Norske dataspill får millioner for å nå ut internasjonalt

Staten har presentert ny spillsatsing.

Næringsminister Monica Mæland, direktør for Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth og kulturminister Thorhild Widvey.
Ketil Frøland/Kulturdepartementet

Det første møtet i Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring ble avholdt i dag, og der ble pilotprosjektet Spill ut i verden presentert.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturdepartementet, Norsk filminstitutt og Innovasjon Norge. Programmet skal støtte norske dataspillvirksomheter som har internasjonale ambisjoner og vekstpotensial med kunnskap og kapital, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Snudd på flisa?

Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring. Fra venstre: Erik Brataas, Anne Gaathaug, Kai Robøle, Fredrik Sundt Breien, Anita Krohn Traaseth, Tor Jonasson, Monica Mæland, Rolf Assev, Thorhild Widvey, Stine Helén Pettersen, Elisabeth Sjaastad, Bente Sollid Storehaug, Erlend Mogård-Larsen, Anne-Britt Gran og Kim Daniel Arthur. Peter Aalbæk Jensen var tilstede, men var ikke med på bildet.

For ganske nøyaktig to år siden kom den blå-blå regjeringen til makten og varslet kutt i støtten til norsk spillindustri. I 2013 fortalte Fremskrittspartiets Ib Thompson VGTV at han helst ville se at støtten kuttes kraftig om høyresiden skulle komme til makten. Partiet mente det ikke er en offentlig oppgave å støtte produksjon av spill, og ønsker å prioritere de statlige midlene annerledes.

Nå virker det som tonen er en helt annen fra ministrene fra regjeringspartiene.

– Kultur er en vekstnæring, norsk kunst og kultur styrker den norske konkurransekraften på verdensmarkedet, seier kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

Spleiselag

Kulturdepartementet og Innovasjon Norge bidrar med fem millioner kroner hver til pilotprosjektet. Dette er første gang Innovasjon Norge får et oppdrag fra Kulturdepartementet.

– Dataspill er en bransje i vekst, der vi nå får til et tettere næringsrettet samarbeid mellom Kulturdepartementet, Filminstituttet og Innovasjon Norge, sier Widvey.

Spill ut i verden skal etter planen lanseres i 2016. Målet er naturligvis å øke omsetning og eksport av norske dataspill til utlandet.

Onsdag annonserte Funcom sitt første soloeventyr siden Drømmefall »

Siste fra forsiden