Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Lider du av kjedsommelighet? Her er ti hurtigvirkende remedier.

1: Side 1
2: Side 2

Det har vært en god måned for spillere med Android-telefoner. I tillegg til flere utgivelser av spill fra andre plattformer, har vi også fått en mengde gode nylanseringer. Skulle du kjede deg i pauser eller på trikken, er det derfor mer enn nok å ta seg til denne gangen. Vi har måttet utelate flere gode spill fra listen denne gangen. Spør du meg, er dette et luksusproblem, og langt hyggeligere enn det motsatte.

Ingen tid å miste, vi har en verden å redde!

One Epic Game

Sjanger: Sidescrollende plattform
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: Grip Games
Last ned spillet her

Sidescrollende plattformspill hvor du selv ikke styrer spillfigurens bevegelse til sidene har vært populære den siste tiden. I spill av denne typen kan du kun hoppe, og målet er å unngå hindringer i løypen. Selv har jeg ikke falt helt for sjangeren før nå, men One Epic Game har lykkes i dette. Spillet klarer rett og slett å få meg i den samme gode stemningen som lignende spill gav meg på nittitallet. Både grafikk og miljø vekker nostalgiske følelser. I tillegg er det hele krydret med en glimrende humor, med massevis av sjangersatire.

Det hele starter med at vår helt, en sløv gamer med god trening i å redde verden, våkner opp til en zombie-apokalypse. Veien videre består av å lete etter den onde mesterhjernen som står bak, og her møter vi mange og varierte utfordringer. I tillegg til å hoppe unna hindre, finner vi fiender som må skytes ned eller skvises i velkjent Mario-stil. Noen brett handler bare om å komme frem, mens andre har mer spesielle utfordringer. Jeg måtte særlig smile da spillfiguren havnet i en tidsløkke, og måtte nå en viss fart for å komme seg ut av denne.

I tillegg til varierte mål, endres miljøet så godt som hele tiden. Fra brett til brett befinner vi oss i alt fra en zombie-besatt verden til romveseninvasjoner og den annen verdenskrig. Ikke spør meg hvorfor, men morsomt er det. Her henger ingenting sammen, og typiske spillklisjeer spilles på til det fulle. På mange måter minner One Epic Game litt om Bulletstorm, men i et annet format og på en særegen måte. Dette er kanskje det første mobilspillet som har fått meg til å le høyt. Samtidig er spillet i seg selv temmelig utfordrende, og engasjerende nok til å fange oppmerksomheten i timevis.

Amazing Charlie

Ikke en jobb jeg kunne ønske meg.

Sjanger: Gåteløsing
Pris: 6,20 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Blue Carrot Games
Kjøp spillet her

Jeg har dessverre ikke vært på sirkus på mange år, men akrobatikk har alltid fascinert meg. Likevel har jeg aldri misunt akrobatene jobben deres; jeg hadde sannsynligvis fått smake råtne egg og tomater etter kun få minutter. Klovnen Charlie, derimot, liker seg veldig godt i jobben som menneskelig kanonkule. Ikke bare det, men han ser ut til å ta de fleste utfordringer helt på sparket. I dette sirkusspillet er det vår oppgave å hjelpe ham i mål, noe som ofte viser seg å være vanskeligere enn det ser ut som.

Prinsippet i Amazing Charlie er enkelt. Når nummeret starter, får du en viss tid på deg til å tegne en rute fra start til mål. Du kan ikke tegne en rute gjennom sirkusdyrene, og du må innom alle kanonene på veien. Hvis du går tom for tid, eller setter deg fast i en blindvei, mister du et forsøk og må prøve på nytt. Ekstrapoeng får du ved å plukke opp stjerner og bokstaver, eller ved å krysse din egen bane. Da dukker det opp løkker, og jo flere av disse du hopper igjennom, jo flere poeng får du.

«Forestillingene» er aldri veldig vanskelige i seg selv, men det tok ikke lang tid før jeg ble hektet på å maksimere poengsummen. Siden du har veldig begrenset tid på å lage en rute, er det fort å sette seg fast i forsøket på å lage flest mulig løkker, eller å plukke opp alle gjenstander. Alt i alt er Amazing Charlie et mer enn godkjent tidsfordriv, og glimrende hjernetrim.

Les også
Spy Hunter går til filmen

Legendary Heroes

På vei for å smadre tårn.

Sjanger: Actionstrategi
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Maya
Last ned spillet her

Legendary Heroes er, i følge utvikleren, det første actionstrategispillet for Android. Gameplayet er temmelig standard for sjangeren. Vi kontrollerer tre helter, og oppgaven er å ødelegge fiendens vakttårn og base. Disse heltene opptjener erfaring etter hvert, men oppgraderingene er permanente, i stedet for at alt nullstilles for hver runde. Hver kamp er nokså kort, så dette skaper variasjon over tid. Fotsoldater produseres av seg selv, og trenger ikke å styres.

Kontrollsystemet fungerer i hovedsak veldig bra. Du drar på skjermen for å flytte heltene dine, og bytter fokus eller aktiverer egenskaper ved å klikke på ikoner. Dessverre er ikke den automatiske atferden alltid like god. Til tider bestemmer en eller flere helter seg for å stikke av på egenhånd, noe som fort resulterer i en brå død. Heldigvis tar det bare noen få sekunder før vedkommende er tilbake i live, og du kan alltids gå tilbake til basen for å gjenvinne helse. Dette er sjelden veldig irriterende, og kvaliteten på Legendary Heroes er jevnt over imponerende.

Selv var jeg noe skeptisk til et fullblåst actionstrategispill på en liten mobilskjerm. Sjangeren høres i utgangspunktet ut som noe som passer best på tablet-skjermer og større. Heldigvis tok jeg feil. Legendary Heroes beviser at det meste er mulig på en mobiltelefon, med de riktige tilpasningene. Selv om dette naturligvis blir en «mini-utgave» sammenlignet med fullblåste spill for PC, er jeg overrasket over hvor godt dette fungerer i miniformat.

En annerledes form for kryssord.

CrossMe

Sjanger: Hjernetrim/kryssord
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: Mobile Dynamix
Last ned spillet her

Japanske «kryssord» er i vinden for tiden. Sudoku tok Norge med storm for få år siden, og nye versjoner og varianter dukker stadig opp. Selv foretrekker jeg absolutt disse tallpuslespillene over tradisjonelle kryssord, og er derfor glad for hver variant som dukker opp. I CrossMe møter vi en kryssordform kalt nonogram. Her er poenget å skravere de riktige delene av et rutenett, basert på tallene som oppgis for hver rekke og kolonne.

Selve reglene er enkle – for hvert oppgitt tall, skal det lages en strek med riktig antall ruter. Er det flere tall til stede, skal det være flere streker, og disse kan ikke være sammenkoblet. Oppgaven er å få dette til å stemme i begge retninger. Til sist sitter du igjen med en figur, omtrent som klassiske strek til strek-tegninger. Spillet hjelper deg ved å markere de tallene du har orden på. Utover det har du ikke andre hjelpemidler enn tallene i seg selv.

Det eneste jeg har å utsette på CrossMe, er at rutenettene fort blir såpass små at det kan være litt vanskelig å treffe riktig. Til tider skulle jeg ønske at smarttelefoner fremdeles var utstyrt med trykkpenn, men problemet er heldigvis ikke overskyggende. Det er heldigvis fullt mulig å forstørre bildet, hvis nøyaktigheten skulle være et problem. Til tross for denne lille irritasjonen, er CrossMe fantastisk hjernetrim, og anbefales på det sterkeste.

Pyra Tower Defense

Ikke akkurat Egyptens pyramider.

Sjanger: Tårnforsvar
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: Local Space
Last ned spillet her

Pyra Tower Defense er et klassisk tårnforsvarsspill, hvor målet er å kverke alt av fiender før de kommer til din side. Fiendene er her representert ved baller, og tårnene ved pyramider. Retrografikken fungerer svært bra, og bidrar til å gi deg kjapp oversikt over brettet. De forskjellige tårnene er identifisert ved hjelp av størrelse og farge, og alt befinner seg på et rutenett mot svart bakgrunn.

Banen ballene bruker på vei til din side, er markert med en hvit strek. Denne kan flyttes ved å sette tårn i veien for den, og det er en fordel å gjøre den så lang som mulig. Du får etter hvert et godt, men håndterbart, utvalg av tårn med forskjellige egenskaper. Vanskelighetsgraden er fint justert, til tross for at spillet til å begynne med virker svært enkelt. Utfordringen stiger gradvis med flere og raskere baller, og det lønner seg ikke å slappe av med byggingen underveis.

Jeg synes ofte at denne sjangeren blir monoton og kjedelig, men jeg fikk fort sansen for Pyra. Alt fra grafikk til gameplay fremstår som gjennomarbeidet, og spillet har god flyt. Dette er absolutt et godt alternativ, både for sjangertilhengere og andre.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden