Regjeringen stopper planlagt kutt i støtten til spill og film

Snur etter reaksjoner fra bransjen.

Kulturminister Trine Skei Grande.
Mona Lindseth / Kulturdepartementet

Da statsbudsjettet ble lagt frem i 2017 reagerte flere i den norske spillbransjen på et kutt på 16 millioner kroner i Filmfondet – potten som NFI har til å bevilge støtte til film- og spillprosjekter. Den gang omtalte Trine Skei Grande (V) det hele som et arbeidsuhell i budsjettforhandlingene som skulle rettes opp ved neste korsvei.

Tirsdag ble det reviderte statsbudsjettet lagt frem, og det viser seg at kuttet har blitt reversert slik at Filmfondet får 505 millioner kroner å rutte med. I tillegg er det satt av fem millioner kroner øremerket internasjonal spillsatsing i statsbudsjettet.

– Det har vært viktig for meg å få reversert kuttet som ble lagt inn i statsbudsjettet for 2018. Med denne bevilgningen vil Filmfondet ligge på et historisk høyt nivå, noe som er et godt utgangspunkt for å få videreutviklet det audiovisuelle feltet, forteller kulturminister Trine Skei Grande i en pressemelding om avgjørelsen.

Hvordan pengene fra Filmfondet prioriteres er opp til Norsk filminstitutt. I 2017 ble det bevilget 21,6 millioner kroner til spillutvikling og -lanseringer.

– Det er viktig at folk sier fra

Da budsjettkuttet ble lagt frem i fjor høst ble det tatt initiativ til en demonstrasjon utenfor Stortinget. Til Dagsavisen forteller kulturministeren at dette – samt de andre tilbakemeldingene fra bransjen – var med på å gjøre reverseringen av kuttet mulig.

– Det er viktig at folk sier fra. Demonstrasjonen var en av flere grunner til at vi ble oppmerksomme på følgene av dette kuttet. Det var viktig for at vi skulle få nok trøkk til å kunne endre dette, forteller Grande til avisen.

Venstre og kulturministeren har viet spill en god del oppmerksomhet siden budsjettforhandlingene i fjor høst, og har vist interesse for å se på hvordan regjeringen skal arbeide videre med spill.

LES OGSÅ: Kulturdepartementet fikk stor utredning om spillutvikling i Norge »

LES OGSÅ: Kulturministeren: – Norsk spillbransje har et potensial som Norge ikke har realisert »

LES OGSÅ: Venstre foreslår idrettsvisum for e‑sportutøvere i Norge »

Siste fra forsiden