Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Sensommeren byr blant annet på turbasert strategi og et gripende zombieeventyr.

1: Side 1
2: Side 2

Sommerferien begynner å nærme seg slutten for de fleste av oss, og hverdagen har sneket seg innpå som flåtten i sivet. Alle arbeidsjern trenger dog noe å pusle med i lunchpausen, så hva er da mer naturlig enn å flikke opp telefonen fra lommen og trykke i vei.

Denne måneden har vi blant annet to glimrende strategispill, en oppusset spionklassiker, et durabelig godt og engasjerende match 3-spill, samt første episode i et intenst og velskrevet zombieeventyr. Som vanlig er det altså noe for en hver smak blant månedens anbefalte.

Great Big War Game.

Great Big War Game

Sjanger: Strategi Pris: 21 kr Type: Universell og Android Utvikler: RubiconKan kjøpes her

Jeg var begeistret for Great Little War Game da det dumpet ned på Android i fjor høst. Det lille Advance Wars-lignende krigsspillet slukket tørsten etter et lettfattelig turbasert strategispill på mobiltelefon. Nå har Rubicon entret banen igjen med en heidundrende oppfølger.

Som navnet antyder er alt større i Great Little War Games oppfølger. Her har du flere brett, høyere oppløsning, og, kanskje viktigst: en velfungerende asynkron flerspillerdel. Du kan selvfølgelig ha flere kamper gående på en gang, slik at du ikke trenger å vente på at den ene trege motstanderen skal gjøre ferdig sin tur.

Great Big War Game-trailer.

Ellers er mye ved det gamle; den gode stein-saks-papir-mekanikken er fremdeles til stede, man må fremdeles planlegge trekkene sine godt, og du fanger fremdeles oljestasjoner for å få tilgang på grunker. Som nevnt har grafikkmotoren fått seg et lite løft, og de mange kartene gjør at det kan ta en stund før man går lei.

Om du likte Great Little War Game er Great Big War Game et selvsagt kjøp. Man kan kanskje koke det hele ned til «mer av det samme», men den asynkrone flerspillerdelen bringer en så essensiell del til opplevelsen at det er verdt å handle inn det sjarmerende spillet én gang til.

Spy vs. Spy.

Spy vs Spy

Sjanger: Sniking, Arkade Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: Robots and Pencils Inc.Kan kjøpes her

Les også
Neste uke kan du spille ferdig The Walking Dead

For å være ærlig har jeg ikke noen som helst kjennskap til det opprinnelige Spy vs. Spy-spillet. Dette er nemlig en nyversjon av et gammelt split-skjerm-spill fra 1984, der målet er å overrumple motstanderen ved å legge ut feller, havne i basketak, og komme seg helskinnet ut av ambassaden.

Før du løper ut ambassadedøra må du dog forsikre deg om at du har pass, penger, nøkler og den hemmelige rapporten. Disse ligger skjult rundt omkring i ambassaden i skuffer og skap, som du kan armere med feller for å lure motstanderen.

Spy vs. Spy-trailer.

Du ser begge de to konkurrerende spionenes skjermer samtidig, og det er slik det er meningen at du skal vite hvor fellene ligger og hvor motparten befinner seg. Dette krever at du klarer å huske hvor du selv har plassert ut feller i tillegg, så det er alltid en overhengende fare for å havne i saksa.

Spy vs. Spy er ulikt stort sett alt annet på App Store. Konseptet med å forsøke å overliste en motstander som vet alt du foretar deg er spennende, og den klare og tydelige grafikken gir et oversiktlig bilde over situasjonen. Et elendig nevekampsystem trekker opplevelsen litt ned, men langt fra nok til å hemme spillet betraktelig.

Party Wave.

Party Wave

Sjanger: Arkade Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: MistwalkerKan kjøpes her

Final Fantasy-pappa Hironobu Sakaguchis spillstudio, Mistwalker, tar sine første steg inn på mobilmarkedet, men de som forventer seg et melodramatisk rollespill må nok grave et annet sted. Studioets første mobiltittel, Party Wave er nemlig et lettfattelig, men godt, surfespill. Jeg skulle bare ønske det hadde litt mer å by på.

Hvert brett begynner med at du skal geleide surfere til brytningspunktet. I denne fasen må du sørge for å unngå at surferne krasjer i hverandre, eller i resten av sjølivet. Etter hvert introduseres også flere egenskaper her; for eksempel kan du fjerne delfiner som er i veien. Fra dette punktet begynner så den andre fasen av brettet, nemlig surfebølgen.

Party Wave-trailer.

Her må du egentlig bare sørge for at de oppsamlede surferne ikke faller av bølgen ved å trykke på de når de nærmer seg havflaten. Desto lenger du venter, desto mer poeng kan du håve inn. Enkelt og greit, men det blir også fort litt kjedelig.

Spillet lider også av en trang til å presse inn alle systemforklaringene med teskje tidlig, men etter de par-tre første brettene flyter det hele mye bedre. Det blir aldri spesielt komplisert, men som enkel moro fungerer det godt. Estetisk sett er det også upåklagelig, med behagelig musikk og en tydelig stil. Med litt mer variert innhold kunne Party Wave ha blitt en del bedre.

The Walking Dead Episode 1.

The Walking Dead Episode 1

Sjanger: Eventyr Pris: 35 kr Type: Universell Utvikler: Telltale GamesKan kjøpes her

Telltale Games har i lang tid satset hardt på Apples iOS-enheter. Både iPad og iPhone har fått ta del i de episodiske eventyrspillene uten å ha måttet gjøre store offer grafisk sett. Noen av de tidligere Telltale-spillene på iOS har slitt med litt hakkete animasjoner og lydproblemer, men den første episoden i The Walking Dead-serien fungert eksemplarisk.

Den første episoden i serien setter an tonen for det som er et intenst og involverende zombieeventyr. Men der man kanskje forventer seg skuddvekslinger og hjernemasse bak et hvert hjørne, handler The Walking Dead mer om de mellommenneskelige relasjonene som kan oppstå ved en zombieapokalypse.

The Walking Dead-trailer.

Nøkkelkonseptet er valgmuligheter, og du kan selv være med på å forme protagonisten Lee slik du ønsker gjennom fortellingen. Dialogen er mesterlig skrevet, og med en visshet om at valg kan påvirke liv og død fremover i kommende episoder får valgene en følelse av vekt.

Episoden har allerede kommet ut på PC, Xbox 360 og PlayStation 3 men Telltale har valgt å endre litt på grensesnittet i denne mobilutgaven. Alt fungerer kjempegodt, og alt av bevegelser, sveip og trykk føles naturlig. Dersom du enda ikke har prøvd The Walking Dead er iOS-varianten en ypperlig utgave av spillet.

Knights of the Round Cable.

Knights of the Round Cable

Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: ChillingoKan kjøpes her

Chillingo fortsetter å vise utgivermuskler med Knights of the Round Cable. Tross i sitt flaue navn er nemlig dette en av utgiverens siste fulltreffere. Konseptet er enkelt: Du er en hardbarket ridder som slenger deg rundt fra punkt til punkt med et tau. Målet er å sanke inn så mange diamanter som mulig, uten å bli kvestet av selvmordsfugler, spøkelser og andre skrømt.

Tiden står ikke stille, og du hopper videre fra bane til bane etter hvert som den renner ut. De senere banene er vanskeligere og tilbyr flere skinnende diamanter, men det lønner seg likevel å få sanket inn så mye som mulig tidlig. Du vil også kunne låse opp nye knekter og verktøy med mynter du får slengt etter deg.

Knights of the Round Cable-trailer.

Med sin lekne estetikk og enkle berøringskontroller er Knights of the Round Cable et ypperlig og enkelt spill. Etter hvert som man får tak på timingen stiger også mestringsfølelsen, og gjør at man alltid vil jage etter den neste rekorden. Svingingens er også svært tilfredsstillende når du får innarbeidet en god flyt. Sleng på en oppdagsstruktur slik vi kjenner fra blant andre Tiny Wings, så har du et knakende godt mobilspill.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden