Schwarzenegger signerer spill-lov

Guvernør Arnold Schwarzenegger har akkurat signert en kontroversiell lov som gjør det kriminelt å selge eller leie bort voldelige spill til mindreårige i California.

Spillindustrien sliter i USA, hvor flere delstater er i ferd med å innføre restriksjoner på salg av spill til mindreårige. Nå har Guvernør Arnold Schwarzenegger i California signert lov AB 1179, som gjør det kriminelt å selge eller leie bort spill med voldelig og/eller seksuelt innhold til mennesker under 18 år.

Alle spill med voldelig eller seksuelt innhold må merkes med en spesiell "18+"-klisterlapp, og om en butikk selger et voldelig spill til en mindreårig vil den få 1000 dollar i bot. Loven trer i kraft ved nyttår, og Arnold Schwarzenegger kommenterte signeringen ved å si at det bør være opp til foreldrene om mennesker under 18 år skal få spille voldelige spill eller ikke, og at dette er et viktig tiltak for å beskytte barn.

Industrien kritiserer imidlertid loven for at retningslinjene i forhold til hva som skal regnes som voldelige spill er alt for uklare, og at det nå blir opp til individuelle juryers skjønn om et spill er "voldelig" (og om det dermed er ulovlig å selge det til mindreårige) eller ikke.

Dermed kan de risikere at spill som egentlig har lavere anbefalt aldersgrense enn 18 år ikke blir tillatt å selge til mennesker under 18 år i California. I tillegg mener de at loven er i strid med det første grunnlovstillegget i USA, som beskytter ytringsfriheten.

ESA (Entertainment Software Association) forteller at de jobber med et søksmål mot loven, og at de er sikre på at rettsystemet vil finne at loven er grunnlovsstridig. De kjemper også mot lignende lover i Illinois og Michigan.

Det skal imidlertid sies at slike lover ikke bare får negative konsekvenser for spillindustrien. Hvis det blir forbudt ved lov å selge voldelige spill til mindreårige, blir det for eksempel vanskeligere for foreldre å fraskrive seg ansvaret ved å skylde på spill når veslegutten deres gjør noe galt.

Siste fra forsiden