Atomic Heart

Ukraina ber Microsoft, Sony og Valve om å stanse salget av Atomic Heart

Statssekretær Alexander Bornyakov mener studioet Mundfish står på feil side av krigen.

Mundfish

Ukrainske myndigheter vil be om at alle digitale salg av spillet Atomic Heart fra studioet Mundfish stanses i ukrainsk territorium. Planen er å sende et offisielt brev til Valve, Microsoft og Sony. De oppfordrer samtidig alle om å ignorere spillet.

Alex Bornyakov, statssekretær i det ukrainske digitaliseringsdepartementet.
Det ukrainske digitaliseringsdepartementet

Uttalelsen kommer fra statssekretær i det ukrainske Departementet for Digital Utvikling, Alexander Bornyakov, til den ukrainske IT-nettavisen dev.ua.

– Vi ber også om å begrense distribusjonen av dette spillet i andre land på grunn av dets giftighet, potensiell innsamling av brukerdatainformasjon og muligheten for å overføre det til tredjeparter i Russland, samt potensiell bruk av penger samlet inn fra kjøp av spillet for å føre krig mot Ukraina, sier Bornyakov til avisen.

Kompleks kritikk

Studioet Mundfish

Vis mer

Mundfish er et opprinnelig russisk selskap, og har kontorer i både Moskva og St. Petersburg, men de flyttet hovedkontoret til Kypros for flere år siden, lenge før den russiske invasjonen av Ukraina.

Tilsvarende ville finansiering av spillet muligens vært på plass lenge før krigen brøt ut, men faller nå i et svært dårlig lys.

Brorparten av kritikken mot spillet skyldes finansieringen og investorer. Utvikleren Mundfish har fått investormidler fra GEM Capital, som er et investorfond grunnlagt av Anatoliy Paliy – en tidligere toppsjef for det russiske energiselskapet Gazprom der Russland er majoritetseier.

I tillegg har det vært fokus på at Atomic Heart kun selges via VK Play Store på PC i Russland og CIS-regionen. Dette er en nettbutikk som er eid av det russiske sosiale mediet VK. Lederen av VK, Valdimir Kiriyenko, er blant russiske eliteindivider som er på sanksjonslister vesten etter den russiske invasjonen av Ukraina i 2022. Dermed vil fortjeneste fra salg av spillet gå til sanksjonerte aktører, noe som kan medføre at penger fra salget bidrar til å videreføre krigen i Ukraina.

LES OGSÅ: Atomic Heart-komponist Mick Gordon gir lønna til Ukraina-hjelp »

Selv har utviklerne vært ganske dempet i responsen på kritikken. I januar tok studioet til Twitter for å melde at det støtter fred og ikke ønsker å kommentere verken politikk eller religion. Uttalelsen ble kritisert for å ikke nevne krigen, eller tydeliggjøre om studioet har mottat penger fra russiske myndigheter, samtidig som andre peker på at russiske aktører som stiller seg kritiske til Putin-regimet historisk sett har fått kraftige reaksjoner, og at Mundfish muligens ønsker å unngå represalier.

I januar kom det også frem anklager om at Mundfish samler inn data for russiske myndigheter via sin nettbutikk. Til Gamesradar sa utvikleren den gang imidlertid at dette ikke stemmer, og at varsler om dette i Mundfish sin nettbutikk er utdaterte.

Ukrainske myndigheter sier de ikke er fornøyd med studioets forsøk på å unngå å ta stilling til krigen i Ukraina, og at spillet bidrar til en glorifisering av Sovjetunionen og det kommunistiske diktaturet.

Forsvarere av spillet mener det harselerer med kommunismen slik Bioshock gjør med amerikansk Libertarisme, men kritikerne er åpenbart ikke overbevist.

Atomic Heart ble lansert 21. februar, på PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One og Xbox Series X/S.

LES OGSÅ: PlayStation blir med på salgsstopp i Russland »

Siste fra forsiden