Spill er bra for deg

I hvert fall fra et nevrologisk synspunkt.

Fra tid til annen dukker det opp undersøkelser om hvordan spilling påvirker spilleren, og flere av undersøkelsene har tilbakevist mange av påstandene om de negative effektene av spilling.

Tidligere i år kunne en studie vise at det ikke fantes noen sammenheng mellom spilling og overvekt. En annen fersk studie gir voldelige spill æren for at vi ser en reduksjon i voldelig kriminalitet.

Nå har en hjerneforsker kikket på spillingens effekt på selve hjernen din i en kommentar publisert hos Gamasutra. Det viser seg at spilling kan være nyttig for mer enn bare voldsstatistikken.

Rehabilitering

Wii kan for eksempel hjelpe ved rehabiliteringen av slagpasienter. I en to år gammel studie fant man ut at en gruppe slagpasienter viste betydelig bedring i bevegelser og koordinasjon etter to uker med Wii-spilling.

Bowling kan brukes til så mangt.

Også mennesker med schizofreni kan dra nytte av spilling. En studie viser at spilling minsker forekomsten av hallusinasjoner og spesielt vrangforestillinger hos pasienter – uavhengig av hvilken type spill som spilles.

Dette må sies å være et betydelig sunnere hjelpemiddel enn det man angivelig har anbefalt tidligere – røyking skal etter sigende også ha vært brukt for å dempe schizofreni-symptomer.

Smertelindring

Du har antagelig opplevd å bli så oppslukt av spillet du spiller at du ikke enser omverdenen. Det viser seg at denne virkelighetsflukten også kan brukes til å lindre smerter hos barn og voksne.

I en undersøkelse hvor brannskadede barn fikk spille virtual reality-spill med hjelm og briller, merket de mindre til både smerter og bivirkninger av medisinene de fikk. Resultatene av denne undersøkelsen sammenfaller med tidligere resultater man har funnet hos voksne.

Og begynner du å dra på årene, er det kanskje greit å vite at hjernetrimspill virkelig gir nettopp det navnet tyder på – hjernetrim. Eldre sies ifølge en annen studie å kunne bedre de kognitive evnene sine ved å pusle med spill som utfordrer de små grå. Spill skal også være mer engasjerende enn de klassiske penn- og papir-aktivitetene.

Spill gjør deg også mer oppmerksom. Flere studier har vist at spillere er flinkere til å sortere visuell informasjon og filtrere ut uvesentlige detaljer. Tidligere undersøkelser har også vist at spilling forbedrer reaksjonsevnen din.

Med andre ord burde du nå ha et argument eller to på lur neste gang du får spørsmål om du ikke heller kan gjøre noe «mer fornuftig enn å spille».

Les også
Anmeldelse:

Siste fra forsiden