Anmeldelse

This is Football 2003

Fotballspill har vi fått nok av gjennom alle våre år som påståtte gamere. De fleste er vel enige om at EA Sports FIFA-serie har vært den dominerende, mens Konamis Pro Evolution Soccer kanskje har vært den beste? Nå i den senere tid har også SCEE meldt seg på løpet med serien This is Football.

Side 1
Side 2
Side 3

Drillo-stilen
Det første som slo meg når jeg spilte en kamp var vanskelighetsgraden. Å score et mål må du jobbe lenge for, i det minste en liten stund. Det har jo så klart enn sammenheng med at skolegutta er dårlige fotballspillere, de skyter dårlig, og er trege, men det er jo også gøy at du må slite litt for å få uttelling. Vi har jo alle vært borti fotballspill som er vannvittig enkle (les FIFA-serien). I begynnelsen kjentes ballfølelsen veldig rar ut, og det virket ikke som spillerne hadde helt kontroll. Ballen bevegde seg rett og slett rart. Men etter hvert som du blir vant til det, er det faktisk ganske bra. Spillerne har fire forskjellige drible-teknikker du kan bruke. Ikke alle er like effektive, men dog ganske morsomme. Du har en knapp til sprint, en til ren takling, en sklitakling og en tofots-takling. I tillegg har du grisetaklingen på R2, men denne anbefales ikke, da den nesten alltid fører til rødt kort.

En liten kul ting som SCEE har lagt inn i den offensive spillet, er at du kan filme. Trykk på R2, og du tar et fall som selv Rivaldo hadde vært missunnelig på. Artig, men rimelig ubrukelig hvis du ikke timer den helt perfekt. Gameplayet er uvant, men det vokser på deg. Etter hvert som du får tak på driblingene, veggspillene og gjennomspillene er dette spillet faktisk ganske gøy. Langpasninger derimot kan du glemme. Du treffer svært sjelden en mann som ikke er hardt presset, og dermed er den elskede, urnorske Drillo-stilen død en gang for alle. Og takk for det.

En av svakhetene i gameplayet ligger, som vanlig, i keeperspillet. Dette har vært et gjentagende problem for fotballspill generelt at keeperne rett og slett ikke oppfører seg som en keeper. De kan i et øyeblikk stå for redninger som Schmeichel kunne sett langt etter, og så i neste øyeblikk kløne inn den letteste ball. Dette kan så klart skje på den virkelige fotballbane også, men ikke i denne grad. Og de blir altfor ofte stående på streken, selv når du står på 5-meteren og tripper med ballen, blir de stående. Og, som i så mange andre spill, er lastetidene altfor lange. Etter å ha spilt en kamp i karrieremodusen, laster vi litt, lagrer, laster litt til, før menyen kommer. Så kommer jo såklart den lange lastetiden før kampen startet. Dette er kjedelig, og synd at ikke utviklerne får gjort noe med.

Store stå
Etter hvert som du rykker oppover i divisjonene i karrieren din, får du også tilgang på større stadioner. I starten spiller du rett og slett på løkka, med få eller ingen tilskurer. Jo lenger opp du kommer, jo flere kommer det å ser på ditt lag spille, og dette er bra. Å gå ut på de største stadionene første gangen, og høre bruset, føles veldig bra. Tilskuerne roper også på de rette lagene etter hvem som spiller, noe som er veldig bra, og jeg har ikke opplevd det før i et fotballspill. Grafikken i spillet er bra, men på ingen måte grensebrytende eller revolusjonerende.

Spillerne ser bra ut, i hvert fall på lang avstand. Gressmatta er pen, endrer seg sammen med været, og får absolutt godkjent. Publikum ser ut som en flatskjerm med påmalte mennesker og noen vaiende flagg, og kan absolutt forbedres, men generelt så er dette et godkjent punkt i spillet. Lyden er også bra, hvis du ser bortifra de kjedelige kommentatorene. Publikumsbruset er det største plusset, sammen med lydeffektene som spark på ballen og spesielt når du treffer treverket. Multiplayer er det også plenty med her, med muligheten for inntil 8 spillere samtidig, selvsagt med det nødvendige utsyret. Å spille fire mot fire skaper en høy stemning i stua, men pass dere for mulige sure miner når ditt lag vinner 5-0.

Det er alltid plass for forbedring, og dommerne er et annet punkt de absolutt bør forbedre. De blåser for utrolig mye dumt, og hadde jeg spilt en kamp med en av disse, hadde jeg blitt sendt rett i garderoben for gjennomgående og særdeles grov munnbruk på dommerne. Prøver du for eksempel å skli og blokke et skudd, men i stedet tar mannen når han senere løper på deg når du ligger nede, blåser dommeren. Hvis en av de treige lagkameratene dine rusler ut av et angrep, og du takler en ball som går mot dødlinja på motsatt side av banen, blåser dommeren for off-side. Og hver eneste gang ballen treffer hånden din, uavhengig av hvordan, blir det blåst for hands. Dette er til tider vanvittig irriterende, og en stor svakhet i spillet. En liten og ubetydelig pluss på dette området må være at de har tatt i bruk linjedommere i spillet, som er ganske gøy, selv om det ikke tilfører annet enn at du har det rette antall dommere på banen. Og dommerne ser utrolig teite ut når de løper, men det gjør de vel alltid, ikke sant?

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden