Ron Gilbert vil kjøpe tilbake Monkey Island og Maniac Mansion fra Disney

Kanskje vi endelig kan få hans versjon av Monkey Island 3?

LucasArts/Disney

Monkey Island- og Maniac Mansion-skaper Ron Gilbert har nok en gang ytret et ønske om å få kjøpt tilbake de to spillseriene han skapte for om lag 30 år siden. I en Twitter-melding myntet på Disney (og resten av verdenen, antageligvis for å få litt blest rundt utsagnet) forteller pek-og-klikk-guruen at han er villig til å punge ut for å få kloa i rettighetene.

Han presterte også å klusse ned Mansion Mansion i stedet for Maniac Mansion i Twitter-meldingen – en skriveblunder han vitser med lengre nede i tråden.

Anmodningen kommer i etterkant av at Disney klargjorde sine planer om å trekke seg nesten helt ut av spillsegmentet for et par uker siden. Gilbert ser da sikkert muligheten til å snappe opp rettighetene til de to spillseriene, siden Disney mest sannsynlig ikke kommer til å gjøre noe med dem i overskuelig fremtid.

Gullalderen for pek-og-klikk-spill

Maniac Mansion.
LucasArts/Disney

Pek-og-klikk-spillet Maniac Mansion ble først sluppet av Lucasfilm Games (senere LucasArts) i 1987, med utviklerne Ron Gilbert og Gary Winnick bak roret. Eventyret fikk lovord for sin humor og historieformidling, og banet på mange måter veien videre for selskapets spillsatsing de neste ti årene.

Det var også det første spillet som benyttet seg av SCUMM – en spillmotor skreddersydd for pek-og-klikk-spill som LucasArts kom til å benytte til de fleste spillene i sjangeren.

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge.
LucasArts/Disney

The Secret of Monkey Island er nok likevel det Gilbert er mest kjent for. Eventyrserien med den tufsete piraten Gybrush Threepwood i hovedrollen har, siden det første spillet ble lansert i 1990, blitt en av de mest kjente pek-og-klikk-seriene.

Det var likevel kun i de to første spillene i serien – The Secret of Monkey Island og Monkey Island 2: LeChuck's Revenge – at Gilbert fungerte som regissør. Han forlot LucasArts ikke lenge etter lanseringen av det andre spillet i 1992. Dermed fikk han ikke selv avsluttet serien slik han selv ville, og LucasArts kjørte i stedet på med sine egne fortellinger i oppfølgerne The Curse of Monkey Island og Escape from Monkey Island.

Lang prosess

Dette er ikke første gang Gilbert har uttrykt et ønske om å sikre seg rettighetene. I 2012 så han på det som en umulighet, mens han så sent som i 2015 sa at Disney tvilholdt på rettighetene. Om Disneys nye planer åpner opp for nye muligheter er det vanskelig å spå.

Mens vi venter på et svar fra Mikke Mus-giganten kan vi se på hva et tredje Monkey Island-spill vil innebære for Gilbert. For noen år siden laget han en liste om hva han ønsket seg ut av et tredje Monkey Island-spill.

Les også
Anmeldelse: Tales of Monkey Island: Lair of the Leviathan

Nå jobber Gilbert med et pek-og-klikk-spill i samme ånd som Monkey Island sammen med Gary Winnick, kalt Thimbleweed Park, etter å ha sanket inn midler via Kickstarter i 2014. Det skal slippes i 2017.

Har du hørt historien om pek-og-klikk-emulatoren ScummVM?
ScummVM har gitt nytt liv til mer enn 200 klassiske eventyrspill (krever Ekstra) »

Siste fra forsiden