Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Lanseringen av Apple Arcade har gitt et skred av gode mobilspill.

Skate City
1: Side 1
2: Side 2

Overland

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Finji

Last ned Overland: iOS. Pris: Apple Arcade

I Overland har monstre tatt over, og mer eller mindre visket ut menneskeheten. Du starter som en enslig overlevende, som etter kort tid finner seg noen venner på veien, både andre mennesker og hunder.

Dette er et turbasert strategispill, og målet er å komme seg fra øst til vest på kartet. Dette gjøres gjennom små, korte men ofte veldig utfordrende brett. Du må lete gjennom bilvrak, søppelkasser og lignende for å samle ressurser og bensin for å komme deg videre. Utfordringen er at alt du gjør skaper lyd, som tiltrekker seg monstre.

Overland forteller gode, triste historier om desperate mennesker i en desperat situasjon. Jeg blir knyttet til min egen figur og de jeg møter på veien, og de kjære hundene jeg får med meg, hvis jeg er heldig. Den visuelle stilen er veldig god, og sammen med bra lydspor setter det en god stemning.

Jeg skulle ønske man fikk litt mer informasjon presentert i den turbaserte strategidelen av spillet, da det litt for ofte ender med prøving og feiling rett og slett fordi jeg ikke får informasjon om hva som skjer. Men uansett er dette et vellaget og veldig bra spill.

Santorini

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Rocksley

Last ned Word Forward: iOS, Android. Pris: 49-55 kroner.

Santorini er et av veldig mange brettspill som har funnet veien over til den digitale verden. Jeg har aldri testet den analoge varianten av Santorini, men etter å ha spilt mobilspillet har det havnet på ønskelisten.

Premisset her er veldig enkelt. Du spiller mot en annen person, og spillbrettet er et rutenett. Du har en arbeider som kan flytte en plass, og deretter bygger en kloss på rutene rundt seg selv. Du kan kun gjøre en av hver ting i en gitt runde. Du vinner hvis du greier å bygge og komme deg opp på tredje nivået. Utfordrende nok i og med at du kun kan klatre opp et nivå om gangen.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

I tillegg til dette har du i mobilspillet ulike gudekrafter som krydrer opplevelsen enda mer. Grensesnittet er vellaget, enspillerdelen er utfordrende i seg selv, og kamper mot andre spillere kan du også lefle med, hvis du ønsker.

Traitor's Empire

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Triple Rocket

Last ned Traitor's Empire: iOS, Android. Pris: 22 kroner.

Turbasert strategi møter kortbygger i Traitor's Empire, og utviklerne har blandet de to på en særdeles god måte. Du styrer en gjeng krigere, magikere og bueskyttere ute på oppdrag, og når du først havner i kamp, noe som er stort sett hele spillet, følger spillet ganske velkjente regler.

Det er din tur først, og du kan flytte på figurene dine, samt gjøre en aksjon. I de aller fleste tilfeller er dette angrep på motstanderen, men du har også mer defensive trekk du også kan gjøre. Alt dette gjøres med kort, og kortene koster en gitt mengde mana. Du har bare så mye å bruke hver runde, noe som gjør at kampene ofte drar ut både 3 og 4 runder.

Du kan bygge på og tilpasse hvilke kort hver enkelt figur har, og det gode grensesnittet i spillet er gjennomtenkt og veldig bra. Du får all informasjonen presentert på en oversiktlig og smart måte, og det er veldig lite jeg har å utsette her. I tillegg til bra og utfordrende kamper er også mye av spillets historie, dialoger og tekst veldig velskrevet, og til tider morsom å følge med på. Overraskende bra spill.

Raiders of the North Sea

Sjanger: Rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Dire Wolf Digital

Last ned Raiders of the North Sea: iOS, Android. Pris: 109 kroner.

Enda et brettspill digitalisert og sendt til det mobile formatet. Denne gangen skal du styre og drifte din egne viking-landsby, rekruttere krigere og sende de på røvertokt. Alt dette er laget på en smart, oversiktlig og god måte. Dire Wolf Digital har virkelig gjort flid med denne mobilversjonen.

Du kan spille en enspillerdel som er akkurat passe lang, du har lokal flerspiller og også flerspiller på nett. I og med at Raiders of the North Sea er turbasert så har utviklerne laget en asynkron flerspiller, slik at du kan ta deg tid, og ikke alltid måtte være på når du spiller mot andre på nett.

Kort fortalt så går dette ut på å samle ressurser og styre arbeidere i landsbyen din tur etter tur, for så å rekruttere krigere og sende de på båten oppover elven. Toktene starter ganske enkle, men de blir ganske fort mer krevende, og det kreves en god balanse mellom innsamling av ressurser og kriging for å vinne. Veldig morsomt, og gode løsninger fra utvikleren gjør dette til en trygg anbefaling.

OXXO

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Michael Pawlowski

Last ned OXXO: iOS, Android. Pris: 22 kroner.

OXXO er et enkelt spill, men som utvikler seg til å bli skikkelig vanskelig og utfordrende etter hvert. Dette er en avansert variant av de firkantede småspillene der du sklir en og en rute rundt på et rutenett, for å prøve å pusle sammen et bilde.

Det er bare det at OXXO gjør dette på flere ulike nivåer, med ulike typer brikker som gjør forskjellige ting, og som hele tiden utfordrer deg som spiller på nye måter. Det er en grei læringskurve i spillet, men noen brett blir man kanskje sittende å bare glane lengre enn andre.

Den visuelle stilen til utvikleren er minimalistisk og pen, men samtidig tydelig og veldig behagelig. Grensesnittet mangler lite, og det er lett å vri og vende slik at man hele tiden ser en løsning. Skulle kanskje vært et type hintsystem eller lignende, men med litt tålmodighet så tipper jeg de aller fleste brettene er løsbare.

Sjekk hvilke ti spill vi mener er de beste mobilspillene i juni»

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden