman-filmer. Det er langt mørkere enn tidligere legospill, men fargepaletten er variert nok til at estetikken aldri blir kjedelig.

Akkurat som før har Batman og Robin tilgang på spesielle drakter som lar deg forsere hindringer i hvert nivå. Batman kan ødelegge sperringer og lure sikkerhetskameraer, mens Robin kan bruke sitt akrobatiske talent til å nå nye høyder. Traveller's Tales har skapt noen spennende gåter som må løses med stadig figur- og draktbytte, men det skjedde ofte at løsningen var såpass obskur og vanskelig å finne at spillflyten fikk en skrikende bråstopp. I og med at dette er et spill primært rettet mot yngre spillere finner jeg det merkelig at løsningene var såpass vage.

Superman kan hjelpe til med det meste.

Morsomt med en venn

Spillet begynte bra med en rekke kjente nivåer hentet rett fra tegneseriene. Etter å ha stoppet Jokeren og Harley Quinn ved utdelingen av prisen for Årets Mann besøkte jeg Batmans skjulte hovedkvarter under Wayne Manor. Deretter gikk ferden til Arkham Asylum og Ace Chemicals, der Jokeren i sin tid hadde sin opprinnelse. Så entret Superman spillet, og all utfordring forsvant som dugg for solen.

Superman kommer fullt utstyrt med sine mest kjente krefter: varmesyn, kuldepust, superstyrke, udødelighet og flyving. Du kan fly overalt i Gotham City, banke alle skurkene og forsere de fleste hindringer uten problemer. Dermed blir spillet fryktelig intetsigende og regelrett kjedelig, til tross for flere stilige øyeblikk i begynnelsen og slutten av spillet. De tre siste nivåene er en kamp mot en gigantisk Joker-robot som fikk tegneserienerden i meg til å fryde seg. Slike øyeblikk ønsker jeg flere av i kommende LEGO Batman-spill.

Som alltid kan du ta med deg en venn på eventyret, og vedkommende kan hoppe inn og ut av spillet når som helst. Er du forelder og vil ta del i barnas spillinteresser er LEGO Batman 2 et meget godt valg, spesielt siden de datastyrte medhjelperne har intelligensen til gullfisk med Alzheimer. Opptil flere ganger måtte jeg løpe bakover i nivået fordi partneren min hadde satt seg fast i en stolpe, eller stadig falt ned i et hull han ikke klarte å hoppe over.

Overraskelse!

Spillet preges også av slurvete spillmekanikk og såpeglatte plattformsekvenser, så det er lett å falle ned til nok en sikker død. Kameraet gjør ikke situasjonen stort bedre, da det ofte så ut til å leve sitt eget liv. Det zoomer langt ut for å kunne gi deg et oversiktsbilde, men da forsvinner detaljene i nivået og det blir vanskelig å skille figurene fra hverandre. Når skurkenes medhjelpere entrer scenen forandrer situasjonen seg fra uoversiktlig til fullstendig kaotisk.

Se, han snakker!

I de tidligere LEGO-spillene var figurene fullstendig stumme og det oppstod mye god slapstick-humor av å se gule LEGO-figurer forsøke å gjenskape kjente filmsekvenser og scener kun ved hjelp av mimikk og fysiske bevegelser. I LEGO Batman 2 snakker figurene for første gang, og selv om jeg var stor fan av den stumfilmaktige pantomimen fra tidligere må jeg innrømme at snakkende LEGO-figurer fungerer ganske bra.

Selv om mye kommunikasjon er ikke-verbal får utviklerne mulighet til å utforske et større humorlandskap når faktiske replikker og prat entrer bildet. Spillet innehar tonnevis av referanser og små vink i retning av de originale tegneseriene. Manusforfatterne har til og med sneket inn et humoristisk sleivspark i retning Rocksteady Studios' langt mørkere Batman-spill.

Slapstick-humoren er heldigvis fortsatt til stede, men mer som et supplement, og jeg takker ikke nei til flere spill med snakkende LEGO-figurer, hvis manuset er like godt som denne gang. Stemmeskuespillet er også godt gjennomført, selv om Jokeren kunne vært mer spenstig. Han høres ut som en svak etterligning av Mark Hamill, den originale stemmen til Jokeren, og kunne godt gjort sin egen tolkning av karakteren.

Figurene karakteriseres også langt bedre nå som de kan uttrykke en personlighet. Batman er gravalvorlig som alltid, mens Superman er en eplekjekk spradebasse som stadig må redde verden fra nok en naturkatastrofe.

The Flash og Green Lantern er også med på eventyret.

Konklusjon

LEGO Batman 2: DC Heroes er et til tider mangelfullt spill som likevel har utrolig mye innhold. Med 15 nivåer du oppfordres til å spille gjentatte ganger i tillegg til en hel by å utforske er det ikke lite å sette tennene i. Dessverre hemmes opplevelsen av såpeglatte plattformsekvenser, kaotiske nivåer og obskure gåteløsninger. En kul åpning og en enda bedre avslutning preges også av en kjedsommelig og intetsigende midtre del som tyder på at standardformelen til LEGO-spillene trenger en overhaling, om ikke en pause.

Får du med deg en venn blir spillet langt bedre da den kunstige intelligensen er svak. Er du forelder som vil ta del i barnas spillinteresse er LEGO Batman 2 et glimrende spill for dere begge, men vær klar over at dette til tider kan være en frustrerende opplevelse. Til tross for dette er det nok spennende øyeblikk, morsomme referanser og gjenspillingsverdi til at spillet sniker seg over gjennomsnittet.

LEGO Batman 2 er i salg for PlayStation 3 (testet), Xbox 360, PC, Vita, 3DS, DS og Wii.

Siste fra forsiden