Voldelige spill reddet i høyesterett

En seks år lang rettsbehandling har tippet i spillbransjens favør.

I 2005 signerte Californias guvernør Arnold Schwarzenegger en lov som skulle forby salget av voldelige spill til mindreårige i staten, med ganske strenge straffer om denne loven ble brutt.

Slikt ble det rettsak av.

Mortal Kombat.

Handelsleddet i spillbransjen tok saken til høyesterett, og i går falt dommen. Med sju mot to dommere fant høyesterett at spill-loven bryter med den amerikanske grunnloven. Dermed er loven ugyldig.

– Det at staten ikke skal ha makt til å begrense uttrykk på grunn av beskjeder som sendes, tema eller innhold er et grunnleggende prinsipp. Selv om dette har noen unntak, kan ikke noen lovgivende makt lage nye kategorier for ubeskyttet ytring bare ved å veie verdien av en bestemt kategori mot dens sosiale kostnader, og dermed straffe om kategorien ikke makter denne testen, heter det i rettskjennelsen, skrevet av dommer Antonin Scalia.

Ikke spesielt

Loven var ment å beskytte barn fra voldelige medier, men høyesterett ble ikke overbevist om at spill er spesiell som medie i så måte.

– Det å lese Dante er mer kulturelt og intellektuelt enn å spille Mortal Kombat, ingen tvil. Men disse forskjellene har ikke noe med grunnloven å gjøre, heter det fra Scalia.

Det pekes også på at drap og mishandling alltid har vært en sentral del av amerikansk populærkultur og underholdning – og at dette ikke er noe nytt.

De som stemte for at loven skulle stå, nevnte blant annet spillenes interaktivitet som et tungt argument for et forbud. Videre ville man også beskytte barna i større grad enn det gjøres i dag.

Den fulle dommen finner du her.

Sjekk vår Spillkalender for slippdatoer. Her får du full oversikt over når dine favorittspill kommer!

Siste fra forsiden