Activision Blizzard - Bobby Kotick

Ny rapport hevder at Activision-sjefen dekket over trakasseringsanklager

Likevel gir styret sin fulle tillit til Bobby Kotick.

Activision Blizzard

Activision Blizzard-sjef Bobby Kotick skal angivelig ha kjent til de mange tilfellene med trakassering og kjønnsdiskriminering hos selskapet. Videre skal han ha jobbet aktivt for å holde anklager skjult for styret. Det hevder The Wall Street Journal i en ny rapport.

Tirsdag gikk Activision Blizzard-ansatte nok en gang ut i streik, og krevde at Kotick måtte gå, samtidig som aksjen falt 6 prosent i løpet av dagen. Likevel har styret gitt sin fulle tillit til toppsjefen.

Skal ha visst om flere saker

Da myndigheter i California i sommer saksøkte Activision Blizzard for elendige arbeidsforhold, svarte Kotick at han ikke var klar over hva som hadde foregått. Ifølge Wall Street Journal-rapporten skal han imidlertid ha kjent til opptil flere anklager som kom inn mot ulike ansatte.

Bobby Kotick er sjef for Activision Blizzard.
Activision Blizzard

– Kotick godkjenner ansettelser av profilerte folk og bestemmer avskjedigelser og betalingspakker til stjerneutviklere. Han er vanligvis klar over store problemer i hvert av Activisions 12 utviklerstudioer og tre businessenheter, har kilder forklart til Wall Street Journal.

Rapporten trekker frem flere tilfeller – som strekker seg tilbake til 2017 – der Kotick skal ha blitt tilsendt anklager om trakassering, voldtekt og annen dårlig oppførsel på arbeidsplassen.

For eksempel skal en kvinnelig Sledgehammer Games-ansatt anklaget en mannlig sjef for å ha voldtatt henne både i 2016 og i 2017. I begge tilfellene skal hun ha blitt presset til å drikke store mengder alkohol, både på kontoret og et annet jobbarrangement.

Ifølge kvinnens advokat ble saken meldt inn til HR hos Sledgehammer, uten at noe skjedde. Etter trusler om rettssak inngikk Activision et forlik med kvinnen.

Kotick skal ha unnlatt å fortelle styret om både denne og andre lignende saker, som da Treyarch-sjef Dan Bunting ble anklaget for trakassering i 2017. En intern gransking i 2019 skal ha anbefalt at Bunting burde få sparken, men Kotick valgte å beholde ham.

I kjølvannet av Wall Street Journal-rapporten har Bunting forlatt Activision.

Ellers hevdes det at det var Kotick selv som forfattet Activision Blizzards opprinnelige svar på California-søksmålet. Svaret – som ble sendt ut av Activision-advokat Frances Townsend – fikk knallhard kritikk av ansatte og Townsend fikk mye pepper.

Kort tid etter gikk Kotick ut og kalte svaret for «tonedøvt», og han innrømmer nå at situasjonen burde vært håndtert annerledes.

– Kotick tar fullt ansvar for hendelsen og angrer på det som skjedde. Townsend bør ikke klandres for denne feiltakelsen, sa en talsperson for Activision.

Les også
Activision Blizzard-sjefen går ned til minstelønn

Rapporten avslører også forholdende rundt oppsigelsen til Jen Oneal. Oneal ble i august ansatt som den første kvinnelige sjefen for Blizzard, en rolle hun fikk dele med Mike Ybarra.

Bare en måned senere sendte Oneal en e-post til Activisions juridiske team, der hun ytret sin tvil om at selskapets ledelse ville klare å endre på ukulturen i selskapet. I stedet for å være et steg i riktig retning, opplevde Oneal at ansettelsen av en amerikanskasiatisk homofil kvinne som Blizzard-sjef kun var selskapets forsøk som å fremstå som en progressiv arbeidsplass.

Oneal trakk også frem tilfeller tidligere i hennes Activision-karriere, hvor hun skal ha blitt seksuelt trakassert. Hun trakk seg fra stillingen sin i november.

Truet assistent på livet

Kilder med kjennskap til situasjonen forteller videre at Kotick selv skal ha blitt anklaget for dårlig behandling av kvinnelige ansatte. I 2006 fortalte en assistent at Kotick blant annet hadde truet henne på livet, en sak som også skal ha endt med forlik.

– Kotick var raskt ute og sa unnskyld for 16 år siden, for en telefonsvarmelding som åpenbart var overdreven og upassende. Den dag i dag angrer han fortsatt dypt på overdrivelsen og på tonen i meldingen, sa en talsperson for Activision da Wall Street Journal tok opp hendelsen.

En kabinansatt på et privatfly eid av Kotick saksøkte Activision-sjefen i 2007. Hun hevdet at flyets pilot hadde trakassert henne seksuelt, hvorpå Kotick skal ha gitt henne sparken. Året etter ble kvinnen tildelt 200 000 dollar i et forlik, selv om både piloten og en talsperson for Kotick nektet skyld.

I en uttalelse til Kotaku skriver en talsperson for Activision at selskapet er skuffet over rapporten. Uttalelsen hevder at Wall Street Journal gir et misvisende bilde av både Activision Blizzard og Bobby Kotick.

Støtte fra styret – ansatte streiker

I et eget svar på rapporten, publisert på selskapets nettsider, gav styret sin fulle tillit Kotick som sjef. Styret peker på tiltak som Kotick nylig iverksatte, som tar sikte på å slå ned på trakassering og gjøre Activision Blizzard til verdens beste spillselskap å jobbe for.

– Under Bobby Koticks ledelse har selskapet allerede implementert bransjeledende endringer, inkluder nulltoleranse for trakassering, forsøk på å øke andelen kvinner og ikkebinære folk og omfattende interne og eksterne investeringer for å tilby flere muligheter for et større mangfold av ansatte. Styret er sikkeret på at Bobby Kotick tok riktige valg i problemene som han ble gjort oppmerksom på.

– Målene vi har satt for oss selv er både viktige og ambisiøse. Styret er fortsatt sikkert på Bobby Koticks ledelse, forpliktelse og evne til å nå disse målene, heter det i uttalelsen.

Ansatte hos Activision Blizzard er langt ifra like fornøyde med sjefen sin. Tirsdag holdt de nok en streik – eller såkalt «walkout» – utenfor utviklerens kontorer. De ansatte krever nå at Kotick får sparken.

Siste fra forsiden