Feature

Ukens nettutgivelser

Double Fine-spillet Stacking leder an i ukens angrep på lommebøkene våre.

Denne uken er det nok helt klart PlayStation-eiere som kan glise bredest, men som vanlig har vi fått nyheter til alle plattformer. Vi starter med Wii og DSi.

Wii og DSi

På Wii har vi to utgivelser, og kun én av disse er et spill. Dette heter Viral Survival, som er et hektisk arenaskytespill sett ovenfra. Her spiller du et DNA-molekyl som må forsvare seg mot virus, som angriper fra alle kanter. Den andre utgivelsen heter Cosy Fire, og er en virtuell peis. Tøv.

Vi har ikke fått noen Virtual Console-spill denne uken, men som vanlig har det kommet en del utgivelser til DSi. Jeg har mistet tellingen på hvor mange musikkspill/programmer det finnes for plattformen, men her er et nytt: Hip Hop King - Rytmik Edition. En annen godt representert sjanger er virtuelle kjæledyr. 101 Dolphin Pets behøver neppe å beskrives nærmere (om du er uenig, kan du følge lenken).

Viral Survival (Wii).

Shantae: Risky's Revenge er oppfølgeren til det populære GBA-spillet Shantae. Spillet er et fargerikt og svært lekkert 2D-plattformspill der du må hjelpe halvånden Shantae gjennom «hjemsøkte ødemarker, brennende ørkener, fortrollede skoger, dryppende huler og dødelige labyrinter». Her møter hun massevis av monstre, inkludert noen gigantiske sjefsfiender. Sist ut er Model Academy, som antakeligvis er så overfladisk og kynisk som det høres ut.

Stacking (Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Den kanskje største utgivelsen denne uken kom til både Xbox 360 og PlayStation 3. Stacking, fra utviklerne av Brütal Legend og Psychonauts, er et spennende gåteløsningspill hvor du spiller Charlie Blackmore, en feier som må slite seg gjennom det industrialiserte 30-tallet og redde familien sin fra en grisk magnat. Det finurlige her er at Charlie og resten av befolkningen er matryoshka-dukker. Ved å innta andre dukker kan du overta unike evner. Sjongleringen skal etter hvert bli rimelig dyp, for du må stable en hel rekke dukker oppå hverandre for å løse de mer intrikate problemene.

TNT Racers (Xbox 360).

Spill nummer to er TNT Racers, et racingspill som ser ut til å minne litt om klassikere som Ignition og Death Rally, og er et bilspill hvor handlingen sees fra fugleperspektiv. Her kjemper en håndfull usannsynlige kjøretøyer om posisjonene i fargerike miljøer. Handlingen foregår på atten forskjellige baner, hvor opp til fire menneskelige spillere (både lokalt og over nettet) kan svi gummi. Våpen er selvsagt tilgjengelige, og hvis du er uheldig nok til å vrake bilen din kan du gjenfødes som en skyggeracer, og ta hevn på spilleren som sendte deg i grøfta.

Plants vs. Zombies (Xbox 360, PS3, PC og iPhone).

PS3 og PSP

PS3-eiere har fått mye moro denne uken. I tillegg til Stacking (nevnt over) kan de for eksempel laste ned Plants vs. Zombies. Her har en gjeng zombier invadert plenen din. Da du selvsagt ikke ønsker zombier på plenen må du bruke plantene dine som forsvar. Hver plante har spesielle egenskaper, og sammen danner de forhåpentligvis et slagkraftig forsvar. I tillegg til femti nivåer i historiemodus får du mengder av minispill og ekstramoduser, og som vanlig fra skaperne av Bejeweled og Peggle får du en svært blankpolert spillopplevelse. Spillet finnes også på PC og Xbox 360.

Ricochet HD (PS3).

Et annet spill som stammer fra PC er Ricochet, som nå har kommet i ny og forbedret HD-utgave på PS3. Dette er et spill i Breakout/Asteroids-sjangeren, hvor målet er å renske skjermen for fargerike brikker ved hjelp av en knusende ball. Spørsmålet er selvsagt hvorvidt dette spillet fortsatt holder mål, sammenlignet med nyere PSN-titler som Shatter og Magic Orbz, men PC-versjonen fikk i alle fall en god del tilhengere da den opprinnelig kom ut.

Tales from Space (PS3).

Så har vi Tales from Space: About a Blob, som er et todimensjonalt plattformspill der du får rollen som en liten geléaktig klump fra verdensrommet. Men han ønsker selvsagt ikke å forbli «liten» så han begynner å spise ting slik at han kan bli større – i ekte Katamari Damacy-stil. Etter hvert blir han så stor at jorboerne naturlig nok begynner å se på ham som en stor trussel, og da kommer det godt med at han også kan spytte ut ting han har spist, som missiler. Ta den, stygge jordboere!

Explodemon (PS3).

Dette er ikke det eneste plattformspillet vi har fått denne uken. Explodemon har også dukket opp på PS3, og dette er et spill som ifølge utviklerne blander klassisk plattformmoro i Mario og MegaMan-stil med det moderne gameplayet fra Half-Life 2 og Halo. Hvordan? Det sier de ikke. Men spillet skal tilby massevis av action og en egen eksplosiv vri, samt massevis av hemmeligheter for de mest innbitte spillerne.

Mad Blocker Alpha (PS3 og PSP).

Vi tar også med at PSX-spillet Bugriders: The Race of Kings er relansert på PSN, for PS3 og PSP. I tillegg har «minis»-spillet Mad Blocker Alpha: Revenge of the Fluzzles dukket opp for disse systemene. Dette er et hjernetrimspill der du må kombinere fargede blokker for å vinne, og det kan blant annet skilte med en omfattende historiebasert kampanje og en spennende grafisk stil. Sjekk PlayStation-bloggen for hele oversikten over ukens PSN-oppdatering.

KarBOOM (PC).

PC

Det har ikke skjedd særlig mye på PC denne uken, men vi tar i alle fall med KarBOOM, som er et flerspillerfokusertspill hvor hver spiller får kontroll over en søt liten bil. Målet er selvsagt å ta knekken på de andre bilene. Om du har nok plass foran tastaturet kan opp til fire spillere bruke det samtidig (med håndkontrollere i tillegg kan opp til åtte spille på samme PC). Alternativt kan du spille på nettet, hvor opp til 14 spillere kan kjempe mot hverandre. Eller du kan velge å spille mot datamotstandere i stedet. De første 500 som registrerer seg får spillet helt gratis.

Lucid (PC).

Vi kan også ta med noen småspill fra «casual»-markedet. Lucid er en hjernetrimmer som visstnok skal tilby en ny måte å kombinerer blokker på. Farm Frenzy: Ancient Romans lar deg forsøke å dyrke mat til sultne romere. Clutter lar deg rydde i rotet (men det bør du kanskje heller gjøre i virkeligheten?). Flere fargerike småspill for hele familien finner du på de vanlige stedene. Det vil for eksempel si PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Alawar.

Police Quest: SWAT (PC).

Vi har også fått en ny episode av den nesten absurde sjangerblandingen Incognito. Førstepersons action, handelsspill, sanntidsstrategi og stridsvognspill alt i én pakke.

Litt nostalgi har vi også fått, i form av Police Quest SWAT 1 og 2. Disse spillene ble designet av tidligere Los Angeles-politisjef Daryl F. Gates (som i sin tid grunnla SWAT, men måtte finne seg noe annet å gjøre etter Rodney King-opprøret). Det første spillet er en slags interaktiv film der du må spille gjennom en serie oppdrag basert på virkelige situasjoner. Det andre er et taktisk sanntidsstrategispill.

Demon Slasher (PC).

Gratisutgivelser

Demon Slasher, som er et herlig 2D-actionspill der du må forsvare slottet ditt mot plagsomme demoner fra helvete. Spillet er nedlastbart. Du kan også laste ned det artige arenaskytespillet Neon Lights, som lar opp til fire spillere kose seg på samme tastatur.

I dag skrev vi om læring i spill, og da passer det godt å ta med RIZK, fra det britiske vitenskapsmuseet. Dette er et «tower defense»-spill hvor målet er å få planten din til å vokse, samtidig som du forsvarer den. Men spillet har nok et ekstra budskap å komme med i tillegg.

Save Toshi er et artig webspill der du må redde ei jente som heter Toshi. Hun kan ikke gå selv, men til gjengjeld hun danse for å overleve, så du må manipulere miljøene slik at hun kommer frem til dansegulvet.

LightSpeeder er et Tron-aktig spill i 3D, der du må suse rundt på banene og stenge motstanderne inne i lyssporene dine. For noe helt annet kan du teste det vesle handels/smuglerspillet High Tea.

Det får holde for i dag. Forrige ukes artikkel er bak denne lenken.

Siste fra forsiden