Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Her Story er en av årets beste spillopplevelser.

Hovedpersonen i Her Story.
Sam Barlow
1: Ny side
2: Side 2

Xenowerk

Sjanger: Action
System: iPad
Utvikler: Pixelbyte Games

Lommelykten er grei å ha.

Last ned Xenowerk: iOS, Android. Pris: 14-19 kroner.

Zenowerk er et solid og vellaget skytespill. Her skal du skyte deg vei igjennom en rekke mørke, trange og tidvis ganske skumle nivåer fylt med stygge romvesen.

Du styrer heltinnen med to stikker, der den ene er bevegelse og den andre bestemmer retning du skyter. Kontrollene fungerer veldig bra, med skyting som er presis og god. Hver eneste brett bugner over av fiender du kan leke blink med, og det er langt ifra sikkert at man kommer seg helskinnet igjennom.

Etterhvert som du tar livet av flere og flere monstre tjener du penger, som du igjen kan bruke til å oppgradere eller kjøpe nytt utstyr. Våpnene oppgraderes ved å plukke opp gjenstander underveis i kampene. De trenger ikke å lades om, men man må passe på at de ikke overopphetes. Gjør de det kan du med et enkelt knappetrykk bytte til et annet våpen mens du venter på at det kjøles ned.

Xenowerk har en meget god balanse i kampene sine, der man hele tiden må følge med samtidig som det ikke blir for vanskelig. Skytingen er god, grafikken er bra og nivåene er varierte og akkurat store nok.

Fallout Shelter

Sjanger: Simulering
System: iOS
Utvikler: Bethesda Softworks

Hvelvet blir ganske stort etterhvert.

Last ned Fallout Shelter: iOS. Pris: Gratis.

Under årets E3-messe viste Bethesda fram Fallout 4. For å korte ned på ventetiden lanserte de også mobilspillet Fallout Shelter. Her skal du, som overherre i et hvelv, passe på at innbyggerne dine får alle sine behov møtt.

Du må bygge rom som produserer både vann, mat og strøm. I tillegg må beboerne ha rom å sove i, lagringsplass samt en rekke andre typer med ulike funksjoner.

I starten er spillet ganske vanskelig. Du må hele tiden balansere hva du skal bygge neste gang, og hvilket rom som trenger en oppgradering. Ressursene er alltid presset, og hvis du for eksempel blir angrepet av utenforstående kan det bety døden for mange av beboerne dine.

Etterhvert som man kommer lenger ut i spillet forsvinner mye av utfordringen. Etter at jeg fikk rundt 30 beboere i hvelvet mitt gikk det mer eller mindre på skinner. Da var det bare å bygge dypere og dypere, og ingen angrep eller insekter kunne skade meg nevneverdig.

Til tross for dette er Fallout Shelter et meget solid byggespill i Tiny Tower-stil, med sjarmerende grafikk og ingen betalingsvegger i det hele tatt.

Transistor

Sjanger: Rollespill
System: iOS
Utvikler: Supergiant Games

Flott grafikk.

Last ned Transistor: iOS. Pris: 95 kroner.

Transistor er et fantastisk bra PC og konsollspill som endelig har kommet til nettbrett og telefon. Helt siden jeg spilte det første gang på PC har jeg tenkt at dette formatet passer ypperlig å overføre til berøringsskjerm.

I Transistor følger vi historien til den stumme heltinnen Red, og det snakkende sverdet hennes. Den visuelle stilen er fantastisk, og de ulike områdene i byen man beveger seg igjennom topper hverandre gjennom hele spillet.

Kampene har to ulike modi. Den ene foregår i sanntid, og man styrer Red og angriper fiendene med ulike angrep. Den andre modusen fryser tiden. Da kan man planlegge de neste trekkene til Red, og virkelig gjøre mye skade på flere av fiendene samtidig. Denne balansen mellom sanntid og turbasert er spennende, og byr på mye dybde.

Utover i spillet plukker man også opp en rekke ulike angrep og andre bonuser, og kan blande sammen sin helt egen kampstil. Det er mye dybde i kampsystemet til Transistor, såpass mye at det nesten kan føles overveldende til tider.

Det beste ved spillet er derimot ikke grafikk eller kampmekanikk, men lydsporet. Det er et av mine absolutte favoritter, og er et av få lydspor fra spill jeg har hørt på utenom selve spillet. Et par av sangene er rett og slett nydelig å høre på.

Transistor er et fabelaktig bra spill jeg anbefaler alle å prøve.

Tiki Taka Soccer

Sjanger: Sport
System: iOS, Android, Windows Phone (Kommer snart)
Utvikler: Panic Barn

Tiki Taka som Barcelona.

Last ned Tiki Taka Soccer: iOS, Android. Pris: Gratis.

Tiki Taka Soccer vekker minnene fra gamle dager og Sensible Soccer på Amiga. Grafikken er gammeldags, og man ser fotballbanen ovenfra og ned, med små spillere på en stor bane.

Man kontrollerer spilleren enten ved å trykke dit man vil slå en pasning, eller sveipe for å fyre av et skudd. Høres enkelt ut, men det er det ikke.

Utviklerne har overhodet ikke vært redd for å gi spillerne en utfordring med Tiki Taka Soccer. Man må hele tiden følge med, vite hvor man har både med- og motspillere og tenke fort. Hvis du står for lenge rolig med ballen, eller ikke jager ned angripende spiller så får du fort mål imot.

Men du verden så tilfredsstillende det er når ting endelig klaffer. En dragning her, en pasning her og plutselig limes ballen i nettet av stjernespissen din. Det er deilig når man får det til i FIFA, men du verden så deilig det er i dette spillet også.

Derfor er det synd at utviklerne har fylt spillet med en hel haug betalingsvegger. Du presses mer eller mindre til å bruke penger før, underveis og etter hver eneste kamp du spiller. Det tar overhånd, og progresjonen i et ellers veldig bra spill bremses unødvendig av at utviklerne vil ha pengene dine.

Utover dette er Tiki Taka Soccer et deilig og utfordrende fotballspill.

You Must Build a Boat

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: EightyEight Games

Finn tre like.

Last ned You Must Build a Boat: iOS, Android. Pris: 22-29 kroner.

You Must Build A Boat er det nyeste spillet fra utviklerne av 10000000. Det er et lignende spill på veldig mange måter, samtidig som det videreutvikler og forbedrer på oppskriften.

Dette er et spill der du får opp et rutenett, og skal flytte på en rad slik at du får tre eller flere like. Da knuses disse, og du får nye gjenstander inn på rutenettet. Helt likt 10000000 eller andre spill som for eksempel Candy Crush.

Det som gjør at jeg liker You Must Build A Boat bedre er at du må passe på at du finner tre like du faktisk trenger, fordi det er en fyr som løper gjennom et brett ovenfor rutenettet. Står han fast ved en kiste må du finne nøkler. Kjemper han mot en fiende må du bruke sverd eller magi. Dermed blir det stressende, men samtidig og mer tilfredsstillende, hver gang man kommer langt på et nivå.

Innimellom dette utvider du båten din. Dette skjer ved at du finner gjenstander eller personer underveis på brettene. Disse personene gir deg oppgraderinger til våpen, eller du kan kjøpe og selge gjenstander hos de.

En sikker anbefaling til alle som liker spill i denne sjangeren, og samtidig et spill verdt å teste for alle som ikke har gitt denne typen spill en sjanse før.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i mai»

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden