Nå ser vi begynnelsen på slutten for Xbox 360 og PlayStation 3

Ubisoft sier adjø til de gamle konsollene.

Si meg, hva betyr adjø?
Christian Bertrand, Shutterstock.com

Både PlayStation 3 og Xbox 360 har greid å holde hodet over vannet i overraskende lang tid nå. Sistnevnte feirer 10 år på markedet i høst, mens Sonys tredje PlayStation-konsoll klokker inn på ni år når 2015 er på hell.

Under E3 2005 viste Microsoft frem Xbox 360 i detalj.

Nå begynner tegnene på endetiden for de to traverne å komme.

Ubisoft demonstrerte dette godt i sin nye finansrapport. Fra nå av skal fokuset til utgiveren ligge på Windows, Xbox One og PlayStation 4 – med unntak av Just Dance-serien som skal holde det gående litt til.

Fulgte du med under avdukingen av Call of Duty: Black Ops III i regi av Activision for noen uker siden fikk du sikkert med deg at også skytespillgiganten nå ikke kommer til de snart pensjonerte konsollene. Heller ikke EAs storspill for høsten, Star Wars: Battlefront, blir å se på annet enn de nye maskinene.

Dermed blir høsten 2015 et tydelig skillepunkt. Fra nå av er det stort sett Xbox One og PlayStation 4 som gjelder for de fleste.

Etterslep i Japan

At PlayStation 4 nå har bikket 22 millioner solgte, mens Xbox One sist vi hørte i hvert fall har kommet seg over 10 millioners-kneika – vel å merke til forhandlere, ikke kunder –gjør nok bransjebeslutningen lettere. Vel å merke er dette en forandring som etter alt å dømme har vært planlagt en stund, men det er sikkert betryggende for utviklerleddet at markedet har omfavnet nykommerne så til de grader.

Call of Duty: Black Ops III kommer ikke til Xbox 360 og PlayStation 3.

Det virker likevel som om Japan henger litt etter. Selv om fremtidsstorsatsinger som Final Fantasy XV og Kingdom Hearts III står over de gamle systemene, velger en del å fortsette fokuset på særlig PlayStation 3. Konamis Metal Gear Solid V: The Phantom Pain får en versjon til de to. Atlus tar sikte på å lansere rollespillet Persona 5 til både PlayStation 3 og 4, og Namcos Tales of Zestiria slippes til et vestlig publikum på PlayStation 3 i høst etter en Japan-lansering tidlig i år.

Konsollsyklusen går dermed sin vante gang, og til syvende og sist kommer PlayStation 4 og Xbox One til å bli erstattet av noe annet før eller siden. Til det skjer får vi mimre om alle de gode stundene som vi har hatt med Xbox 360 og PlayStation 3 de siste ti årene.

Nintendo la sin forrige konsoll på hylla for ett og et halvt år siden.
Da stanset de produksjonen av Wii-konsoller for godt »

Siste fra forsiden