Feature

Ti nye skatter på nettet

Her er en samling herlige retrospill som alle kan kjøpes på nettet.

1: Side 1
2: Side 2

Er du lei av superlette spill som krever at du må være online for å spille eller hvor halve spillet lanseres som nedlastbare ekspansjoner etter at spillet allerede er ute? Da bør du ta en titt på noen perler fra nittitallet, som fortsatt er tilgjengelig for salg. Vi har allerede samlet noen av de beste retrospillene på nettet i en tidligere artikkel, og her kommer ti nye klassikere du ikke bør misse.

Age of Wonders.

Age of Wonders

Det første spillet fra Overlord-skaperne Triumph er en virkelig perle av et strategispill. Spillet minner i utgangspunktet om serier som Warlords og Heroes of Might & Magic, men har nok av egne, unike elementer som gjør det til en fryd å spille. I tillegg har det skarp og klar, håndtegnet grafikk og flott, stemningsfull musikk.

Age of Wonders er et turbasert strategispill hvor du leder hærer bestående av opp til åtte individuelle enheter rundt i fargerike fantasimiljøer. Hærene dine kan overta byer, som gir deg inntekter og mulighet til å bygge nye enheter. Et interessant element er at spillet har en rekke ulike raser, som mørke og lyse alver, orker, mennesker, dverger og hobbiter. Hver by tilhører en spesifikk rase, noe som legger føringer for hva du kan bygge der og hvor lett det er å holde byen under kontroll. Mange av de forskjellige enhetene i spillet har unike egenskaper. Kampene i Age of Wonders er langt mer taktiske enn de vi finner i for eksempel HOMM-serien, så spesialegenskapene må brukes med omhu.

I tillegg har spillet heltefigurer som får erfaring underveis, flere underjordiske nivåer, to kampanjer (begge med steder der du kan gjøre viktige valg underveis) og et redigeringsverktøy som lar deg designe egne kart. Flerspiller støttes også, både over nettet og på samme maskin. Age of Wonders finner du en rekke steder på nettet, inkludert hos Impulse, Steam, Good Old Games og GamersGate (vær obs på at prisen varierer noe). De to oppfølgerne bør du heller ikke ha problemer med å finne.

Baldur's Gate.

Baldur's Gate

I dag har BioWare et litt rufsete rykte som rollespillutvikler, men en gang i tiden var de regnet som den aller beste skaperen av episke rollespill. Spillet som gav dem denne anerkjennelsen i utgangspunktet var Baldur's Gate, et enormt rollespill satt til Sword Coast i Forgotten Realms-verdenen (en del av det offisielle Dungeons & Dragons-universet).

I Baldur's Gate får du kontrollere en gruppe på opp til seks helter, alle med klart definerte (og ofte minneverdige) personligheter og sine egne syn på hva som skjer rundt dem. Som mange andre gode rollespill begynner eventyret på en relativt beskjeden måte, men det utvikler seg etter hvert til noe helt spesielt. Du får total kontroll over hele gruppen i spillets taktiske kamper, hvor det å bruke hodet og utnytte de forskjellige egenskapene til figurene dine maksimalt er nødvendig for å overleve.

Hvis det enorme eventyret i originale Baldur's Gate ikke er nok, kan du også spille utvidelsespakken Tales of the Sword Coast som er inkludert i prisen. Baldur's Gate: The Complete Saga er til salgs på Good Old Games, Impulse og GamersGate (prisen varierer litt), sammen med de fleste andre rollespillene som brukte samme spillmotor (Infinity Engine).

Doom.

Doom

Da id Software lanserte Doom i 1993 sjokkerte de ikke bare tusenvis av foreldre verden over, men de skapte også det moderne førstepersons skytespillet. Doom var så synonymt med sjangeren at det tok mange år før folk betegnet førstepersons skytespill som noe annet enn Doom-kloner.

Les også
– Vi omfavner digital distribusjon

Det er slett ikke alle revolusjonerende spill som eldes like godt. Men Dooms rene fokus på action og utforskning har gitt det en varighet som er få andre førstepersons skytespill forunt. Det å navigere seg gjennom Dooms ofte kompliserte (men alltid veldesignede) miljøer på jakt etter fiender, ammunisjon og helsepakker gir rett og slett en helt annen følelse enn det å spille dagens førstepersons skytespill, med automatiske dekningssystemer og lineære oppbygning.

Doom er blant annet til salgs på Steam, der i The Ultimate Doom-versjonen som også inkluderer ekstra nivåer. Etter at id Software ga ut kildekoden til spillet dukket det imidlertid opp en rekke alternative versjoner av selve programvaren (man må fortsatt ha spillfilene for å bruke disse), og det kan være en idé å bruke for eksempel ZDoom i stedet for den DosBox-baserte versjonen til Steam. Heldigvis finnes det en guide på Steam-forumet som hjelper deg å gjøre dette. Oppfølgeren, Doom II, er også tilgjengelig på Steam.

Descent.

Descent 1+2

Etter at førstepersons skytespill hadde blitt en etablert sjanger var det naturligvis en rekke utviklere som kastet seg på bølgen og laget skytespill som ikke gjorde særlig mye nytt. Men skaperne av Descent ønsket å ta det spennende nye konseptet til et helt nytt nivå.

I Descent får du nemlig full bevegelsesfrihet i fullstendig tredimensjonale miljøer. Du tar kontroll over et lite (men tungt bevæpnet) romskip som må utforske store, labyrintaktige gruver fulle av fiender og med minimalt med tyngdekraft. Det tar nok ikke lange tiden før du glemmer hva som er opp og hva som er ned, og for nye spillere kan Descent være svært utfordrende å venne seg til. Men utfordringen har sin belønning, i form av svært veldesignede miljøer og massevis av action.

Descent fikk også et par oppfølgere, og den første av disse er tilgjengelig i samme pakke som originalspillet hvis du kjøper spillet fra Good Old Games. Descent 3 er også til salgs (sammen med en ekspansjon). Det skilter med forbedret grafikk og varierte nivåer som også tar deg ut i det åpne verdensrommet.

Golden Axe.

Golden Axe

Denne artikkelen er fokusert på digital distribusjon på PC, men det betyr selvsagt ikke at konsollspill er utelukket. Sega har for eksempel lansert en drøss gamle Mega Drive-titler på diverse PC-portaler, og et av disse er Golden Axe.

Golden Axe er et sideskrollende slåssespill satt til en fantasyverden truet av onde Death Adder. Tre helter, en barbar, en valkyrie og en dverg, bestemmer seg for å sette en stopper for Death Adders planer om verdensherredømme og/eller -ødeleggelse (man vet aldri med disse ondingene). En eller to av disse må kjempe seg gjennom spillets fargerike miljøer, og bekjempe Death Adders mange medhjelpere. I tillegg til å slåss med nærkampvåpen som sverd og øks kan heltene bruke magi, og bruke ulike ridedyr (som flammesprutende drager) hvis de klarer å slå fienden ned fra dem.

Du kan kjøpe Golden Axe på Steam, GamersGate og andre portaler. De fleste butikkene selger det både individuelt eller i en pakke med andre Mega Drive-klassikere (inkludert oppfølgeren).

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden