Minecraft-skaper: – Bethesda saksøker oss

Ordet Scrolls skaper trøbbel.

For en stund siden kunne vi fortelle at trademark-trollet Tim Langdell, som hevdet å eie alle rettigheter til ordet Edge, endelig hadde blitt satt på plass i retten. Men Skyrim-skaper Bethesda har, gjennom eierselskapet ZeniMax Media, tydligvis latt seg inspirerte av den sterkt mislikte briten, og nå saksøker de skaperne av Minecraft.

Grunnen er at det svenske indiestudioet bak Minecraft (som nylig passerte tre millioner solgte kopier) jobber med et nytt spill. Dette er et slags samlekortspill som heter Scrolls. Det er navnet amerikanerne har et problem med; de mener svenskene ikke kan bruke ordet Scrolls, fordi det minner for mye om The Elder Scrolls – navnet på rollespillserien som blant annet omfatter Morrowind, Oblivion og Skyrim.

Illustrasjon fra spillet Scrolls.

Minecraft-skaper Notch forteller at dette ikke er første gangen de har hørt fra Bethesdas advokater om saken. Kort etter at de sendte inn en søknad om å få registrert Scrolls som merkevare fikk de et advarende brev fra Bethesda.

– Vi tittet på lovverket og skjønte at de ikke hadde noen solid sak, men tok det likevel seriøst. Ingenting om Scrolls er ment å derivere fra eller minne om deres spill. Vi foreslo et komprimiss hvor vi ville love å aldri putte ord foran «Scrolls», og i stedet kalle oppfølgere andre spill, som «Scrolls: The Banana Expansion.» Jeg tror aldri de ga oss noe svar på dette, sier Minecraft-skaper Marcus Persson.

På fredag kom imidlertid «svaret»:

– I dag fikk jeg et dokument på femten sider, fra et svensk advokatfirma, som krever at vi slutter å bruke navnet Scrolls, at de vil saksøke oss (og allerede har betalt de nødvendige gebyrene til den svenske retten) og at de krever en haug av penger av oss før rettsforhandlingene i det hele tatt har startet.

Persson fastholder at han fortsatt liker Bethesda og gleder seg til Skyrim kommer i salg. På Twitter uttrykker han imidlertid skuffelse over at et selskap han ser opp til oppfører seg på en slik måte. Bethesda har ikke kommentert saken.

Ordet Scroll refererer forøvrig til en skriftrull eller bokrull, som er «en rull av papyrus, papir eller pergament, som man skrev eller tegnet på før oppfinnelsene av kodeks og innbundne bøker.» I dag brukes skriftruller i praksis kun for visse hellige tekster.

Siste fra forsiden