Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Vi har spilt slepphendte pizzabud, sleipe advokater og et etterlengtet rollespill.

1: Side 1
2: Side 2

W.E.L.D.E.R.

En annerledes form for kryssord.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: 16,95 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Ayopa Games
Kan kjøpes her

Det begynner å bli mange «ordspill» der ute, og mange av dem hermer dessverre etter hverandre. W.E.L.D.E.R. tar en litt annen vri. Spillet ble først utgitt på iOS i fjor, og har nylig kommet i Android-versjon. Kort sagt får vi en blanding av puslespill, nærmere bestemt "jigsaw", og kryssord. Målet er å sette sammen bokstaver til ord på minst fire bokstaver. Når du får til dette, forsvinner brikkene, og nye faller ned. Etter et visst antall ord, går du opp i nivå. Samtidig har du kun et begrenset antall trekk, som du får flere av etter hvert som du får poeng. Disse vil du likevel gå tom for, dersom du ikke klarer å bygge opp nok poeng.

Dette ser enklere ut enn det faktisk er, og jeg ble veldig fort takknemlig for at verbendelser, substantivendelser og så videre godkjennes som en del av ordene. Man må nemlig ta til takke med bokstavene som er der, bortsett fra en varierende mengde tomme brikker, som kan endres. Antall trekk man har til rådighet er heller ikke stort, derfor tok det meg ofte mer enn ett forsøk for å fullføre hvert nivå.

W.E.L.D.E.R. klarer å få til akkurat den blandingen av velkjent og nytt som skal til for å engasjere, og jeg glemte fort tiden etter at jeg kom ordentlig i gang. Spillet vekker assosiasjoner til både tradisjonelle kryssord, Scrabble og puslespill. Dette er god trening av vokabular og observasjonsevne, og ikke minst veldig morsomt.

Blosics HD

Stakkars mursten.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis prøveversjon, 7,35 kr for å fjerne reklame
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: FDG Entertainment
Last ned prøveversjon her

Angry Birds har lenge tronet på toppen blant fysikkpuslespillene. Blosics bygger videre på det samme prinsippet, men benytter seg av kanonkuler i stedet for fugler. I tillegg skal vi ikke ta knekken på griser, men på mursten av forskjellige størrelser og farger. Det er en stor mengde kuletyper å velge blant, og disse korresponderer delvis til forskjellige typer mursten.

Målet på hvert brett er å nå en viss poengsum, men denne øker etter hvert som man bruker flere baller. Man ender derfor opp med en balansegang mellom å gi seg mens leken er god, og å skyte bort flest mulig mursten. Denne variasjonen har jeg sans for, og er en av grunnene til at dette ikke føles som en Angry Birds-klone, men som et spill som står på egne ben.

Blosics er godt gjennomført, sjarmerende og har mange festlige og absurde påfunn, særlig innen kuletyper. Om jeg skal kunne utsette noe, må det være at det på lik linje med sin storebror kan bli noe repeterende i lengden. Den store variasjonen av gåter bøter i stor grad på dette, men likevel er ikke dette en type spill jeg sitter med i timevis av gangen. Det når heller ikke helt opp til Angry Birds i mine øyne, men er absolutt en verdig utfordrer, med stor underholdningsverdi og få konkrete svakheter.

Les også
Spel gudesimulatoren From Dust i Chrome

Army of Darkness: Defense

Kjekk avveksling fra jobben på S-Mart.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Backflip Studios
Last ned her

Dette tårnforsvarsspillet er basert på filmen Army of Darkness, som ble utgitt tidlig på nittitallet. Jeg må innrømme at jeg ikke har noe forhold til filmen, men historien fra denne utgjør ikke noen stor del av spillet, annet enn småsitater underveis. Utover filmreferansene, er dette et rimelig sjangertypisk spill, men med god utforming og flyt.

Hovedpersonen, kassemedarbeideren Ash, har blitt kalt til slottet til Lord Arthur. Der må han forsvare festningen mot horder av udøde angripere. Til hjelp har han sin egen hagle, diverse egenskaper, og en mengde forskjellige soldater fra borgen. Disse kan sendes ut etter hvert som du får nok ressurser, og derfra handler de på egenhånd.

Ellers foregår det meste som forventet – du nedkjemper bølge for bølge av fiender, frem til det ikke er flere igjen. Formelen er velkjent, men den fungerer godt. Army of Darkness: Defense gjør i så måte ikke noe særlig nytt, men av og til holder det å gjøre jobben bra.

Devil's Attorney

Talekunst er viktig som advokat.

Sjanger: Strategi
Pris: 16,94 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Senri
Kan kjøpes her

Advokater må være en av de yrkesgruppene det finnes flest rare påstander om, og dette utnyttes til det fulle i Devil's Attorney. Her brukes enhver tenkelig klisjé, med godt resultat. Vi spiller en nyutdannet advokat, som raskt viser seg å ha store talegaver. At han også mangler enhver form for integritet, er kanskje like viktig på veien mot kjendisstatus.

Rettssakene tar form som rundebaserte kamper, nesten som i et rollespill. Man kan enten gjøre skade på vitner, bevis, advokater og så videre, eller man kan legge dempende effekter på dem for en runde av gangen. I tillegg kan man aktivere midlertidige effekter på egne egenskaper. Sakkyndige og enkelte advokater øker vitnenes eller bevisenes skadepotensiale. Man kan da velge å fjerne disse først, eller å fjerne kategoriene de påvirker. Tar man ut bevisene, forsvinner nemlig den sakkyndige også.

Etter hvert som man tjener penger, kan man oppgradere gjenstander i leiligheten, kjøpe nye klær og så videre. Disse påvirker forskjellige egenskapstrær, nemlig materialisme, overfladiskhet og dekadens. Etter hvert som man bygger poeng i hver av gruppene, får man også nye egenskaper. Det er nesten vanskelig å vite om man skal kalle dette rollespill eller strategi, men uansett hvilken definisjon man bruker, er det ikke tvil om at dette er morsomt. Den tåpelige humoren, kombinert med utfordrende gameplay, sørger for å gjøre det vanskelig å legge Devil's Attorney fra seg.

Contract Killer 2

God utsikt.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Glu Mobile
Last ned her

I dette skytespillet tar vi skikkelsen til Jack Griffin, en leiemorder som har mafia og organiserte kriminelle som sin hovedspesialitet. Oppdragene varierer fra skarpskytteroppdrag i førsteperson, til overfalls- og overlevelsesoppdrag i tredjeperson. I førstnevnte er vi fastlåst i en posisjon, mens vi i sistnevnte beveger oss fra dekning til dekning ved å klikke på stedene vi vil bevege oss til. Dette er egentlig en fordel over "fullverdige" skytespill på mobil – jeg synes bevegelseskontrollene i disse ofte blir litt klønete.

Det er en stor mengde forskjellige oppdrag, som rangerer fra å overleve mens man kommer seg til evakueringsstedet, til å likvidere spesifikke personer. Disse henger som regel ikke sammen; i førstnevnte kastes man ofte inn i historien uten å spille hendelsene som foranlediget oppdraget. Noen ganger foranlediges offensive oppdrag av å snike seg inn på området uten å bli observert, av og til ikke. Denne løsningen med kortere oppdrag som velges fra en meny fungerer bra.

Godt gjennomførte oppdrag og kampsystem, sammen med et stort utvalg våpen og tilpasninger, gjør dette spillet svært underholdende. Dessverre setter kontrollsystemet en liten ripe i lakken – det er nemlig til tider litt kludrete å sikte ordentlig uten å slippe opp før man trekker av. Dermed blir det litt vel mange unødvendige bomskudd. Likevel er dette på alle måter en hyggelig opplevelse, dersom du liker snike- og skytespill.

Death Dome, The Tribez og Pizza Boy ble testet på Samsung Galaxy SII. Resten ble testet på LG Optimus 3D

Les også:Månedens anbefalte Android-spill (oktober)
Les også:Månedens anbefalte Android-spill (september)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden