Norsk spillbransje - Virke

Stor fremgang for norsk spillbransje

Ny rapport melder om økning i omsetning og sysselsetting.

Helheim Hassle fra Perfectly Paranormal var ett av fem norske spill lansert i 2020.
Perfectly Paranormal

Den samlede norske spillbransjen gikk kraftig frem i 2020. En ny rapport fra Virke Produsentforeningen melder om økning i både omsetning og antall ansatte i bransjen, sammenlignet med året før.

Skjermdump: Virke Produsentforeningen

I rapporten kommer det blant annet frem at samlet omsetning for spillbransjen så en økning på 21 prosent – fra 363 til 440 millioner kroner. Av disse sto norske kunder for 9 millioner, eller rundt 2 prosent, mens resten kom gjennom kjøp fra utlandet.

Økningen i omsetning står i kontrast til en nedgang i produksjon. Norske spillselskaper ga ut fem spill i 2020, sammenlignet med syv året før. Koronapandemien må nok ta på seg noe av skylda her, men bransjen har også investert litt mer i videreutvikling av spill som allerede er lansert.

Totalt ble 3,5 millioner eksemplarer av norske spill solgt i løpet av året, mens 19,5 millioner spillere hev seg på norske gratis- eller såkalte free-to-play-spill.

Også på jobbfronten har den norske spillbransjen gått frem. I 2020 var 368 mennesker sysselsatt i et profesjonelt spillselskap. Det er en økning på 12 prosent fra de 330 som var ansatt året før, og samtidig en nedgang i midlertidig ansatte fra 32 til 21.

Ifølge Virke-rapporten er 20 prosent av ansatte i norsk spillbransje nå kvinner. Til sammenligning var kun 12,5 prosent kvinner i 2019.

Det norske spillet Dwarfheim ble nylig lansert.
Fremtiden for strategispillet er imidlertid usikker »

Siste fra forsiden