Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Denne gangen har vi funnet frem influensa på steroider og Rayman uten bremser.

1: Side 1
2: Side 2

Vi er på vei inn i høysesongen for spillutgivelser. Av og til kan jeg ikke annet enn å lure på om målet med denne timingen er å teste selvkontrollen til spillglade studenter, vel så mye som å dra nytte av julestria. Det får jeg nok aldri svar på, men en ting er sikkert: Mobilspillene fortsetter å pøse ut med samme, høye frekvens som resten av året.

Heldigvis er ikke bare frekvensen høy; veldig mange av utgivelsene holder også svært høy kvalitet. Det har vært gode tider for mobilspill de siste månedene, med utgivelser preget av kreativitet, spillbarhet og kvalitet. Denne gangen har jeg valgt å ta med ni nye spill, samt ett som dessverre gikk under radaren da det kom ut i august.

Velocispider Zero

Et velkjent, men videreutviklet syn.

Sjanger: Action
Pris: Gratis prøveversjon, 6 kr for å låse opp alle nivå
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Noodlecake Studios
Last ned prøveversjon her

Hvis jeg skal peke ut en klassiker jeg nesten er sikker på at "alle" har spilt en eller annen gang, må det være Space Invaders. Jeg kan knapt huske å ha sett en eneste PC på tidlig nittitall som ikke hadde dette spillet installert. Ikke bare var det enkelt å sette seg inn i, det var også utfordrende nok til at de færreste lot seg gå lei. Velocispider Zero er i stor grad inspirert av Space Invaders, men denne gangen er romvesenene ute etter å stjele eggene til en krysning av edderkopp og velociraptor. Ikke en hvilken som helst fuglemor, med andre ord.

Kontrollene i Velocispider Zero er like enkle som i Space Invaders. Enda enklere, faktisk. Alt du gjør er å vippe skjermen til sidene, siden all bevegelse skjer horisontalt. Kanonen skyter kontinuerlig, så alt du trenger å gjøre er å bevege deg parallelt med fienden du vil treffe, samtidig som du unngår fare og plukker opp midlertidige oppgraderinger. Underveis møter du flere og flere fiender med forskjellige egenskaper og bevegelsesmønster. Til å begynne med kan spillet virke nesten litt for enkelt, men det tar ikke lange tiden før man gjerne må bruke mange forsøk på å fullføre én bølge fiender.

Når en ny tittel legger seg såpass tett opptil en klassiker i stil, er det ofte lett å falle i klone-fellen. Det kan man ikke anklage dette spillet for i det hele tatt. Man kjenner igjen inspirasjonen umiddelbart, men spillet føles på ingen måte som noen etterligning. Nivåene er varierte og oppfinnsomme, og krever god reaksjonsevne. I tillegg kan man variere strategi ved å velge hvilke oppgraderinger man plukker opp og ikke. Dette er retrounderholdning på sitt beste.

Townsmen

Landsbyidyll.

Sjanger: Simulator
Pris: Gratis, 14,76 kr for fullversjon
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: HandyGames
Last ned prøveversjon her

Townsmen ble egentlig utgitt for en stund siden, men jeg har likevel valgt å ta med spillet denne måneden. Ved første øyenkast er dette en sedvanlig, mikrotransaksjonsbasert bysimulator, og det er det for så vidt ved andre øyenkast også. Det klarte likevel å bite seg fast i minnekortet mitt, kanskje fordi det er akkurat annerledes nok til å skille seg ut fra sine "masseproduserte" sjangerbrødre.

I tillegg til sandkassemodus kan du i Townsmen også velge spesifikke scenarier, som å arrangere turnering eller å overleve økonomisk krise. Selv om det meste kan gjøres enklere ved hjelp av mikrotransaksjoner, er det fullt mulig å klare seg uten, og fremdeles ha nok å gjøre. Jeg betalte vel å merke for å kvitte meg med reklame; denne var i overkant irriterende. Når reklamen er borte, preges spillet derimot av koselig atmosfære og nok å sette fingrene i.

Holder man seg unna småbetalingene, er ressursstyringen akkurat passelig utfordrende. Man slipper å vente i timevis på at ting bygges, som i andre spill av samme type. Her gjøres bygningene ferdig etter hvert som ressurser som tømmer og gull blir tilgjengelig. Townsmen kommer nok til å forbli på mitt minnekort en god stund enda; dette er jevnt over god og avslappende underholdning.

Drift Mania Championship 2

Å kjøre pent er for pyser.

Sjanger: Racing
Pris: 11,69 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Ratrod Studio
Kan kjøpes her

Noe av det første jeg kan huske av "seriøse" spill på mobilfronten er Crash Bandicoot til iPhone. De fleste var nokså imponert over hvordan akselerometeret ble brukt til å styre bilen, noe de færreste lenger løfter øyebrynet over. Siden den gang har maskinvaren utviklet seg kraftig på mobilfronten, og Drift Mania 2 er et godt eksempel på utviklingen siden den gang.

I dette drifting-fokuserte bilspillet er målet ikke bare å komme seg først i mål, men å tjene opp poeng ved å sladde i svinger. Man trekkes for poeng dersom man treffer gjerder og hindringer, så man må likevel utvise kontroll hvis resultatet skal bli noe å skryte av. Jeg synes kontrollsystemet er godt og responsivt, men jeg tilhører dessverre dem som aldri har blitt fortrolig med å "vippekontrollere" bilspill. Det er riktignok en svakhet med plattformen, ikke spillet i seg selv.

Spillet er utstyrt med det meste du vil forvente å finne i et bilspill til konsoll eller PC. Du kan velge mellom mesterskaps-, karriere- eller øvingsmodus. I tillegg er det også en flerspillermodus, både online og over lokalt nettverk. Det er mye å velge i av oppgraderinger og nye biler. Ikke overraskende kan disse oppgraderingene oppnås raskere ved hjelp av mikrotransaksjoner, men man klarer greit å bygge seg opp gjennom normal progresjon. Alt i alt er Drift Mania 2 veldig godt gjennomført, og er man fortrolig med kontrollsystemet, er spillet absolutt verdt et kjøp.

Infectonator

Zombieapokalypse i kjent stil.

Sjanger: Action
Pris: 6 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Armor Games
Kan kjøpes her

Zombier ser vi på månedlig basis, men som regel settes vi i en rolle hvor vi skal forsvare verden mot dem. Denne gangen er det motsatt. I Infenctonator skal vi, som navnet tilsier, infisere forskjellige steder med et dødgjengervirus. I tillegg til selve viruset får vi etter hvert andre zombietyper og våpen som vi kan bruke for å skape ødeleggelse i byene vi skal infisere. Her kan vi velge mellom alt fra dødgjengere som "vekker opp" lik, til varianter som plukker opp penger for deg, som du ellers måtte ha plukket opp selv.

Hver by har et hovedoppdrag som kreves for å låse opp neste by. I tillegg er det flere tilleggsoppdrag. Når alle disse er fullført, blir byen utslettet. Dette krever som regel mer enn ett forsøk for å få til. Man må også ofte velge utstyr og egenskaper alt etter hvilket oppdrag man prøver å løse.

Dette spillet er en av månedens store "en gang til"-feller. Ikke bare er noen av oppdragene kronglete å få til; forsøkene er også svært underholdene. Denne kombinasjonen har som kjent lett for å holde en spiller fengslet. Kombinert med en lettere forskrudd, men morsom, humor, er dette absolutt en av månedens favoritter fra min side.

Hellfire

Det er ikke mye til felles med Windows-kortstokken her.

Sjanger: Taktisk
Pris: Gratis
Type: Android
Utvikler: Mobage
Kan lastes ned her

Samlekortspill er en av sjangrene jeg til stadighet prøver ut, men enda ikke har tatt med i disse artiklene. Alt for ofte består de kun av å sortere og utvikle kortstokkene dine, gjerne ispedd dårlig skjulte invitasjoner til ekstrabetalinger, og helt automatiserte kamper. Noen av dem kan være greit tidsfordriv, men lite mer.

Hellfire ligner fremdeles mye på sine sjangerfeller, men bringer konseptet videre med at man også må delta under selve kampene. Fiendene du møter er merket med forskjellige elementer, og kortstokken din genererer "elementkuler" som du kaster på dem. For å gjøre mest mulig skade må du kaste riktig type kule på riktig type fiende. Selv om dette i og for seg er temmelig enkelt, gjør det en stor forskjell for spillet i sin helhet.

Det er nemlig gøy å sortere kortstokker, utvikle enkeltkort og bygge seg opp til å bli mektigst mulig. Jeg skulle fremdeles gjerne ha sett at kampene ble gjort mer utfordrende. Dette er ikke noe som underholder i timer av gangen, og et bedre utviklet kampsystem ville endre på det. Likevel er Hellfire godt gjennomført, og noe av det bedre jeg har sett i sjangeren så langt.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden