FIFA 21

Zlatan blant flere fotballproffer som reagerer på at EA bruker deres navn og ansikt i FIFA-spillene

Oppdatert: – Vi har kontraktsfestede rettigheter, sier EA.

EA (Montasje: Gamer.no)

Oppdatering 12:30: Med all oppmerksomheten rettet mot Zlatan Ibrahimovic sitt utsagn på Twitter, har EA igjen gått ut for å forklare at det har sitt på det tørre.

I en uttalelse til Gamer.no forteller en talsperson for utvikleren at kontraktsfestede rettigheter ligger til grunn ved bruk av spillernes likheter. Videre mener EA at diskusjonen som nå pågår i sosiale medier handler om ulike tredjeparter, og har lite med FIFA 21 å gjøre. Se hele uttalelsen fra EA nedenfor:

«Vi har fått med oss den pågående diskusjonen rundt lisensiering av spillere i EA SPORTS FIFA. Situasjonen som nå spilles ut på sosiale medier er et forsøk på å trekke FIFA 21 inn i en tvist mellom en rekke tredjeparter og har lite med EA SPORTS å gjøre.

For å ha det helt klart, vi har kontraktsfestede rettigheter til å inkludere likhetstrekkene til alle spillere som er med i spillet vårt. Vi anskaffer disse lisensene direkte fra ligaer, lag og individuelle spillere. I tillegg jobber vi med FIFPro for å sikre at vi kan inkludere så mange spillere som mulig for å lage det mest autentiske spillet vi kan. I dette spesifikke tilfellet har vi fått rettighet til å bruke spillernes likhetstrekk gjennom vår klubbavtale med AC Milan og vårt mangeårige eksklusive partnerskap med Premier League, som inkluderer alle spillere for Tottenham Hotspur.»

Opprinnelig sak følger.

Siden lanseringen av det aller første FIFA-spillet i 1993 har utviklerne hos EA blitt stadig flinkere til å gjengi spillernes ansikter på skjermen. Nå har enkelte fotballproffer imidlertid funnet ut at det egentlig ikke er så greit.

Tidligere denne uken tok AC Milan-spiller, og Sveriges store sønn, Zlatan Ibrahimovic til Twitter for å stille spørsmål ved bruken av spillernes likhet. Han hevder at ingen noen gang har spurt ham om tillatelse, og varsler at det er på tide å undersøke dette nærmere.

Gareth Bale – for tiden på lån hos Tottenham – hang seg også på med emneknaggen «TimeToInvestigate». Ifølge The Guardian står Ibrahimovic og Bale i spissen for flere profilerte fotballspillere som nå ønsker å undersøke hvorvidt de har rett på en større del av inntektene fra FIFA-serien.

Det er spillerunionen FIFPro som styrer salg av spillernes likheter til spill som FIFA. I de fleste tilfeller står FIFPro fritt til å gjøre dette med samtlige spillere fra sine medlemsland, med unntak av der det er lagt opp til særegne avtaler – som for spillere i Premier League.

I en uttalelse til nederlandske NU.nl bekrefter EA at bruken av Zlatans likhet er gjort etter avtale med AC Milan. Likevel varsler Gareth Bales agent at hans spiller kan gå rettens vei hvis de kommer frem til at dette er noe spillerne bør få betalt for.

Det nyeste FIFA-spillet fikk for øvrig god kritikk av vår skribent.
Les anmeldelsen av FIFA 21 »

Siste fra forsiden