Anmeldelse

Animal Crossing: New Leaf

Det er gøy på landet.

1: Side 1
2: Side 2

Animal Crossing: New Leaf sementerer nok en gang Nintendos status som en av verdens mest koselige utviklere. Mens andre selskaper fokuserer på store verdener med høyoppløselig grafikk, barske helter og hard action, velger den japanske spillgiganten å ta livet med ro. Denne designfilosofien gjenspeiles i New Leaf, som er et av årets mest avslappede og sukkersøte opplevelser.

Premisset er såre enkelt: du har nettopp flyttet inn i en landsby som utelukkende er befolket av fargerike dyr. Her møter du på alt fra lyseblå ekorn til rosa bjørner og oransje maurslukere. Spillet har ikke et bestemt mål utover dette, men skildrer det dagligdagse livet i en liten by ute på landet.

New Leaf forsøker å rokke ved formelen ved å la deg tiltre som borgermester og gir deg samtidig en tropisk øy du kan besøke daglig. Det er akkurat nok til at spillet føles nytt og ferskt, selv om mye fortsatt er likt fra tidligere.

Dette treet plantes når du ankommer byen.

Lev livet som du vil

Å spille Animal Crossing: New Leaf er litt som å dra på ferie til et annet land. I begynnelsen er alt nytt og forvirrende, og du aner ikke hvem eller hva noe er. Etter en liten stund klarer heldigvis en rutine å etablere seg og du utvikler en daglig rutine. Som fersk innbygger og borgermester er det mye du må sette deg inn i, men etter hvert som du lærer byen å kjenne vokser den samtidig rundt deg.

Det første som skjer er at du skaffer deg et hus. Når du først flytter inn bor du i et telt, men den sleipe Tom Nook kan bygge et hus om du betaler han en liten slump penger. Vær forberedt på å skylde den lyssky vaskebjørnen mye penger i løpet av spillets gang. Når huset ditt er på plass står du fritt til å gjøre det du vil. Elven og havet er full av fisk, trærne er fulle av frukt, og dine medbeboere er alle trivelige vesener.

I tillegg til å fange fisk og insekter kan du også grave rundt i jorda etter fossiler. Alt dette kan doneres til landsbyens nyoppstartede museum slik at de kan stilles ut. Alt du har til overs kan selges eller beholdes for deg selv.

Men det er ikke det første.

Ved å selge frukt, insekter, fisk og andre gjenstander tjener du penger som kan brukes til å nedbetale huslånet ditt. Disse må også brukes til å kjøpe nye møbler eller finansiere offentlig arbeid. Som borgermester kan du nemlig iverksette både forskrifter og utbyggingsprosjekter som vil forandre byen din. Dette kan være alt fra å anlegge nye bruer, bygge en fontene eller godkjenne åpningen av en kafé. Dette lar deg tilpasse landsbyen slik du ønsker, men du er likevel aldri tvunget til å gjennomføre dem.

Lite mål og mening, men absolutt koselig

Det at Animal Crossing: New Leaf mangler en fastlagt struktur er både en fordel og en ulempe for opplevelsen. Alt som foregår skjer i sanntid og følger den interne klokken i 3DS-en din. Både butikker og dine medbeboere har sine egne daglige rutiner de velger å følge. I tillegg kommer det besøkende til byen din nesten hver dag. Derfor er det lurt å sjekke status på byen din et par ganger om dagen. Ulike typer fisk og insekter er å finne til forskjellige tider på døgnet, så om du vil få tak i alle må du være en aktiv innbygger.

Spillet fungerer best om du skaper deg et daglig prosjekt du skal gjennomføre. Du får en hel del mål du kan jobbe deg mot, men du må selv velge hva som er viktigst og hva som vil nedprioriteres. Pengejaget er nok det som tynger mest, da huslånet øker eksistensielt etter hvert som du får større bolig. Når ditt mål for dagen har blitt gjennomført må du finne noe nytt å gjøre, og det er her serien alltid har hatt trøbbel.

Opplevelsen er ikke mer givende enn du velger å gjøre den selv. Tid og innsats vil definitivt gi avkastning, men om du stadig krever positiv feedback og belønninger for alt du gjør kan du styre unna. Tempoet er skrudd ned til det aller laveste, og det er de hverdagslige tingene som står i fokus.

Ser jeg bra ut? Links antrekk går til alt, ikke sant?

Følelsen av latskap og avslapning forsterkes samtidig av det audiovisuelle designet. Animal Crossing: New Leaf er så sukkersøtt og bedårende at jeg får diabetes bare av å se på det. Omgivelsene gjengis med friske og sterke farger, og musikken er generelt rolig og uanstrengt. Ansiktene er enkle og stiliserte, men likevel uttrykksfulle nok til å gjøre inntrykk. Alt ved spillet skaper først og fremst kos og hygge, noe jeg setter umåtelig stor pris på.

Utsmykk huset ditt

Nytt i New Leaf er muligheten til å kunne modifisere utsiden av huset ditt med ulike ting. Tom Nook, som tidligere eide det lokale samvirkelaget har nå gått fullstendig inn i eiendomsbransjen og har overlatt butikkdriften til sine nevøer. I «Nook's Homes» kan du kjøpe nye gjerder, tak, postkasser og dører til varierende priser. Målet er selvsagt harmoniserende design og farger.

Den lokale filialen av «Happy Home Academy» vurderer nemlig hus og hjem på innsiden og utsiden og gir deg en poengrangering. Denne baserer seg på hva slags type gjenstander som befinner seg i huset ditt og deres plassering i forhold til hverandre. Om du når over visse poengsummer blir du tildelt en premie du kan utsmykke hjemmet ditt med.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden