Vita-salget synker drastisk i Japan

Sonys nyeste håndkonsoll selger ikke lenger i bøtter og spann.

I løpet av den første uka, solgte den hylleferske Vita 324 859 eksemplarer i Japan. Deretter dabbet det litt av for den nye håndkonsollen.

Bratt nedover

Allerede i andre salgsuke falt tallene ned på 72 479 eksemplarer, og de siste to ukene har konsollen kun solgt rett i overkant av 40 000 eksemplarer, melder Gamasutra. Totalt skal konsollen ha solgt i underkant av 500 000 utgaver siden den ble lansert.

I mellomtiden har erkekonkurrent Nintendo 3DS virkelig satt fart på salget, og kan melde om drøye 240 000 solgte eksemplarer på verdensbasis den første uka i januar. Noe av trekkraften må kunne sies å komme fra de to Mario-titlene som nå dominerer salgslistene, Mario Kart 7 og Super Mario 3D Land.

3DS versus Vita

Hvis vi tar et lite blikk tilbake til da 3DS ble lansert i mars i fjor, finner vi noen likheter. Også Nintendos håndholdte opplevde et fall i salgstallene i tiden etter lansering, skrev GameRevolution den gang.

Drake tar turen innom Vita i Uncharted: Golden Abyss.

Den første uka forsvant drøye 400 000 eksemplarer fra butikkhyllene i USA, tilsvarende åpningsuka i Japan, mens den påfølgende måneden oppnådde konsollen bare halvparten av dette på det amerikanske markedet, drøye 194 000 eksemplarer. Nintendo-sjef Satoru Iwata uttalte i etterkant at Nintendo selv var skuffet over salgstallene, og i august i fjor ble den veiledende prisen på Nintendo 3DS satt ned fra 2300 kroner til 1700 kroner.

Hvordan det går videre med Vita, gjenstår å se når håndkonsollen lanseres verden over, men skal vi tro Sonys europeiske sjef, Jim Ryan, er Sony ikke spesielt bekymret for fremtiden, skriver CVG. Nintendos salgssuksess i desember gir nemlig Sony håp.

– En av de oppmuntrende tingene ved 3DS-ens gode salgstall fra denne jula er at det forvirrer de som påstår at det ikke er plass til dedikerte, håndholdte spillkonsoller på markedet, sa Ryan.

Han advarer også mot å trekke konklusjoner basert på salgstall fra det japanske markedet. Han hevder at tidligere erfaringer viser at markedene er såpass ulike at man ikke nødvendigvis vil oppleve samme resultater på det amerikanske eller europeiske markedet.

Vita er ventet i norske butikkhyller den 22. februar. To utgaver slippes samtidig, én med kun støtte for Wi-Fi, mens den andre får støtte for både Wi-Fi og 3G. Veiledende pris er ennå ikke kjent, men enkelte nettbutikker som har åpnet for forhåndsbestilling har lagt seg på rundt 3000 blanke, norske kroner.

Les også: Vi har testet den – slik er Vita

Siste fra forsiden