Spillstøtten kan få kutt med borgerlig regjering

Regjeringen vil øke støtten til norske spill, mens Frp vil kutte kraftig.

I statsbudsjettet for 2014 legger regjeringen inn ytterligere 5 millioner kroner til i Norsk Filminstitutts støtteordning for norske spill, noe som gjør at norske spillskapere totalt kan få tildelt midler av en pott på 25 millioner kroner. Dette melder VGTV i en reportasje.

– Vi bør støtte opp om den utviklingen – både fordi det går an å si at man fortsatt er i startgropen når det gjelder norske spill, men og ikke minst fordi den internasjonale konkurransen er så sterk som den er. Og da mener jeg at vi må stille opp også fra statlig side. Det gjør vi, og vi vil styrke den støtten til 2014, forteller Tajik til VGTV.

Blått kutt?

Fremskrittspartiets Ib Thompson ser på sin side at støtten helst kuttes kraftig om høyresiden kommer til makten. Partiet mener at det ikke er en offentlig oppgave å støtte produksjon av spill, og ønsker å prioritere de statlige midlene annerledes. De vil dog ikke love at støtten forsvinner, selv om en blå regjering skulle komme til makten.

– Det spørs. Vi skal jo inn i forhandlinger hvis det blir et borgerlig samarbeid. Dette er jo ikke noe absolutt for Fremskrittspartiet, men at vi kommer til å prøve å være med å påvirke kulturpolitikken også på det området mot høyre er det ingen tvil om, forteller Thompson til VGTV.

Norske Trolls vs. Vikings.

Viktig støtte

De siste par årene har den sittende regjeringen økt støtten til norsk spillindustri i store byks. Med statsbudsjettet i 2009 økte støtten fra 7 millioner til 10 millioner kroner. I 2011 meldte daværende kulturminister Anniken Huitfeldt om enda en økning, fra 10 til 15 millioner kroner. I tillegg lovte hun at spillstøtten skulle nå 20 millioner kroner i løpet av de neste fire årene, før nåværende kulturminister, Hadia Tajik, i fjor meldte om en fremskynding av økningen.

Jørgen Tharaldsen i Megapop Games tror at NFI-støtten kan ta mye av æren for at spillindustrien i Norge utvikler seg og blir større og større. Jack Kristoffersen Wullf i Artplant er enig, og tror at fjerning av spillstøtten vil ha en dramatisk effekt på spillindustrien i Norge.

Norske Owlboy.

– Hvis det forsvinner vil det være å kappe beina under norsk spillindustri på et tidspunkt som det egentlig bare burde kjøres på og satse fullt, sier Wullf til VGTV.

Det kryr av norske spill

Flere norske spillutvikling er enten godt i gang med utvikling, eller legger siste finpuss på verket nå i høst. Megapop Games vil for eksempel ha ut mobilspillet Trolls vs. Vikings i desember, og Rain Games satser på å få ut Teslagrad i år. D-Pad Studio kverner i vei på Owlboy, og hadde sist vi hørte håp om å få ut spillet i år. Ellers satser Red Thread Games på å slippe Drømmefall Kapitler neste år. Det samme gjør og Krillbite Studio med Among the Sleep. Alle disse spillene har fått midler til utvikling fra NFI.

Les også: Det ble beviglet 7 millioner til 11 spill i mai Les også: Også i mars åpnet NFI pengeboken

Les også
Anmeldelse: Owlboy

Nedenfor kan du se VGTVs reportasje om spillstøtten.

Siste fra forsiden