Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Disse mobilspillene bør du få med deg.

1: Side 1
2: Side 2

Sommeren er snart over, og de fleste av oss er på vei tilbake i jobb- eller skolemodus. Det har vært en dårlig sommer på værfronten, men heldigvis har det vært mange gode utgivelser på mobilspillfronten. Dette fortsetter i august, og bidrar i det minste til å gjøre returen til dagliglivet litt mindre kjedelig.

Som vanlig har vi plukket ut ti spill du bør ta en titt på. Denne måneden kan vi forsyne oss av alt fra nyutgivelser av klassiske rollespill til storslåtte superhelteventyr. Naturligvis er det også rikelig av mindre, men underholdende spill innen alt fra gåteløsning til forretningssimulering.

Greedy Spiders 2

Ethvert insekts mareritt.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis prøveversjon, 5,86 kr for fullversjon
Type: Android
Utvikler: Blyts
Last ned prøveversjon her

Først ut denne måneden er andreutgaven av hjernetrimspillet Greedy Spiders. Her må vi hjelpe uskyldige insekter som har satt seg fast i et edderkoppnett, ved å kutte dem løs før edderkoppene kan nå dem. I tillegg til å kutte tråder kan vi blant annet fryse fast edderkopper, plassere "Tesla-tårn" og annet.

Det hele begynner nokså enkelt, men blir fort vanskeligere. Det skal få feil til før fienden er plassert slik at et insekt stryker med, uansett hva du gjør. I motsetning til mange andre spill i samme sjanger, kan du ikke velge å ofre ett av dem mot lavere poengsum. Her må alle reddes. Hvis en edderkopp klarer å plassere seg i et knutepunkt mellom to insekter, er du derfor i praksis "sjakk matt". Har du flere fiender på samme brett, må du også planlegge slik at to av dem ikke kan komme i angrepsposisjon samtidig. Bevegelsesmønsteret er nokså forutsigbart, men det skal ofte en del prøving, tenking og feiling til for å finne en løsning.

Prinsippene i Greedy Spiders 2 er i praksis de samme som i den opprinnelige versjonen. Nyutgivelsen bringer først og fremst nye brett, kunstig intelligens og ny grafikk på banen. Likevel er dette mer enn nok til å rettferdiggjøre en titt. Her er det mye underholdning og utfordringer å hente. Dette er et spill hvor det er lett å sette seg fast; både i form av å ikke finne løsningen, og av å ikke klare å legge mobilen fra seg.

Droid Towers

En fremtidig skyskraper under oppføring.

Sjanger: Forretningssimulator
Pris: Gratis prøveversjon, 12,03 kr for fullversjon
Type: Android
Utvikler: Happy Droids
Last ned prøveversjon her

Det bugner av forretnings- og landsbysimulatorer på mobile plattformer, og dessverre er flertallet nærmest helt like hverandre, og tungt mikrotransaksjonsbaserte. Droid Towers unngår begge disse fellene. Her velger du eventuelt å kjøpe fullversjon for å få tilgang på alle funksjonene, og spillet følger ikke den tradisjonelle oppskriften. Målet er å bygge en stor skyskraper, med et komplett tilbud av kontorlokaler, leiligheter, hotellrom, restauranter og annet. Selv om ansettelser og økonomi er en del av spillet, ligger hovedfokuset på byggingen.

Du begynner nokså enkelt, eller rettere sagt med ingen ting. Blokken bygges i moduler, og du kan bygge både i høyden og under bakken. Det første du må bygge er en lobby, deretter kan du gjøre nærmest som du vil. For å få en suksessfull bedrift, må du sørge for å ha leiligheter til robotene som ønsker å flytte inn, i tillegg til restauranter og så videre. Etasjene må knyttes sammen ved hjelp av heiser og trapper, og etter hvert som flere flytter inn, må også renhold og sikkerhet organiseres. Har du venner som spiller, kan du legge dem til som naboer, for å få ekstra fordeler.

Les også
Sony vil la deg streame PlayStation-spel på PC

Jeg ble raskt fullstendig oppslukt av byggeprosjektet mitt. Det er morsomt å bygge en absurd, asymmetrisk blokk med vilt forskjellige lokaler hulter til bulter. Spillet lar deg aldri gå tom for noe å gjøre, selv om vanskelighetsgraden ikke er overdrevet høy, avhengig av innstilling. Her er det ikke først og fremst fokus på en perfekt balansert økonomi og langsiktig byggeplanlegging. Droid Towers lykkes i å vekke den rene og enkle byggegleden, og er et flott tidsfordriv når man trenger enkel, grei og avslappende underholdning.

Bombergeddon

Kinaputter er gøy.

Sjanger: Eventyr
Pris: Gratis
Type: Android
Utvikler: HeroCraft
Last ned her

Bombergeddon er, som navnet til en viss grad antyder, løst basert på de gamle Bomberman-spillene. Vi tar styringen over en modig eventyrer, som tar seg igjennom pyramider, ruiner og andre farlige områder ved hjelp av bomber og feller. Eksplosivene brukes både til å komme seg forbi hindringer og til å ta ut fiender. I tillegg til eksplosiver har vi diverse feller til rådighet, og etter hvert får vi også flere "kaliber" av sprengstoff til forskjellig bruk.

Som i eldre spill av lignende slag, er hovedfokuset på timing og planlegging, mer enn action. Her gjelder det å finne riktig rute, sørge for å lure fiendene inn i eksplosjonene dine, og å plukke opp hjelpemidler underveis. Selv om mengden gjenstander og hjelpemidler øker underveis, forblir prinsippene svært enkle. Likevel må det ofte en del planlegging til for å fullføre hvert nivå.

Jeg har sans for utviklere som klarer å gjenskape klassisk gameplay, og HeroCraft lykkes uten tvil med dette. Bomberman var i sin tid, og er fremdeles, vanskelig å legge fra seg. Det samme kan sies om Bombergeddon. Dette er ikke bare flott timing- og hjernetrim, men underholdning av den gode, gamle, tidløse typen.

Kairobotica

Ut på tur, aldri sur!

Sjanger: Forretningssimulator. eventyr
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjon her

Det begynner nærmest å bli en tradisjon at Kairosoft klarer å få med et spill i denne oppsummeringen på månedlig basis, og det blir ikke noe unntak denne gangen heller. Tidligere har jeg etterlyst litt mer variasjon i spillene deres, selv om forskjellene har vært akkurat store nok til å rettferdiggjøre nye kjøp. Denne gangen har de beveget seg noe lenger bort fra den sedvanlige formelen, og resultatet er svært bra.

I stedet for å starte butikkjede, skal vi denne gangen grunnlegge en transgalaktisk redningsoperatør. Denne jobber med å forsvare planeter fra monstre. Morsomt nok tar mange av disse monstrene form som mellommåltider. Her må vi kjempe mot smultringer, risballer og andre farlige vesener som truer hverdagen. Til vår hjelp har vi egenproduserte roboter, som vi lager på vår mobile romstasjon.

Utformingen av denne stasjonen er kanskje det som minner mest om de tidligere spillene fra samme utvikler. I tillegg til robotproduksjon brukes stasjonen også til å selge varer og omvisninger til besøkende fra planetene vi reiser til. Hoveddelen av spillet er likevel annerledes. Denne gangen sender vi ikke bare ansatte ut på tur, som i tidligere spill. Vi styrer selv hvilke egenskaper robotene bruker i kamp, og disse ekspedisjonene utgjør derfor store deler av spilletiden.

Det er lett å glemme klokken når man spiller Kairobotica, og spillet gjennomsyres av kvalitet. Det er hele tiden nok å gjøre, og vanskelighetsgraden er godt balansert. Som tidligere spill fra samme utgiver har spillet nok dybde til å holde på spilleren over lang tid, samtidig som det er enkelt å komme i gang. Dette er uten tvil en av mine personlige favoritter denne måneden.

Bert In Space

Bert klarer seg greit uten foreldrene.

Sjanger: Action, plattform
Pris: Gratis
Type: Android
Utvikler: MoMinis
Last ned her

De fleste barn har opplevd å rote seg bort fra foreldrene sine en eller annen gang, og da gjerne på butikken. Heldigvis er butikk- og kjøpesenteransatte som regel behjelpelige med å løse situasjonen. Slike reddende engler finnes dessverre ikke i verdensrommet, og Bert fikk derfor en svært plutselig oppvekst. Ikke bare stakk foreldrene av i romskipet sitt, han ble i tillegg etterlatt på et svært farlig sted. Heldigvis dukket det opp både våpen og romdrakt, og småunger på krigsstien skal man tross alt ikke spøke med.

Vår oppgave er, ikke overraskende, å styre Bert. Vi må eliminere baller som slippes ned ovenfra, og monstre som beveger seg på bakken. En morsom detalj er at Bert kun skyter rett til værs, eller rett ned, hvis du skyter mens han hopper. Fiender på bakken må derfor angripes fra luften. I tillegg deler noen typer baller seg når du treffer dem, og situasjonen kan derfor bli nokså kaotisk.

Dette er et spill som begynner litt tregt, men som bygger seg opp over tid. Her får du brynt deg på både timing og reaksjonsevne, og skytemekanikken gjør dette til en interessant opplevelse. I tillegg er spillet gjennomsyret av sjarme, og følelsen av at man "bare må" gjennomføre et brett eller to til melder seg fort.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden