Feature

Spillforslag for hele familien

Syv spill du trygt kan putte under juletreet

Fra Sackboy til Skywalker – her er spillene for hele familien.

Julen nærmer seg med stormskritt, og det er ikke alltid like lett å vite hva man skal kjøpe til nær og kjær. Det har likevel blitt en kjensgjerning at de fleste liker harde pakker under treet, og i den anledning har vi her i Gamer.no lyst til å anbefale en håndfull knallspill for både små og store familiemedlemmer.

Det er som forventet mye forskjellig å ta av, men vi har sikret at alle konsoller er med, samtidig som vi sørger for at både de som spiller alene og de som liker å dele opplevelsen med andre har noe å kose seg med.

NB: Vær obs på at et par av spillene kun er å skaffe som digital nedlasting.

Sackboy: A Big Adventure.
Audun Rodem, Gamer.no

Sackboy: A Big Adventure

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows
Antall spillere: 1-4

Etter LittleBigPlanets debut i 2008, slo den yndige tøydukken Sackboy seg raskt opp som en av de triveligste maskotene i spillbransjen. Han var frontfigur for en rekke kramgode utflukter på både PlayStation 3, PlayStation 4 og PlayStation Vita, og derfor var det ingen overraskelse at han også skulle få sitt helt eget spilleventyr i anledning lanseringen av PlayStation 5.

Tradisjonen tro er Sackboy: A Big Adventure et fargerikt plattformspill for både store og små, og en stor del av moroa er muligheten til å kunne spille sammen opptil fire stykker på én skjerm. Vår anmelder kalte spillet en «vellykket sjarmoffensiv», selv om det også fikk kritikk for å være litt for enkelt:

– I utgangspunktet har jeg ikke lyst til å kritisere spillet for å være enkelt, og det er tydelig at opplevelsen er myntet på et temmelig ungt publikum. Jeg tror likevel at det hadde vært mulig å – med en bedre kontrollflyt – tekkes både et ungt og et litt eldre publikum mer, skrev Audun Rodem på tampen av 2020.

Kirby and the Forgotten Land.
Nintendo

Kirby and the Forgotten Land

Tilgjengelig på: Nintendo Switch
Antall spillere: 1-2

Ved siden av Mario, Link og Donkey Kong, er Kirby helt klart en av Nintendos aller fremste maskoter, og i år fikk han endelig sitt første ordentlige 3D-spill. Kirby and the Forgotten Land er et ekstremt koselig eventyr som i perioder er helt på linje med noen av de aller beste Mario-spillene.

Her går det i lekne plattformsprang og enkle gåter, mens Kirbys evne til å absorbere og kopiere evnene til fiender gir opplevelsen ekstra brodd og egenart. Hele reisen kan i tillegg deles med en annen spiller på samme skjerm, og spillet er stort sett enkelt nok til at selv de mest uerfarne gamere kan få mye ut av leken.

– Med et par mindre unntak, er Kirby and the Forgotten Land en eneste stor gledesrus. Overgangen til tre dimensjoner har gjort den rosa krabaten godt, og spillet formelig flommer over av fargerike og kreative krumspring, fortalte undertegnede i april.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge.
Dotemu

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Windows, Linux.
Antall spillere: 1-6

Teenage Mutant Ninja Turtles er kanskje ikke like kule blant dagens unge som det de var på åtti- og nittitallet, men det er vanskelig å komme fra at det nyeste spillet deres byr på fabelaktig actionmoro. Her kan man spille som alle de fire ninjaskilpaddene, samt Master Splinter, Casey Jones og April O'Neil, i det som er et heseblesende beat 'em up-eventyr inspirert av fordums arkadehaller.

Det skader ikke at spillet er utrolig lekkert å se på, med tidsriktig koloritt, lekne animasjoner og tonnevis av unike angrep, våpen og lydeffekter. Dette er også et av de mest omfattende spillene på listen, med støtte for opptil seks spillere på en og samme skjerm. Vår skribent omtalte spillet som «herlig nostalgisk», og klinte til med 8/10 på anmelderterningen:

– Hvis du lengter etter gode beat 'em up-spill er det utvilsomt verdt å sjekke ut Shredder's Revenge. Om du i tillegg har et godt forhold til ninjaskilpaddene fra barndommen, er anbefalingen selvskreven, meldte Jørgen Bordal Andersen i sommer.

Disney Dreamlight Valley.
Espen Jansen/Gamer.no

Disney Dreamlight Valley

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Windows.
Antall spillere: 1

Det går stadig kortere tid mellom de skikkelig gode lisensspillene, og Dreamlight Valley er utvilsomt blant de mest fornøyelige Disney-spillene i nyere tid. Her har utviklerne hentet mye inspirasjon fra Animal Crossing-serien for å lage en variant hvor man kan fiske, høste korn og hugge etter edelstener med kjente og kjære Disney-skikkelser, deriblant Mikke, Onkel Skrue, Elsa og Wall-E.

Spillet går imidlertid enda litt lenger, ved at det byr på genuint interessante oppdrag og en herlig gameplay-loop hvor man jevnt og trutt låser opp nye figurer som kan komme og bo i den titulære landsbyen. Dreamlight Valley er foreløpig kun beregnet på én spiller, men det er ingenting i veien for at man kan dele opplevelsen med Disney-glade familiemedlemmer likevel.

– Allerede i Early Access er Dreamlight Valley rett og slett et ganske fantastisk spill. Her kombinerer utviklerne en treffsikker tolkning av Animal Crossing-konseptet med nostalgisk Disney-magi, og resultatet er ulidelig koselig, skrev undertegnede for et par måneder siden.

Tunic.
Finji

Tunic

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows, Mac Nintendo Switch
Antall spillere: 1

Tunic er en dårlig forkledd hyllest til The Legend of Zelda-serien, hvor man spiller som en bedårende liten rev med skjold og sverd. På denne måten løper man rundt i en tett sammenvevd fantasy-verden, hvor både fiender og omgivelser byr på engasjerende utfordringer.

I likhet med klassikere som A Link to the Past og Fez, byr Tunic på overraskende intrikate gåter, hvor man ikke bare må se etter hint rundt om i verdenen, men også må dykke dypt ned i en fantastisk nostalgisk brukermanual for å finne veien videre. Dette gjør at spillet egner seg best for litt mer erfarne gamere, men spillet er såpass flott at dette uansett er noe de fleste vil sette pris på:

– Tunic er et skikkelig kosespill som bare blir bedre jo lengre man spiller. Det fanger mye av det som gjorde spill som A Link to the Past så oppslukende i sin tid, men slår det sammen med sine egne designelementer (og litt Dark Souls), bedyrte Jørgen Bordal Andersen i vår anmeldelse.

Nintendo Switch Sports.
Nintendo

Nintendo Switch Sports

Tilgjengelig på: Nintendo Switch.
Antall spillere: 1-8 (avhengig av idrettsgren)

Wii Sports tok verden med storm da det ble lansert sammen med Nintendo Wii i 2006, og Nintendo Switch Sports forsøker å gjenskape noe av den samme magien på dagens konsollgenerasjon. Resultatet er et fartsfylt og fengende sportsspill som passer for alle aldre.

Og da mener jeg absolutt alle aldre: Her kan både barnebarn, onkler og bestemødre kaste seg med i leken, for alt man trenger å gjøre er knyttet til enkle bevegelser med Switch-kontrollerne. Dette innebærer å agere at man kaster bowlingkuler, slår tennisballer og legger opp til smash når volleyball står på tapetet.

– Nintendo Switch Sports beviser at det er hold i det gamle slagordet «det enkle er ofte det beste». Her vrir og vender utviklerne nemlig akkurat nok på suksessformelen til Wii Sports for å levere intuitiv og lettspist underholdning for barn i absolutt alle aldre, konkluderte undertegnede i mai i år.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.
Warner Bros.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Windows, Linux.
Antall spillere: 1-2

LEGO-spill går tydeligvis aldri av moten, og det nyeste storspillet i serien tar nok en gang for seg evinnelige Star Wars-universet. The Skywalker Saga fungerer som en oppsummering av samtlige ni hovedfilmer i serien så langt, og byr på tonnevis av innhold for både store og små jedi-kadetter.

Her maler utviklerne i Traveller's Tales med bred pensel for å romme så mye stjernekrig som overhodet mulig innenfor ett spill, og resultatet er med all sannsynlighet det største LEGO-spillet noensinne. Mellom de sedvanlige hovedoppdragene kan man utforske en rekke åpne områder basert på byer og planeter fra filmene, og alt kan selvfølgelig spilles med opptil to spillere:

– The Skywalker Saga er på sitt aller beste når det kopierer det serien gjør bra fra før, nemlig de lineære områdene som er nøye satt sammen og med morsomme øyeblikk, og det klaffer ekstra godt når den sjarmerende Lego-humoren er på plass, skrev Andreas Bjørnbekk tidligere i år.

Siste fra forsiden